“Εκκλησία και αγώνες της Κρήτης (1856-1905)”: βιβλιοπαρουσίαση από τον Δρ. Ν. Πετρουλάκη.

“Εκκλησία και αγώνες της Κρήτης (1856-1905)”: βιβλιοπαρουσίαση από τον Δρ. Ν. Πετρουλάκη.

Άρθρο του Δρ. Νικόλαου Πετρουλάκη στην εφημερίδα Χανιώτικα Νέα (13-2-2012).

Με πρωτοβουλία του Εθνικού Ιδρύματος “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος” και την υποστήριξη της Παγκρητίου Ενώσεως  Αθηνών και του Παραρτήματος  Αττικής του  Εθνικού Ιδρύματος “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος” οργανώθηκε η παρουσίαση του βιβλίου του π. Μιχαήλ Βλαβογιλάκη με τον παραπάνω τίτλο. Η παρουσίαση έγινε στο ευρύχωρο αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου στην Αθήνα, ενώπιον εκπροσώπου του Αρχιεπισκόπου Αθηνών, Μητροπολιτών και κληρικών. Επίσης παρέστησαν οι Βουλευτές Ε. Δαμιανάκης, Ευαγγ. Κουρουπάκη, Χρ. Μαρκογιαννάκης, Μαρία Σκραφνάκη, ο Πρόεδρος της Νομικής Σχολής του Παν/μίου Αθηνών Θ. Φορτσάκης, ο οικονομολόγος Μ. Ζομπανάκης και άλλο εκλεκτό ακροατήριο από Κρήτες της Αττικής και φίλους της Κρήτης.
Την παρουσίαση έκαμαν διακεκριμένοι ειδικοί στο θέμα ομιλητές, Πανεπιστημιακοί Δάσκαλοι.  Ο Σεβ. Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου  και Καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ.κ. Ανδρέας, και οι Ομότιμοι Καθηγητές του Πανεπιστημίου Αθηνών Νικόλαος Τζιράκης και  Μιχάλης Κοπιδάκης.
Τη συζήτηση άνοιξε ο Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος” κ. Νικόλαος Παπαδάκης. Ακολούθησαν οι υποστηρικτές της εκδήλωσης ο Πρόεδρος της Παγκρητίου Ενώσεως κ. Γ. Μαριδάκης και ο  Πρόεδρος του Παραρτήματος Αθηνών  του Ιδρύματος, κ. Γ. Πρασιανάκης.
Ο πρώτος ομιλητής Σεβ. Μητροπολίτης κ.κ. Ανδρέας έκαμε μια ευρεία παρουσίαση του περιεχομένου του  βιβλίου του π. Βλαβογιλάκη, το  οποίο συμπλήρωσε  με επί πλέον στοιχεία, ως ειδικός επί του θέματος. Τόνισε το γεγονός ότι το βιβλίο είναι «μια πολύ καλή δουλειά»,  η οποία παρουσιάζει τους αγώνες της Εκκλησίας της Κρήτης στις κρίσιμες περιόδους της ιστορίας της και ιδίως στη διάρκεια σοβαρών εκκλησιαστικών και άλλων προβλημάτων, όπως το επισκοπικό ζήτημα, η δημιουργία των  δημογεροντιών, κλπ . Τόνισε το γεγονός ότι ο συγγραφέας στηρίχθηκε σε πηγές και βοηθήματα, διέθεσε χρόνο πολύ για την έρευνα αρχείων, κυρίως Μοναστηριών  και έτσι μας έδωσε ένα  καθ’ όλα  αξιόπιστο βιβλίο, χρήσιμο για κάθε μελλοντικό ερευνητή.
Ο επόμενος ομιλητής καθηγητής Νικ. Τζιράκης ευχαρίστησε το συγγραφέα για το πολύ χρήσιμο βιβλίο του, αποτέλεσμα έρευνας και επεξεργασίας του υλικού της έρευνας, την παρουσίαση των ιστορικών γεγονότων βήμα προς βήμα, τη στάση του κλήρου  στη διάρκεια των περιόδων αυτών, δείγμα του  συναισθήματος της ευθύνης του Χριστιανού από  το οποίο κατείχετο  ο π. Βλαβογιλάκης κατά τη διάρκεια της συγγραφής.
Ο ομιλητής έκαμε μνεία του εξισλαμισμού ολόκληρων χωρίων, αλλά και τη διατήρηση των συνηθειών του χριστιανικού  παρελθόντος των εξισλαμισθέντων. Σημείωσε τη σθεναρή στάση του κλήρου κατά τις κρίσιμες περιόδους, που υπήρχε πάντα ο κίνδυνος του εξισλαμισμού, αλλά και ο κίνδυνος των διώξεων.
Ο τρίτος ομιλητής καθηγητής  Μιχάλης Κοπιδάκης τόνισε το γεγονός ότι ο συγγραφέας δεν αντέγραψε αλλά επεξεργάσθηκε υλικό έρευνας από πρωτογενείς πηγές και  συμβουλεύθηκε σοβαρά βοηθήματα συγγραφέων που εργάσθηκαν σε όμοιο πεδίο.
Ο συγγραφέας παρουσίασε ιδίως το μαρτύριο των κρητικών  ιερωμένων  στη διάρκεια των διωγμών, αλλά και των αγώνων κατά των Τούρκων, στις διάφορες χρονικές περιόδους της πεντηκονταετίας 1856-1905. Η Εκκλησία της Κρήτης  ήταν παρούσα στο μεγάλο αγώνα.
Μετά τους ομιλητές  ο συγγραφέας συγκινημένος ευχαρίστησε τους  διοργανωτές της εκδήλωσης, τους ομιλητές και τους παρισταμένους, ομολόγησε τον κόπο της συγγραφής, ευχαρίστησε την οικογένειά του για τη συμπαράσταση, ευχαρίστησε όλους εκείνους που τον βοήθησαν στη διάρκεια της έρευνας, ιδίως τους Ηγουμένους και Μοναχούς των  Μοναστηριών, που επισκέφθηκε για την έρευνα  των αρχείων και εξέφρασε τη λύπη του για  την απαγόρευση της έρευνας ορισμένων αρχείων, από κακή αντιμετώπιση του θέματος.
Ο Σεβ. Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου κ.κ. Δαμασκηνός, και ως Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος»,  ευχαρίστησε το συγγραφέα για το έργο του, τους ομιλητές, τους παρισταμένους και όλους εκείνους που βοήθησαν, ώστε να πραγματοποιηθεί η πολύ ενδιαφέρουσα αυτή παρουσίαση ενός σπουδαίου έργου.
Το κλείσιμο της όλης τελετής έκαμε ο κ. Νικ. Παπαδάκης ο οποίος ανακοίνωσε  επιστολή του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ. Ειρηναίου και της Υπουργού Παιδείας κ. Άννας Διαμαντοπούλου, στην οποία εξέφρασαν τη λύπη τους που, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων, δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν στην εκδήλωση.
Τέλος, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών & Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος σε επιστολή του προς το Ίδρυμα μεταξύ άλλων τονίζει: “Ο π. Μιχάλης αξίζει συγχαρητηρίων για την αξιόλογη προσπάθεια να αξιοποιήσει την υπάρχουσα βιβλιογραφία και να αναδείξει αδημοσίευτες πρωτογενείς πηγές, αναφορικά με την συμμετοχή της Εκκλησίας στην ιστορική πορεία και στους αγώνες του Κρητικού λαού, σε μια κρίσιμη περίοδο. Εξετάζει με σοβαρότητα και αναδεικνύει χωρίς ιδεολογική φόρτιση ένα θέμα διαχρονικό”.

 

Ημερίδα για τον Ελευθέριο Βενιζέλο στη Σχολή Εθνικής Άμυνας: άρθρο του Σ. Πετράκη.


Μετάβαση στο περιεχόμενο