Μέγαρο Μητροπολίτης Ειρηναίος Γαλανάκης

Μέγαρο Μητροπολίτης Ειρηναίος Γαλανάκης

Τον Απρίλιο του 2001 ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες αγοράς από το Ίδρυμα της πρώην οικίας Βλουμ, συνολικής επιφάνειας 990,1 τ.μ., η οποία βρίσκεται απέναντι από το σπίτι του Ελευθερίου Βενιζέλου στη Χαλέπα Χανίων. Η αγορά έγινε με χρηματοδότηση από τη Βουλή των Ελλήνων.
Οι μελέτες αποκατάστασης της οικίας εκπονήθηκαν δωρεάν από τις Τεχνικές Υπηρεσίες της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος.
Στον χώρο αυτό -μετά και την αποκατάσταση του κτηρίου, το οποίο είναι διατηρητέο- έχουν εγκατασταθεί από το 2005 οι Διοικητικές και Επιστημονικές Υπηρεσίες του Ιδρύματος (βιβλιοθήκη, αρχείο, ερευνητικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες). 
Σε ειδική τελετή τον Αύγουστο του 2007 το κτίριο ονομάστηκε «Μέγαρο Μητροπολίτης Ειρηναίος Γαλανάκης» προς τιμήν του ανθρώπου που οραματίστηκε τη δημιουργία του Ιδρύματος και ήταν ισόβιος πρόεδρός του μέχρι το 2013.
Η οικία του Ελευθερίου Βενιζέλου παραμένει η έδρα του Ιδρύματος, η οποία μετά την ολοκλήρωση της αποκατάστασή της το 2015, λειτουργεί πλέον ως σύγχρονο Μουσείο.

Κτιριακό
Το έργο «Ανάδειξη και Αποκατάσταση της Οικίας Βλουμ» εντάχθηκε στο Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης στο Ε.Π. Κρήτης 2000-2006 (Μέτρο 4.2 «Αναβάθμιση Αστικού Περιβάλλοντος και Ποιότητα Ζωής-Τομέας Πολιτισμού») και χρηματοδοτήθηκε με κοινοτική συμμετοχή, η οποία προήλθε από το Ε.Τ.Π.Α. και κάλυπτε το 75% της Δημόσιας Δαπάνης και με κρατική συμμετοχή που κάλυπτε το 25% της Δημόσιας Δαπάνης. Φορέας χρηματοδότησης ήταν η Περιφέρεια Κρήτης.
Το έργο ήταν συνολικού προϋπολογισμού 880.410,86 ευρώ και αφορούσε αποκλειστικά οικοδομικές εργασίες.

Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Για την αγορά του απαραίτητου εξοπλισμού για τις διοικητικές και ερευνητικές δραστηριότητες του Εθνικού Ιδρύματος “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος” το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος ενέκρινε σημαντικότατη δωρεά προς αυτό.
Με τη δωρεά αυτή το Εθνικό Ίδρυμα “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος” εξασφάλισε τον απαιτούμενο εξοπλισμό για τη λειτουργία του ως σύγχρονο επιστημονικό κέντρο (εξοπλισμός διοικητικών υπηρεσιών, βιβλιοθηκονομικός και αρχειακός εξοπλισμός, πλήρης εξοπλισμός αίθουσας συνεδριακών εκδηλώσεων).
Εκτιμώντας τη σπουδαιότητα της χορηγίας, το Ίδρυμα ονόμασε την αίθουσα των συνεδριακών του εκδηλώσεων -η οποία φιλοξενεί και κάποιες από τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες του Ιδρύματος- Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος, τοποθέτησε ειδική πλακέτα σε προβεβλημένο σημείο και αναγόρευσε το Ίδρυμα Σταύρος Σ. Νιάρχος σε μέγα ευεργέτη και εταίρο του.

 

 

Έλενα Βενιζέλου βιογραφία
slider3


Μετάβαση στο περιεχόμενο