Έκδοση για τον Ελευθέριο Βενιζέλο στη ρουμάνικη γλώσσα [Constantin Jordan, Venizelos şi Românii].

Έκδοση για τον Ελευθέριο Βενιζέλο στη ρουμάνικη γλώσσα [Constantin Jordan, Venizelos şi Românii].

Μία νέα μονογραφία, 392 σελίδων, αφιερωμένη στον Ελευθέριο Βενιζέλο και τις σχέσεις του με τους Ρουμάνους και τη Ρουμανία παρουσιάζει ο εκδοτικός οίκος “Ομόνοια” του Βουκουρεστίου. Πρόκειται για μία εκτενή επιστημονική έρευνα, στη ρουμάνικη γλώσσα, του συγγραφέα Κονσταντίν Ιορντάν, με τίτλο “Ο Βενιζέλος και οι Ρουμάνοι” [Constantin Iordan, Venizelos şi Românii, editura Omonia, Bucureşti 2010].
“Ο Ελευθέριος Βενιζέλος, μια από τις πλέον γνωστές πολιτικές φυσιογνωμίες της σύγχρονης Ελλάδας, κράτησε, πάνω από δυο δεκαετίες, στενές σχέσεις με εξαιρετικούς πρωταγωνιστές της πολιτικής σκηνής της Ρουμανίας”, επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, από το Βουκουρέστι, η Έλενα Λαζάρ, ιδιοκτήτρια και διευθύντρια του εκδοτικού οίκου «Ομόνοια», που εκδίδει αποκλειστικά μεταφράσεις νεοελληνικής λογοτεχνίας.
“Βασισμένο σε εκτενή έρευνα των αρχείων του Βουκουρεστίου, της Σόφιας και του Βελιγραδίου, το έργο του Constantin Iordan, που αποτελεί την πρώτη προσέγγιση αυτού του είδους, τόσο στη ρουμανική όσο και την ελληνική ιστοριογραφία, περιγράφει γεγονότα και καταστάσεις που δηλώνουν τις ιδιαίτερες σχέσεις του ‘Μεγάλου Κρητικού’ με τους Ρουμάνους και παρουσιάζει την απήχηση της προσωπικότητας και των πράξεών του στον ρουμανικό χώρο”, τονίζει η κα Λαζάρ.
Και προσθέτει: “Το βιβλίο «Ο Βενιζέλος και οι Ρουμάνοι» χρηματοδοτήθηκε από το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος K. Βενιζέλος» και από τον Έλληνα επιχειρηματία στη Ρουμανία, Βασίλη Χρέλια, αρωγή που αποδεικνύεται ακόμα πιο αξιόλογη, στο πλαίσιο της οικονομικής κρίσης, που αποθαρρύνει τώρα όποια επιστημονική προσπάθεια”.
Ο Constantin Iordan είναι συγγραφέας-επιστημονικός ερευνητής, από το 1970, στο Ινστιτούτο Νότιο-ανατολικών Ευρωπαϊκών Σπουδών της Ρουμανικής Ακαδημίας, που τον τίμησε με το Βραβείο «Μιχαήλ Κογκαλνιτσεάνου» (Mihail Kogalniceanu).

Σχετικά με τη Δίκη των Έξι: άρθρα του Ν. Παπαδάκη και ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος.
Βιογραφία του Ελευθερίου Βενιζέλου στη σερβική γλώσσα.


Μετάβαση στο περιεχόμενο