Τιμήθηκαν οι πεσόντες Έλληνες και Σέρβοι στρατιώτες στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο στην πόλη Πίροτ (Πίροτ Σερβίας, 20.09.2018).

Τιμήθηκαν οι πεσόντες Έλληνες και Σέρβοι στρατιώτες στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο στην πόλη Πίροτ (Πίροτ Σερβίας, 20.09.2018).

Η καθιερωμένη εκδήλωση μνήμης για τους Σέρβους και Έλληνες στρατιώτες, που σκοτώθηκαν στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, πραγματοποιήθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου στην πόλη Πίροτ της νοτιοανατολικής Σερβίας. Στο ελληνικό νεκροταφείο της πόλης είναι θαμμένοι 358 Έλληνες αξιωματικοί και στρατιώτες, που σκοτώθηκαν στα τέλη του 1918. Τα οστά τους έμεναν διάσπαρτα στην ευρύτερη περιοχή μέχρι που με πρωτοβουλία της Katarina Levandis, ελληνικής καταγωγής συζύγου ενός κατοίκου του Πίροτ, συγκεντρώθηκαν και τοποθετήθηκαν στο νεκροταφείο. Η εκδήλωση συνεχίσθηκε στο μνημείο των Σέρβων πεσόντων.
Παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο πρέσβης της Ελλάδας στο Βελιγράδι Ηλίας Ηλιάδης, οι στρατιωτικοί ακόλουθοι της πρεσβείας, ο Σέρβος υφυπουργός Εργασίας Νέγκοσλαβ Στάνκοβιτς, εκπρόσωποι του υπουργείου Άμυνας και ο αρχηγός του σερβικού Γενικού Επιτελείου Στρατού αντιστράτηγος Σίμοβιτς. Η δρ Αλεξάνδρα Πέτσιναρ, εκπρόσωπος του Εθνικού Ιδρύματος «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» στη Σερβία, παραβρέθηκε στην τελετή, κατόπιν πρόσκλησης της ελληνικής πρεσβείας και κατέθεσε στεφάνι εκ μέρους του Ιδρύματος.
Η ιστορία του ελληνικού στρατιωτικού νεκροταφείου στο Πίροτ παρέχει σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τη διάσπαση του Μακεδονικού Μετώπου, με την καθοριστική συμβολή του ελληνικού στρατού, έπειτα από τη μεγάλη συμμαχική επίθεση του Σεπτεμβρίου του 1918 εναντίον των Γερμανών και των Βούλγαρων. Το ελληνικό μνημείο αποκαταστάθηκε μέσα στο 2018 χάρη στις προσπάθειες της ελληνικής πρεσβείας και στην υποστήριξη Ελλήνων επιχειρηματιών.
Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από τη λήξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου θα οργανώσει επετειακή εκδήλωση στα Χανιά τον Δεκέμβριο.

Ημερίδα για τα 100 χρόνια από τη λήξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου (Χανιά, 15.12.2018).
Δήλωση του Ιδρύματος για τον θάνατο του Παναγιώτη Κλάδου


Μετάβαση στο περιεχόμενο