Ημερίδα “Ελευθέριος Βενιζέλος: σχέσεις με Ομογένεια και Η.Π.Α.” (Μουρνιές Χανίων, 30.08.2004)

Ημερίδα “Ελευθέριος Βενιζέλος: σχέσεις με Ομογένεια και Η.Π.Α.” (Μουρνιές Χανίων, 30.08.2004)

Ημερίδα αφιερωμένη στις σχέσεις του Ελευθερίου Βενιζέλου με την ομογένεια και τις Η.Π.Α. πραγματοποιήθηκε στις 30 Αυγούστου στις Μουρνιές Χανίων. Την εκδήλωση οργάνωσαν το Εθνικό Ίδρυμα “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος”, ο Δήμος Ελευθερίου Βενιζέλου και η εφημερίδα “Εθνικός Κήρυξ” Νέας Υόρκης.
Η ημερίδα διοργανώθηκε στο πλαίσιο της επετείου των 90 χρόνων από την ίδρυση της εφημερίδας “Εθνικός Κήρυξ” Νέας Υόρκης, που υπήρξε η κατεξοχήν βενιζελική εφημερίδα στις Η.Π.Α. με μεγάλη κυκλοφορία μεταξύ των ομογενών, που όπως τόνισε ο εκδότης-διευθυντής του “Εθνικού Κήρυκα”, Αντώνης Διαματάρης “… ιδρύθηκε για να στηρίξει τον Βενιζέλο.”.
Ομιλητές ήταν ο Αντώνης Διαματάρης, εκδότης-διευθυντής της εφημερίδας ‘Εθνικός Κήρυξ”, με θέμα “Ελευθέριος Βενιζέλος και ‘Εθνικός Κήρυξ'”, ο Γεώργιος Γιάνναρης, καθηγητής του Παν/μίου St. John Νέας Υόρκης-συγγραφέας, με θέμα “Ο Βενιζέλος και ο βενιζελισμός στην Αμερική” και ο Ανδρέας Γερολυμάτος, καθηγητής Ιστορίας-Έδρα Νεοελληνικών Σπουδών του Simon Fraser University, με θέμα “Ο Ελευθέριος Βενιζέλος επισκέπτεται τον Wilson στο Παρίσι”.
Η εκδήλωση έκλεισε με ένα σπάνιο ντοκουμέντο από την αρχειακή συλλογή του Ιδρύματος, την ομιλία του Βενιζέλου προς τους ομογενείς της Αμερικής το 1929.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο Υφυπουργός Δημοσίας Τάξεως Χρήστος Μαρκογιαννάκης ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, ο Υφυπουργός Εξωτερικών σε θέματα απόδημου ελληνισμού Παναγιώτης Σκανδαλάκης, ο πρώην Πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο βουλευτής και πρώην Υπουργός Νίκος Χριστοδουλάκης, η Υπουργός Μετανάστευσης του Καναδά Μαρία Μπουντρογιάννη, ο Πρόεδρος της Παγκρητικής Αμερικής Σταύρος Σημαντήρης, πολλοί ελληνοαμερικάνοι και άλλοι.

Συνέδριο "Η ελληνική αγροτική κοινωνία και οικονομία κατά την βενιζελική περίοδο" (Αθήνα, 03-05.11.2004)
Ημερίδα "Η συμβολή των Σελινιωτών στους αγώνες για την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα" (Παλαιόχωρα Χανίων, 28.09.2013)


Μετάβαση στο περιεχόμενο