« »
Κυ Δε Τρ Τε Πε Πα Σα
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
Αρχείο Hμερολογίου
 

Αρχείο

 
 
Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» συγκροτεί αρχείο από την έναρξη της λειτουργίας του, καθώς η έρευνα της εποχής και του έργου του μεγάλου Έλληνα πολιτικού αποτελεί βασικό σκοπό του. Οι αρχειακές συλλογές, που σχετίζονται με τη ζωή και τη δράση του Ελευθερίου Βενιζέλου και καλύπτουν σχηματικά την περίοδο από τα μέσα του 19ου αιώνα μέχρι το τέλος της δεκαετίας του 1960, είναι ελεύθερα προσβάσιμες στον τίτλο Ψηφιακό Αρχείο Ιδρύματος.
Οι αρχειακές συλλογές είναι δύο κατηγοριών:

Α) πρωτότυπα αρχεία:
Συνοπτικά, το υλικό αποτελείται από τις κατηγορίες Χειρογράφων, Γραφιστικού (Ταχυδρομικές Κάρτες και Λιθογραφίες – Αφίσες), Φωτογραφικού και Χαρτογραφικού υλικού.
Στην κατηγορία Χειρογράφων  εντάσσονται οι συλλογές: Ελευθερίου Κ. Βενιζέλου, Κλέαρχου Μαρκαντωνάκη, Έλενας Βενιζέλου, Υπουργείου Εξωτερικών, Χαράλαμπου Λυγκούνη, «Διάφορα», Σοφοκλή Βενιζέλου, Εμμ. Ν. Γεωργακάκη, Γεωργίου Μπούσιου, Πέτρου Ι. Φικιώρη, «Μικρασιατική Εκστρατεία & Καταστροφή», Δημητρίου Βακκά, Κόμματος Φιλελευθέρων.
Η συλλογή Γραφιστικού υλικού έχει ως θεματικές: i) Αρχείο ταχυδρομικών καρτών: Ελευθέριος Βενιζέλος – Ιστορικά Γεγονότα Κρήτης –  Ιστορικά Γεγονότα Ελλάδας – Ιστορικά Πρόσωπα – Τοπία Κρήτης – Χανιά – Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό – Κοινωνική Ζωή – Αρχαιότητες. ii) Αρχείο λιθογραφιών-αφισών: Ελευθέριος Βενιζέλος – Προσωπογραφίες – Κρητικό Ζήτημα –Διάφορα.
Στη συλλογή φωτογραφικού υλικού οι θεματικές είναι: Ελευθέριος Βενιζέλος, Σοφοκλής Βενιζέλος, Οικογένεια Βενιζέλου, Συλλογή Β. Καλαϊτζή – Μουντάκη: «Μικρασιατική Εκστρατεία & Καταστροφή 1919-1922» και Φωτογραφικό Λεύκωμα Πρίγκιπα Γεωργίου “Κρήτη”,  Ιστορικά πρόσωπα, Ιστορικά Γεγονότα , Τοπία Κρήτης.
Τέλος, η συλλογή του Χαρτογραφικού υλικού περιέχει χάρτες με θεματικές: Στρατιωτικοί, Κρήτη, Ελλάδα, Βαλκάνια.

Β) αρχεία εξ αντιγράφων:
Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται ψηφιοποιημένες συλλογές εγγράφων, συλλογή μικροταινιών και οπτικοακουστικό υλικό:
i) Προξενικά Αρχεία Μεγάλων Δυνάμεων: αρχείο μικροταινιών των προξενικών εκθέσεων από τη σειρά «Πολιτική-Προξενικά Αρχεία-Κρήτη» των αρχείων του Βρετανικού Υπουργείου των Εξωτερικών (Public Record Office, F.O. 78) της περιόδου 1837-1905. Ενώ αναμένεται η σειρά: Προξενικά Aρχεία Mεγάλων Δυνάμεων - γενική κατηγορία "Γενική Αλληλογραφία: Πολιτική": Ελλάδα 1827-1905, Ελλάδα 1906-1936, Κρήτη 1906-1912, καθώς και μέρος των Πρεσβευτικών και Προξενικών Αρχείων.
ii) Σειρά κινηματογραφικών αρχείων της περιόδου του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου από το “Etablissement de Communication Audiovisuelle de la Defense” του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Γαλλίας.
iii) Σειρά ταινιών και επικαίρων από το κινηματογραφικό αρχείο της ΕΡΤ με θέμα τον Ελευθέριο Βενιζέλο και την εποχή του.
iv) Κινηματογραφικά αρχεία πανεπιστημίων και επίσημων φορέων του εξωτερικού με θέμα τον Ελευθέριο Βενιζέλο και την εποχή του.

ΣΥΛΛΟΓΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Το Ίδρυμα διαθέτει συλλογή κρητικού, ελληνικού και διεθνούς Τύπου. Οι ελληνικές εφημερίδες είναι κυρίως της περιόδου του τέλους του 19ου αιώνα (1884-1899), καθώς και των αρχών του 20ού αιώνα και στο μεγαλύτερο μέρος τους καλύπτουν την περίοδο 1905-1936.
Ο ξένος τύπος καλύπτει κυρίως τα τέλη του 19ου αιώνα και ειδικότερα τις περιόδους 1866-1898, 1912 -1918 και 1919-1922.
Πέρα από αρκετούς τόμους ελληνικών και ξένων εφημερίδων η συλλογή περιλαμβάνει λυτά φύλλα (περίπου 2.500), τα οποία αναφέρονται σε ημερομηνίες – ορόσημα της ελληνικής ιστορίας και βρίσκονται υπό αποδελτίωση.
Ακόμη, περιλαμβάνεται η πλήρης σειρά από την «Επίσημο Εφημερίδα της Κρητικής Πολιτείας», τμήμα της εφημερίδας της Γενικής Διοικήσεως «Κρήτη» και η «Εφημερίς της Ελληνικής Κυβερνήσεως» μέχρι το 1980.
Εξίσου σημαντικό τμήμα αποτελεί και το αρχείο μικροταινιών που προέρχεται από τη Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων• πρόκειται για σειρά κρητικών και αθηναϊκών εφημερίδων από τα τέλη του 19ου μέχρι και τα μέσα του 20ού αιώνα.

  • Ευρωπαϊκή Πύλη Πολιτιστικής Κληρονομιάς MICHAEL - Πρόγραμμα ATHENA - Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Βιβλιοθήκη EUROPEANA
Το Ίδρυμα συμμετέχει στην ευρωπαϊκή πύλη πολιτιστικής κληρονομιάς Michael/Ελλάδα (Multilingual Inventory of Cultural Heritage in Europe) με τη δημοσίευση πληροφοριών για τις ψηφιακές συλλογές και τον ιστοχώρο του, επιτυγχάνοντας μ’ αυτόν τον τρόπο προβολή όχι μόνο στο εγχώριο αλλά και στο ευρωπαϊκό και παγκόσμιο κοινό.
Στην Ελληνική Πύλη του Ευρωπαϊκού Έργου MICHAEL,  περιλαμβάνεται ο διαδικτυακός κατάλογος των ψηφιακών συλλογών Μουσείων, Βιβλιοθηκών, Αρχείων και άλλων πολιτιστικών φορέων από όλη την Ελλάδα. Για περισσότερες πληροφορίες: http://www.michael-culture.gr

Επίσης, συμμετέχει με το ψηφιακό υλικό του στο πρόγραμμα ATHENA, ένα ευρωπαϊκό δίκτυο, στο πλαίσιο του προγράμματος E-Content Plus, καθώς και στην ευρωπαϊκή ψηφιακή βιβλιοθήκη Europeana, που στοχεύουν στη συλλογή πολιτιστικού περιεχομένου μέσω της δημοσίευσης πληροφοριών των ψηφιακών συλλογών του, επιτυγχάνοντας μ' αυτόν τον τρόπο, πέρα από την προβολή, και τη διαλειτουργικότητα με ψηφιακές συλλογές Μουσείων, Αρχείων και Βιβλιοθηκών κι άλλων πολιτιστικών φορέων της Ελλάδας και του εξωτερικού.