Ημερίδα για τον Ελευθέριο Βενιζέλο στη Σχολή Εθνικής Άμυνας: άρθρο του Σ. Πετράκη.

Ημερίδα για τον Ελευθέριο Βενιζέλο στη Σχολή Εθνικής Άμυνας: άρθρο του Σ. Πετράκη.

Την Τρίτη 7-2-2012 πραγματοποιήθηκε ημερίδα στο αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου από το Εθνικό Ίδρυμα “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος” σε συνεργασία με την Σχολή Εθνική Άμυνας (ΣΕΘΑ) παρουσία του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας κου Κων/νου Σπηλιωτόπουλου. Παρέστησαν επίσης οι Βουλευτές κα Κουρουπάκη και κος Δαμιανάκης, αρχηγοί των επιτελείων και αρκετοί άλλοι επίσημοι.
Ήταν μια πραγματικά ξεχωριστή και επιτυχημένη εκδήλωση για τον Ελευθέριο Βενιζέλο με εκλεκτούς εισηγητές, καθηγητές πανεπιστημίου και ειδικούς επιστήμονες, που υπερκάλυψαν το θέμα σε όλες τις εκφάνσεις και έχω την εντύπωση πως στις εισηγήσεις τους ήσαν αυστηρά αντικειμενικοί.
Η εκδήλωση άρχισε με έναν σύντομο εμπνευσμένο χαιρετισμό από τον Υφυπουργό, που τόνισε με λίγα, μεστά λόγια, το μέγεθος του φαινομένου “Ελευθέριος Βενιζέλος”.
“Ο Βενιζέλος υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους πολιτικούς της νεότερης Ελλάδας και κορυφαίος Πρωθυπουργός. Διπλασίασε τα εδαφικά σύνορα της Ελλάδας. Έκανε την αναδιανομή υπέρ του μικρομεσαίου αγρότη. Πραγματοποίησε σημαντικά επιτεύγματα στην παιδεία. Εκτός των άλλων, έκτισε 3.200 σχολεία και καθιέρωσε τη δωρεάν υποχρεωτική πρωτοβάθμια εκπαίδευση”. Τελειώνοντας, ο κος Υφυπουργός τόνισε πως: “Η σημερινή ημερίδα αποτελεί την απαρχή μιας σειράς ενεργειών για την σύνδεση της ΣΕΘΑ με μια από τις πιο σύγχρονες κοιτίδες προβληματισμού και σκέψης, όπως το Εθνικό Ίδρυμα « Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος”.
Ακολούθησαν ο Διοικητής της Σχολής Υποστράτηγος Γ. Σπυρόπουλος και οι Γ. Διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος” Ν. Παπαδάκης.
Στην συνέχεια, ο διευθύνων την εκδήλωση, πλοίαρχος κος Ιωάννης Καμπόλης, έδωσε το λόγο στον πρώτο των εισηγητών Επίκουρο Καθηγητή ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κο Ευάνθη Χατζηβασιλείου να αναπτύξει το θέμα «Οι μεγάλες αποφάσεις 1912-20». Στην εισήγησή του ο κος Χατζηβασιλείου παρουσίασε τις μείζονος σημασίας στρατηγικές αποφάσεις του Ε. Βενιζέλου στο κρίσιμο διάστημα της εθνικής εξόρμησης: την απόφαση για την είσοδο στους Βαλκανικούς Πολέμους, την ελληνοβουλγαρική συμμαχία, τον στρατηγικό σχεδιασμό για τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και την απόφαση για την απόβαση στην Ιωνία.
Ο οικονομικός ιστορικός κος Αλέξης Φραγκιάδης ανέπτυξε το θέμα “Η αγροτική πολιτική του Βενιζέλου και η εθνική στρατηγική 1909-1923”.
Ακολούθως, πήρε το λόγο ο Λέκτορας Σχολής Ναυτικών Δοκίμων κος Ζήσης Φωτάκης με θέμα “Η ναυτική σημασία του ελληνικού γεωγραφικού χώρου και στόλου και η υψηλή πολιτική των κυβερνήσεων Βενιζέλου”.  Η παρουσίαση αυτή πραγματεύεται το διεθνές πλαίσιο στο οποίο διαμορφώθηκε η ναυτική πολιτική των κυβερνήσεων Βενιζέλου.
Επόμενος εισηγητής ήταν ο κος Μανόλης Κούμας, Διδάσκων Ανοικτού Πανεπιστημίου, που ανέπτυξε το θέμα “Ο Ελευθέριος Βενιζέλος και οι διεθνείς συσχετισμοί ισχύος 1928-1935”. Εδώ, ο εισηγητής ανέπτυξε όλα όσα διαδραματίστηκαν στο χρονικό διάστημα μετά την Μικρασιατική Καταστροφή και την υπογραφή της συνθήκης της Λωζάννης, τις σχέσεις της Ελλάδας με τα γειτονικά της κράτη και τις μεγάλες δυνάμεις και την έξοδο από τη διεθνή απομόνωση που πέτυχε ο Βενιζέλος όταν ανέλαβε την εξουσία το 1928.
Η αναπληρώτρια καθηγήτρια του Παντείου Πανεπιστημίου κα Ειρήνη Χειλά ανέπτυξε το θέμα “Ελευθέριος Βενιζέλος και διεθνές περιβάλλον. Μια προσέγγιση από τη σκοπιά της διεθνολογικής θεωρίας”.  Η αναδίφηση στα γεγονότα που χαρακτήρισαν την ιστορική διαδρομή της Ελλάδος στις αρχές του 20ού αιώνα αφήνοντας έντονα ίχνη στη συλλογική μας συνείδηση, καθώς και η αναζήτηση της αιτιώδους σχέσης μεταξύ των γεγονότων και των αιτίων που τα προκάλεσαν με βασικό διαχειριστή τον Ελευθέριο Βενιζέλο, θα φωτίσει σημαντικές πτυχές της «διεθνολογικής» σκέψης του Βενιζέλου σε σχέση με τα θεωρητικά ρεύματα της εποχής.
Με την εισήγηση του Γενικού Διευθυντή του Εθνικού Ιδρύματος “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος” κου Νικολάου Παπαδάκη με θέμα «Όψεις της δημοσιονομικής και φορολογικής πολιτικής του Βενιζέλου» έκλεισε η ημερίδα. Ο κος Παπαδάκης ανέλυσε σφαιρικά την οικονομική κατάσταση, την επικρατούσα από το 1910 καθώς και τις αποφάσεις που πήραν οι κυβερνήσεις  του Βενιζέλου σε όλο αυτό το διάστημα.
Την ημερίδα, που εντάσσεται στις γενικότερες εκπαιδευτικές δράσεις του Εθνικού Ιδρύματος «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», παρακολούθησαν οι σπουδαστές της Σχολής Εθνικής Άμυνας, που όλοι τους είναι υψηλόβαθμοι αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

      

 

Αποτελέσματα Ι΄ Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού Δοκιμίου "Ελευθέριος Βενιζέλος".
"Εκκλησία και αγώνες της Κρήτης (1856-1905)": βιβλιοπαρουσίαση από τον Δρ. Ν. Πετρουλάκη.


Μετάβαση στο περιεχόμενο