1910-1920: Ο Βενιζέλος στην ελληνική και διεθνή πολιτική σκηνή

1910-1920: Ο Βενιζέλος στην ελληνική και διεθνή πολιτική σκηνή

1910: Ο Ελευθέριος Βενιζέλος εκλέγεται πρόεδρος της Συνέλευσης των Κρητών και στις 2 Μαΐου πρωθυπουργός της Κρητικής Πολιτείας. Πολιτικοί φίλοι του Βενιζέλου θέτουν υποψηφιότητά του στο νομό Αττικοβοιωτίας (8 Αυγούστου), όπου εκλέγεται πρώτος βουλευτής.  Στις 6 Οκτωβρίου ορκίζεται πρωθυπουργός της Ελλάδας. Νέες εκλογές Β΄ Αναθεωρητικής (28 Νοεμβρίου) με αποχή των παλαιών κομμάτων. Θρίαμβος των Φιλελευθέρων.


1911: Η κυβέρνηση Βενιζέλου προχωρεί σε μεγάλες μεταρρυθμίσεις και στην οικονομική και στρατιωτική αναδιοργάνωση της χώρας. Ψήφιση νέου Συντάγματος. Καθιέρωση κράτους δικαίου στην Ελλάδα.


1912: Νίκη των Φιλελευθέρων στις εκλογές του Μαρτίου. Υπογραφή συνθήκης αμυντικής συνεργασίας με τη Βουλγαρία. Ελλάδα, Σερβία και Βουλγαρία επιδίδουν τελεσίγραφο στην Τουρκία (4 Οκτωβρίου). Έναρξη Α΄ Βαλκανικού Πολέμου. Σημαντικές νίκες του ελληνικού στρατού. Απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης (26 Οκτωβρίου). Ο ελληνικός στόλος νικά τον τουρκικό στη ναυμαχία της Έλλης (3 Δεκεμβρίου).


1913: Νίκη των Ελλήνων εναντίον των Τούρκων στη Ναυμαχία της Λήμνου (5 Ιανουαρίου). Απελευθέρωση των Ιωαννίνων (21 Φεβρουαρίου). Δολοφονία βασιλιά Γεωργίου (5 Μαρτίου) στη Θεσσαλονίκη. Υπογραφή στο Λονδίνο της Συνθήκης Ειρήνης (17 Μαΐου). Σύναψη συμμαχίας Ελλάδας-Σερβίας (19 Μαΐου). Επίθεση Βουλγαρίας εναντίον Ελλάδας και Σερβίας (13 Ιουνίου). Β΄ Βαλκανικός Πόλεμος. Ήττα Βουλγαρίας. Υπογραφή της Συνθήκης του Βουκουρεστίου (28 Ιουλίου). Το ελληνικό κράτος διπλασιάζει τα εδάφη του και τον πληθυσμό του. Τεράστια η δημοτικότητα του Βενιζέλου. Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα (1 Δεκεμβρίου).


1914: Έναρξη Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Βενιζέλος διαβλέπει νίκη της Αντάντ και υποστηρίζει την είσοδο της Ελλάδας στον πόλεμο στο πλευρό της.


1915: Ο Βενιζέλος προτείνει στους Συμμάχους (16 Φεβρουαρίου) να συμμετάσχει η Ελλάδα στην εκστρατεία της Καλλίπολης. Βενιζέλος και Κωνσταντίνος διαφωνούν. Παραίτηση κυβέρνησης (21 Φεβρουαρίου). Κυβέρνηση Γούναρη και προκήρυξη εκλογών, στις οποίες οι Φιλελεύθεροι κατήγαγαν σημαντική νίκη(31 Μαΐου). Σοβαρή διένεξη Στέμματος-Βενιζέλου που αφορά τις υποχρεώσεις της Ελλάδας έναντι της Σερβίας. Παραίτηση Βενιζέλου. Κυβέρνηση Ζαΐμη. Αποβίβαση αγγλικών και γαλλικών δυνάμεων στη Θεσσαλονίκη έπειτα από πρόσκληση του Βενιζέλου. Προσφορά της Κύπρου από τη Βρετανία στην Ελλάδα με όρο την είσοδο της χώρας στο πλευρό της Αντάντ. Απόρριψη της πρότασης από τη βασιλική κυβέρνηση.


1916: Παράδοση των οχυρών Ρούπελ στους Βούλγαρους. Κίνημα της Εθνικής Αμύνης στη Θεσσαλονίκη (29 Αυγούστου). Ανοχή της βασιλικής κυβέρνησης των Αθηνών στις επεκτατικές διαθέσεις Γερμανών και Βουλγάρων. Ο Βενιζέλος εγκαταλείπει την Αθήνα και εγκαθίσταται στη Θεσσαλονίκη. Σχηματισμός Προσωρινής (επαναστατικής) Κυβέρνησης με έδρα τη Θεσσαλονίκη και επικράτεια τη Βόρεια Ελλάδα, την Κρήτη και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Δημιουργία αξιόμαχου στρατού και συμμετοχή του στον πόλεμο. Στην Αθήνα συγκρούσεις Αγγλογάλλων και στρατευμάτων πιστών στο βασιλιά Κωνσταντίνο. Έκτροπα κατά οπαδών του Βενιζέλου από οπαδούς του βασιλιά (Νοεμβριανά,18 Νοεμβρίου). Αποκλεισμός της Αθήνας από τους Συμμάχους.


1917: Παραίτηση Κωνσταντίνου (30 Μαΐου). Νέος βασιλιάς ο Αλέξανδρος. Άφιξη του Βενιζέλου στην Αθήνα και ανάληψη της πρωθυπουργίας (14 Ιουνίου).


1918: Σημαντικές επιτυχίες του ελληνικού στρατού στη Μακεδονία. Συνθηκολόγηση της Βουλγαρίας (17 Σεπτεμβρίου) και της Τουρκίας (17 Οκτωβρίου). Υπογράφεται η Συμφωνία του Μούδρου.


1919: Διάσκεψη των Παρισιών. Διεθνής αναγνώριση της προσφοράς του Βενιζέλου στη συμμαχική νίκη. Αποβίβαση ελληνικού στρατού στη Σμύρνη (2 Μαΐου).


1920: Προώθηση ελληνικού στρατού στην ενδοχώρα της Μικράς Ασίας (κατάληψη Προύσας και Ανατολικής Θράκης ως την Τσατάλτζα). Υπογραφή της Συνθήκης των Σεβρών από τον Ελευθέριο Βενιζέλο (28 Ιουλίου). Δημιουργία της Ελλάδας των δύο Ηπείρων και των πέντε Θαλασσών. Παραχώρηση στην Ελλάδα της Ανατολικής και Δυτικής Θράκης και της Αρμοστείας της Σμύρνης. Απόπειρα δολοφονίας εναντίον του Βενιζέλου στο Παρίσι (σιδηροδρομικός σταθμός της Λυών) από δύο απότακτους βασιλόφρονες αξιωματικούς. Θάνατος του βασιλιά Αλέξανδρου. Εκλογές (1 Νοεμβρίου) και ήττα των Φιλελευθέρων. Αυτοεξορία Βενιζέλου στο Παρίσι.


 

1864-1909: Ο Βενιζέλος της Κρήτης
1921-1927: Μακριά από την Ελλάδα


Μετάβαση στο περιεχόμενο