Προκόπης Παυλόπουλος: Μουσείο εθνικής μνήμης η Οικία Βενιζέλου στη Χαλέπα Χανίων.

Προκόπης Παυλόπουλος: Μουσείο εθνικής μνήμης η Οικία Βενιζέλου στη Χαλέπα Χανίων.

“Μουσείο Εθνικής Μνήμης” χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος την οικία Βενιζέλου στη Χαλέπα Χανίων, την οποία εγκαινίασε το μεσημέρι της Κυριακής 1ης Νοεμβρίου, παρουσία πλήθους κόσμου. “Αυτός ο χώρος μάς διδάσκει”, πρόσθεσε ο κ. Παυλόπουλος, “πρωτίστως, στον λαό και το Έθνος μας, τι πρέπει να κάνουμε για να μη μείνουμε αχθοφόροι ενός ιστορικού παρελθόντος, αλλά να αναλάβουμε το δικό μας μερίδιο στη διαμόρφωση της ιστορίας, η οποία δεν έχει τελειώσει, αλλά έχει ακόμα να εμφανίσει πολλές λαμπρές σελίδες στην πορεία της”. 
 
Η πατρική οικία του Ελευθερίου Βενιζέλου στην ιστορική συνοικία της Χαλέπας στα Χανιά, κτήριο του 1880, είναι ένα από τα σημαντικότερα νεότερα μνημεία της χώρας, που, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασής της, λειτουργεί ως σύγχρονο μουσείο διεθνών προδιαγραφών.
Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας υποδέχθηκαν ο Υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης και ο Γενικός Διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος” Νικόλαος Παπαδάκης.
Πριν από τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Ιδρύματος “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος” (Μέγαρο Μητροπολίτης Ειρηναίος Γαλανάκης). Ο κ. Παπαδάκης αναφέρθηκε στη διαχρονική σχέση του Βενιζέλου με το σπίτι της Χαλέπας, ενώ η αρχειονόμος-βιβλιοθηκονόμος του Ιδρύματος Χαρά Αποστολάκη παρουσίασε τις ιδιαιτερότητες ενός σύγχρονου μουσείου που στεγάζεται σε μια αυθεντική οικία.
Στη συνέχεια, απηύθυνε χαιρετισμό ο κ. Σταθάκης, ο οποίος χαρακτήρισε «οραματιστή, ριζοσπάστη και συνάμα ρεαλιστή» τον Ελευθέριο Βενιζέλο. “Ήταν ριζοσπάστης”, υπογράμμισε ο Υπουργός, “γιατί ήρθε σε ρήξη με το παλαιοκομματικό σύστημα για να οικοδομήσει ένα δίκαιο, σύγχρονο και αποτελεσματικό κράτος. Ήταν οραματιστής γιατί σχεδίασε και εφάρμοσε μεγάλες αναπτυξιακές τομές και μεταρρυθμίσεις, που στόχευαν σε μια μεγάλη αναπροσαρμογή της ελληνικής οικονομίας στα πραγματικά δεδομένα της εποχής του. Ήταν ρεαλιστής γιατί έκανε πάντοτε τους απαραίτητους συμβιβασμούς ώστε η χώρα να μην απομονωθεί από το διεθνές περιβάλλον και οικοδομούσε εκείνο το θεσμικό πλαίσιο χωρίς να λογαριάζει το πολιτικό κόστος”.
 Το πρώτο μέρος της εκδήλωσης ολοκληρώθηκε με χαιρετισμό από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Αμέσως μετά, ακριβώς απέναντι, στην οικία Βενιζέλου, τελέστηκε ο αγιασμός, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Κρήτης Ειρηναίου και μελών της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης.
Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκοψε την κορδέλα και ξεναγήθηκε στους χώρους της οικίας από τον κ. Παπαδάκη. Ο κ. Παυλόπουλος έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα αυθεντικά δωμάτια με έπιπλα, αντικείμενα και έργα τέχνης, τα οποία βρίσκονται στις θέσεις που είχαν τοποθετηθεί από τον ίδιο τον Βενιζέλο, καθώς και για τα σπάνια εκθέματα του μουσείου και τις διαδραστικές εκπαιδευτικές εφαρμογές και παιχνίδια, που φιλοξενούνται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στη σοφίτα της οικίας.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έγραψε στο βιβλίο επισκεπτών του μουσείου: “Στην ιερή μνήμη του Μεγάλου Ηγέτη και Πολιτικού Ελευθερίου Βενιζέλου, ελάχιστος φόρος τιμής στο χθες το σήμερα και το αύριο του Έθνους και του Λαού μας”. Επίσης, φύτεψε συμβολικά μία ελιά στον κήπο της οικίας.
Η Εκτελεστική Επιτροπή του Εθνικού Ιδρύματος “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος”, όπως ανακοίνωσε ο Γενικός Διευθυντής του, αποφάσισε να αναγορεύσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε εταίρο του Ιδρύματος. Πρόκειται για την ανώτατη τιμητική διάκριση που απονέμεται από το Ίδρυμα.
Στα εγκαίνια, μεταξύ άλλων, παραβρέθηκαν ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ειρηναίος, ο εγγονός του μεγάλου πολιτικού Ελευθέριος Βενιζέλος, ο πρ. Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας, ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, ο εκπρόσωπος του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Bουλευτής Επικρατείας της Ν.Δ. Θεόδωρος Φορτσάκης, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ευάγγελος Αποστολάκης, οι Βουλευτές Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ Βάλια Βαγιωνάκη και Αντώνης Μπαλωμενάκης, ο Βουλευτής Ηρακλείου του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης, ο Ευρωβουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Γραμματικάκης, εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ, των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και της Ένωσης Κεντρώων, οι Μητροπολίτες Κυδωνίας & Αποκορώνου Δαμασκηνός, Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου & Βιάννου Ανδρέας, Κισάμου & Σελίνου Αμφιλόχιος και Ρεθύμνης & Αυλοποτάμου Ευγένιος, οι πρώην Υπουργοί Άννα Διαμαντοπούλου, Χρήστος Μαρκογιαννάκης και Νίκος Σηφουνάκης, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, οι Γενικοί Γραμματείς Πολιτισμού Μαρία Βλαζάκη και Εμπορίου Αντώνης Παπαδεράκης, οι Αντιπεριφερειάρχες Απόστολος Βουλγαράκης, Νίκος Καλογερής και Παναγιώτης Σημανδηράκης, οι Δήμαρχοι Χανίων Τάσος Βάμβουκας, Νέας Σμύρνης Σταύρος Τζουλάκης, Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης, Αγίου Νικολάου Αντώνης Ζερβός, Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης, Κισάμου Θόδωρος Σταθάκης, Αποκορώνου Χαράλαμπος Κουκιανάκης και Καντάνου-Σελίνου Αντώνης Περάκης, οι Αντιδήμαρχοι Πειραιά Ειρήνη Νταϊφά και Χανίων Μανώλης Κεμεσίδης και Βαρβάρα Περράκη, οι Πρυτάνεις του Πολυτεχνείου Κρήτης Βασίλης Διγαλάκης και του Πανεπιστημίου Κρήτης Μιχάλης Ταρουδάκης, πρ. Βουλευτές, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι των στρατιωτικών, αστυνομικών και δικαστικών αρχών, επιχειρηματίες, καλλιτέχνες, εκπρόσωποι μουσείων και πολιτιστικών φορέων κ.ά.
                       

 

Προκήρυξη ΙΔ΄ Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού Δοκιμίου "Ελευθέριος Βενιζέλος" (σχολ. έτος 2015-2016).
Εγκαίνια Οικίας-Μουσείου Ελευθερίου Βενιζέλου στη Χαλέπα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.


Μετάβαση στο περιεχόμενο