« »
Κυ Δε Τρ Τε Πε Πα Σα
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
Αρχείο Hμερολογίου
 

Βιβλιοθήκη

 
 
Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» συγκροτεί ειδική βιβλιοθήκη με εκδόσεις πρόσφατες αλλά και σπάνιες, σειρές επίσημων δημοσιευμάτων, εφημερίδων και περιοδικών, διπλωματικά έγγραφα, συνθήκες, λευκώματα, μελέτες, πρακτικά συνεδρίων, η οποία ήδη αριθμεί περί τους 5.000 τίτλους, ενώ υπολογίζεται η σταδιακή συγκέντρωση 15.000 περίπου τίτλων. Ο κατάλογος διαδικτυακής δημόσιας πρόσβασης (OPAC), ο οποίος συνεχώς ενημερώνεται με τις νέες προσκτήσεις, βρίσκεται στον τίτλο e-Library. Ακόμη, επιχειρείται η σύνδεσή της με άλλες ομοειδείς βιβλιοθήκες, στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Κύρια ενότητα της βιβλιοθήκης είναι η θεματική «Ελευθέριος Βενιζέλος», που περιλαμβάνει την τρέχουσα βιβλιογραφία αλλά και σπάνιες εκδόσεις με τους λόγους, τις αγορεύσεις του στη Βουλή, συνεντεύξεις, μεταφράσεις, επετειακές εκδόσεις, καθώς και βιβλία, κυρίως γερμανικά, αγγλικά και γαλλικά, τμήμα της προσωπικής του βιβλιοθήκης, τα οποία αποτελούν κλειστή συλλογή που φυλάσσεται στην Οικία – Μουσείο Ελευθερίου Βενιζέλου (Χαλέπα, Χανιά).
Πέρα από την θεματική «Ιστορία», για το σύνολο των διεθνών πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών εξελίξεων του 19ου και 20ού αιώνα, ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται και στις ενότητες «Κρήτη» (βιβλία που αναφέρονται στην ιστορία του νησιού, λευκώματα, μελέτες κοινωνικής, πολιτικής και οικονομικής ιστορίας, πρακτικά συνεδρίων), «Βαλκανικοί Πόλεμοι και Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος» (ιστορικά, στρατιωτικά, συνθήκες, διπλωματικά έγγραφα), «Μικρά Ασία-Μικρασιατική Καταστροφή» (προσφυγικό, ιστορικά, στρατιωτικά, μαρτυρίες, κοινωνία, πολιτική).
Ακόμη, η βιβλιοθήκη περιλαμβάνει εκδόσεις με ειδικότερες θεματικές την κοινωνική, οικονομική και πολιτική ιστορία γεωγραφικών διαμερισμάτων, όπως η Β. Ήπειρος, η Μακεδονία, η Θράκη, η Σμύρνη, η Κωνσταντινούπολη και η Κύπρος. Η συλλογή συμπληρώνεται με γενικές εκδόσεις (λεξικά, εγκυκλοπαίδειες, σειρές), καθώς και με βιβλία λογοτεχνίας, τέχνης κ.ά.