2000-2010: 10 χρόνια Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος”.

2000-2010: 10 χρόνια Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος”.

  • Πανηγυρική εκδήλωση με τη συμμετοχή του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων Φίλιππου  Πετσάλνικου.

Με τη συμμετοχή του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων Φίλιππου Πετσάλνικου πραγματοποιήθηκε χθες, στο Μέγαρο Μητροπολίτης Ειρηναίος Γαλανάκης, η εκδήλωση για τη συμπλήρωση 10 ετών λειτουργίας του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος». Στη συγκεκριμένη εκδήλωση έγινε απολογισμός της πορείας που έχει διανύσει το Ίδρυμα, με την παρουσίαση των δράσεων που έχει αναπτύξει, ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στη μελλοντική προοπτική του.
«Η δημιουργία πριν από δέκα χρόνια του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος”», σημείωσε στην ομιλία του ο κ. Πετσάλνικος, «αποτελούσε τον ελάχιστο φόρο τιμής σε αναγνώριση της προσφοράς του ευπατρίδη πολιτικού αλλά και ηθικό μας χρέος απέναντι στην κοινωνία και κυρίως τη νέα γενιά. Η πλούσια πνευματική δράση του Ιδρύματος διατηρεί ζωντανή την ιστορική μας μνήμη, φωτίζοντας ιδιαίτερα μία πολυτάραχη και ιδιαίτερα δημιουργική περίοδο της ιστορίας της νεότερης Ελλάδας». Ο Πρόεδρος της Βουλής πρόσθεσε ότι «το Ίδρυμα συμβάλλει στην πολιτιστική ζωή του τόπου και με άλλες καινοτόμες ιδέες τις οποίες υλοποιεί με τη συμπαράσταση της Βουλής των Ελλήνων. Από την αρχή της λειτουργίας του το Ίδρυμα τέθηκε υπό την αιγίδα της Βουλής, λόγω της σπουδαιότητας του έργου του». Ο κ. Πετσάλνικος ευχήθηκε στο Ίδρυμα «να συνεχίσει την προσφορά του για πολλά-πολλά χρόνια», διαβεβαιώνοντας ότι «θα εξακολουθήσει να έχει τη στήριξη της Βουλής των Ελλήνων».
Αναφερόμενος στον Ελευθέριο Βενιζέλο, τόνισε ότι «η σημασία της προσωπικότητάς του είναι ανεκτίμητη, η εθνική προσφορά του καθοριστική για το μέλλον της χώρας. Στη συνείδηση των περισσότερων Ελλήνων πολιτών έχει καταγραφεί ως η κορυφαία πολιτική φυσιογνωμία του 20ού αιώνα. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι και σήμερα, 74 χρόνια μετά το θάνατό του, η προσωπικότητά του εξακολουθεί να προκαλεί το ενδιαφέρον και να συγκινεί γενιές που δεν έζησαν την εποχή του, δεν έχουν άμεσες προσλαμβάνουσες παραστάσεις. Τον τιμά όχι μόνο ο λαός της ιδιαίτερης πατρίδας του, της Κρήτης αλλά και σε κάθε περιοχή της Ελλάδας και ιδίως στην ιδιαίτερη πατρίδα μου τη Μακεδονία».
«Σήμερα η χώρα μας μπορεί να αντλεί από το φωτεινό παράδειγμα του Ελευθέριου Βενιζέλου», πρόσθεσε ο κ.Πετσάλνικος. «Χρειάζεται να ακολουθήσουμε το όραμα και να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία. Από πολλούς η παρούσα οικονομική κρίση παρομοιάζεται με την κρίση του 1929. Τότε η διαύγεια, η ευστροφία, η διορατικότητα και οι υποδομές που δημιούργησε ο μεγάλος πολιτικός για την αναμόρφωση της χώρας περιόρισαν σε μεγάλο βαθμό τις επαχθείς συνέπειες. Και τώρα χρειάζονται οι μεγάλες αποφάσεις, οι μεγάλες ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις. Η ενότητα, η συνεννόηση, η συνεργασία στρώνουν το μοναδικό μονοπάτι που πρέπει να ακολουθήσουμε. Η αξία της “κατάθεσης ψυχής” του Βενιζέλου σε όφελος της πατρίδας μας, το πάθος του, μας δείχνει και σήμερα το δρόμο».
Ο Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος Νίκος Παπαδάκης παρουσίασε τους σημαντικότερους σταθμούς της δεκαετούς πορείας του Ιδρύματος. Αναφέρθηκε στις διαδικασίες σύστασής του, τονίζοντας τον καθοριστικό ρόλο του μητροπολίτη Ειρηναίου Γαλανάκη, ο οποίος είχε από παλιά την ιδέα της δημιουργίας ενός ιδρύματος αφιερωμένου στη ζωή και το έργο του Βενιζέλου. Υπογράμμισε επίσης την ιδιαίτερη συμβολή της Βουλής, η οποία, με ειδικό νομό που ψηφίστηκε επί προεδρίας Απόστολου Κακλαμάνη, έγινε ιδρυτικό μέλος και έχει υπό τη διαρκή αιγίδα της το Ίδρυμα. Πρόκειται για τη μοναδική περίπτωση που η Βουλή συμμετέχει στη σύσταση Ιδρύματος. Ο κ. Παπαδάκης χαρακτήρισε εξαιρετικά σημαντική τη βοήθεια της Εκτελεστικής Επιτροπής και του Δ.Σ., όλων των βουλευτών των Χανίων από το 2000 και έπειτα, του πρώην πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, τοπικών φορέων (Περιφέρεια Κρήτης, Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων, Δήμος Χανίων, Μητρόπολη Κυδωνίας και Αποκορώνου και Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων) και του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Αγία Σοφία», το οποίο είχε την πρωτοβουλία για την ίδρυσή του. Επίσης, αναφέρθηκε στην ιδιαίτερα γόνιμη συνεργασία του Ιδρύματος με το Υπουργείο Παιδείας από το 2003 και έπειτα, καθώς και στη σημαντική προσφορά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», του συλλόγου φίλων του Ιδρύματος, των ευεργετών, των δωρητών και των χορηγών. Ο Γενικός Διευθυντής στάθηκε ακόμη στη σημασία της απόκτησης της οικίας του Ελευθερίου Βενιζέλου, την οποία χαρακτήρισε «ναυαρχίδα» του Ιδρύματος, με χρηματοδότηση του Υπουργείου Οικονομικών επί υπουργίας Νίκου Χριστοδουλάκη, όπως επίσης και στην αγορά και αποκατάσταση, με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της οικίας Βλουμ, όπου στεγάζονται πλέον οι διοικητικές και επιστημονικές υπηρεσίες του Ιδρύματος.
Η επιστημονική σύμβουλος του Ιδρύματος Ελένη Γαρδίκα–Κατσιαδάκη, Διευθύντρια του Κέντρου Ερεύνης της Ιστορίας του Νεωτέρου Ελληνισμού της Ακαδημίας Αθηνών, αναφέρθηκε στη μελλοντική προοπτική του Ιδρύματος με την εμπέδωση και τη διεύρυνση του ευρύτατου πλέγματος συνεργασιών που έχει αναπτύξει με ερευνητικούς και πανεπιστημιακούς φορείς της Ελλάδας και του εξωτερικού.
Η υπεύθυνη ερευνητικών προγραμμάτων του Ιδρύματος Αργυρώ Βατσάκη παρουσίασε τη λειτουργία του Ιδρύματος ως σύγχρονου κέντρου έρευνας και μελέτης της ζωής και του έργου του Ελευθέριου Βενιζέλου και της νεότερης ελληνικής ιστορίας, δίνοντας έμφαση στο επιστημονικό έργο του Ιδρύματος στους τομείς της εκπαίδευσης και της έρευνας, καθώς και στο σημαντικό εκδοτικό έργο που επιτελείται.
Η αρχειονόμος-βιβλιοθηκονόμος Χαρά Αποστολάκη αναφέρθηκε στη συγκρότηση της βιβλιοθήκης, η οποία ήδη αριθμεί περισσότερους από 5.000 τίτλους, και παρουσίασε τις αρχειακές συλλογές (χειρόγραφα, φωτογραφίες, γραφιστικό και οπτικοακουστικό υλικό) και το αρχείο εφημερίδων και περιοδικών. Αναφέρθηκε ακόμη στη λειτουργία του ψηφιακού αρχείου του Ιδρύματος, το οποίο συγκροτείται από περίπου 45.000 τεκμήρια και είναι ελεύθερα προσβάσιμο στους χρήστες του διαδικτύου μέσω της ιστοσελίδας του Ιδρύματος.
Στην εκδήλωση έδωσαν το παρών ο αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ειρηναίος, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό εκ μέρους των ιδρυτικών μελών του Ιδρύματος, οι μητροπολίτες Κυδωνίας και Αποκορώνου Δαμασκηνός και Κισάμου και Σελίνου Αμφιλόχιος, οι βουλευτές Χανίων Ευτύχης Δαμιανάκης, Μανώλης Σκουλάκης, Σήφης Βαλυράκης και Χρήστος Μαρκογιαννάκης, ο εκλεγμένος περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο νομάρχης Χανίων Γρηγόρης Αρχοντάκης, ο πρώην βουλευτής Σήφης Μιχελογιάννης, εκπρόσωποι στρατιωτικών αρχών, αυτοδιοικητικοί και πλήθος κόσμου. Μηνύματα απέστειλαν ο πρ. πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο πρ. πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, ο πρ. υπουργός Παιδείας Πέτρος Ευθυμίου, ο συνονόματος εγγονός του Ελευθερίου Βενιζέλου, ο υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Κεγκέρογλου, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Μανώλης Όθωνας, ο βουλευτής Ηρακλείου Μανώλης Στρατάκης, η νομάρχης Ηρακλείου Ευαγγελία Σχοιναράκη και ο διευθυντής του Ιδρύματος Ανδρέα Παπανδρέου Δημήτρης Γέμελος.
Πριν από την εκδήλωση πραγματοποιήθηκε πανηγυρική συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου και των ιδρυτικών μελών του Ιδρύματος, υπό την προεδρία του Προέδρου της Βουλής.

 

Δημόσια διαβούλευση για τη διακήρυξη ανοικτού διαγωνισμού για το έργο "Ψηφιοποίηση υλικού – Εκπαιδευτικά παιχνίδια – E-learning και Δημοσιότητα".
Αποτελέσματα Θ΄ Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού Δοκιμίου (σχολ. έτος 2010-2011).


Μετάβαση στο περιεχόμενο