1928-1936: Τετραετία σταθερότητας και δημιουργίας. Το τέλος

1928-1936: Τετραετία σταθερότητας και δημιουργίας. Το τέλος

1928-1932: Επάνοδος του Βενιζέλου στην πολιτική και περιφανής νίκη κατά τις εκλογές της 19ης Αυγούστου 1928. Υπογραφή Ελληνοϊταλικού Συμφώνου Φιλίας (23 Σεπτεμβρίου 1928). Η κυβέρνηση Βενιζέλου παραμένει επί τέσσερα χρόνια και επιτελεί σημαντικότατο έργο σε πολλούς τομείς. Ιδρύονται η Τράπεζα της Ελλάδος, η Αγροτική Τράπεζα, το Συμβούλιο της Επικρατείας, το Εθνικό Θέατρο. Επίσης, ανεγείρονται 3.000 σχολεία και εκτελούνται σημαντικά έργα υποδομής. Ανάπτυξη της οικονομίας, παρά την παγκόσμια οικονομική κρίση του 1929 και εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας. Υπογραφή του Συμφώνου Ελληνογιουγκοσλαβικής συνεργασίας και Υποστηρίξεως (27 Μάρτιος 1929), αφού προηγουμένως λύεται σύμφωνα με τις ελληνικές απόψεις το πρόβλημα της ελεύθερης ζώνης της Θεσσαλονίκης. Υπογραφή στην Άγκυρα του Συμφώνου «Φιλίας, Ουδετερότητος και Διαιτησίας» με την Τουρκία (30 Οκτωβρίου 1930).


1932: Παραίτηση Βενιζέλου (21 Μαΐου). Εκλογές και ήττα Φιλελευθέρων (25 Σεπτεμβρίου). Σχηματισμός κυβέρνησης από το Λαϊκό Κόμμα υπό τον Παναγή Τσαλδάρη (4 Νοεμβρίου).


1933: Σχηματισμός της τελευταίας κυβέρνησης Βενιζέλου (16 Ιανουαρίου). Εκλογές και ήττα Φιλελευθέρων (5 Μαρτίου). Κίνημα Πλαστήρα. Κυβέρνηση στρατηγού Οθωναίου και παράδοση της εξουσίας σε κυβέρνηση υπό τον Τσαλδάρη. Απόπειρα δολοφονίας κατά του Ελευθερίου Βενιζέλου στη λεωφόρο Κηφισίας (6 Ιουνίου).


1935: Στρατιωτικό κίνημα βενιζελικών αξιωματικών για την αποτροπή της παλινόρθωσης της μοναρχίας (1 Μαρτίου). Καταστολή του κινήματος και αναχώρηση Βενιζέλου από την Ελλάδα (12 Μαρτίου). Δίκες και εκτελέσεις επιφανών βενιζελικών. Κατάργηση της αβασίλευτης δημοκρατίας και επάνοδος του Γεωργίου Β΄ στο θρόνο έπειτα από νόθο δημοψήφισμα.


1936: Ο Βενιζέλος ζει εξόριστος στο Παρίσι με κλονισμένη την υγεία του, ασχολούμενος συνεχώς με την κατάσταση στην Ελλάδα. Στις 18 Μαρτίου αφήνει την τελευταία του πνοή. Η είδηση του θανάτου του προκαλεί παγκόσμια συγκίνηση. Η κηδεία του δεν θα γίνει στην Αθήνα προς αποφυγή ταραχών. Το αντιτορπιλικό «Παύλος Κουντουριώτης» μεταφέρει τη σορό του στα Χανιά. Οι εκδηλώσεις πένθους σε ολόκληρη την Ελλάδα είναι πρωτοφανείς. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος ενταφιάζεται στο Ακρωτήρι σε ατμόσφαιρα πανελλήνιου πένθους.


 

1921-1927: Μακριά από την Ελλάδα


Μετάβαση στο περιεχόμενο