Εντυπώσεις διακεκριμένων προσωπικοτήτων

Η Οικία-Μουσείο Ελευθερίου Βενιζέλου έχει υποδεχτεί πλήθος διακεκριμένων προσώπων, όπως μαρτυρούν τα βιβλία εντυπώσεων. Με αφορμή τα 20 χρόνια από τη σύσταση του Ιδρύματος και για να τιμήσουμε τα πρόσωπα αυτά, παραθέτουμε, λόγω περιορισμένου χώρου, τα σχόλια κάποιων, διατηρώντας την ιδιότητά τους κατά την ημερομηνία που επισκέφθηκαν την Οικία. Έντονα συναισθήματα χαράς και συγκίνησης διακατέχουν τις εντυπώσεις όλων, όπως αυτές αποτυπώνονται στο χαρτί.

 

Τι υπέροχο μέρος, τι όμορφο σπίτι και σωστά δομημένο μουσείο, που παρουσιάζει τη ζωή και τη δράση ενός από τους σημαντικότερους πολιτικούς της εποχής του. Διασχίζοντας τα δωμάτια του σπιτιού η ιστορία αναβιώνει με όλες τις πτυχές της. Εκτίμησα πολύ την ξενάγηση από την Σοφία, καθώς μάθαμε πολλές ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες, γεγονός που μας προτρέπει να επισκεφθούμε ξανά το μουσείο και να διαβάσουμε περισσότερα για τη ζωή και το έργο αυτού του διαπρεπή Κρητικού.
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την ενδιαφέρουσα ξενάγηση.

Αντρέας Κιντλ, Πρέσβης της Γερμανίας στην Ελλάδα, 17 Φεβρουαρίου 2024

 

Ευγνωμοσύνη προς την Οικία – Μουσείο Ελευθερίου Βενιζέλου, τους συντελεστές και ιδιαίτατα προς τον άοκνο κ. Ν. Παπαδάκη για την διακονία της Ιστορίας της Ελλάδος. Ως μέλος της Ενώσεως Σμυρναίων το κυρίαρχο αίσθημα είναι η ευλάβεια για τον Έλληνα Ηγέτη.

Βίκυ Φλέσσα, δημοσιογράφος, 5 Δεκεμβρίου 2023

 

Δέος, θαυμασμός και σεβασμός είναι οι λέξεις που προσδιορίζουν τη σκέψη μου για τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Τον πολιτικό και διπλωμάτη που καθόρισε την τύχη της Ελλάδος, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, υπό συνθήκες που άλλοτε συνδιαμόρφωνε με την επιδεξιότητά του, άλλοτε καλούνταν να διαχειριστεί κάτω από διεθνή και εσωτερική δυσμένεια. Η θέση του στην ιστορία της πατρίδας μας είναι αναντικατάστατη.

Κωνσταντίνος Φίλης, Διευθυντής Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων Παντείου Πανεπιστημίου, 31 Αυγούστου 2023

 

Ο Ελευθέριος Βενιζέλος υπήρξε ο πιο σημαντικός πολιτικός της νεότερης Ελλάδας. Η παρουσία του στην κεντρική πολιτική σκηνή της χώρας οδήγησε στη μετατροπή της Ελλάδας από μικρής και εξαρτώμενης χώρας των Βαλκανίων σε σημαντική δύναμη της ανατολικής Μεσογείου. Παράλληλα προχώρησε στον αστικό εκσυγχρονισμό της κοινωνίας. Το παράδειγμά του σημείο αναφοράς για όλους τους Έλληνες.

Άγγελος Μ. Συρίγος, βουλευτής Α΄ Αθηνών, Αν. καθηγητής Διεθνούς Δικαίου & Εξωτερικής Πολιτικής, Πάντειο Πανεπιστήμιο, 31 Αυγούστου 2023

 

Ο σπουδαιότερος πολιτικός της σύγχρονης Ελλάδας εξακολουθεί να μας εμπνέει με τη διορατικότητά του. Υπήρξε χρήσιμος και όχι αρεστός και αυτή η παρακαταθήκη του εξακολουθεί να είναι επίκαιρη σε μια εποχή όπου ο λαϊκισμός εξακολουθεί να πολιορκεί τις δημοκρατίες.

Κυριάκος Μητσοτάκης, Πρωθυπουργός, 18 Αυγούστου 2023

Με τον Βενιζέλο η σχέση υπήρξε προσωπική από τα παιδικά μου χρόνια, απ’ ό,τι άκουγα στο σπίτι που μεγάλωσα για το έργο του. Αργότερα έγινε επιστημονικό εντρύφημα, εστιασμένο στην ιστορική του αποστολή ως εθνικού παιδαγωγού. Η ιστορική επίσκεψη εδραίωσε και επιβεβαίωσε αυτή την προσέγγιση σε ένα μεγάλο θέμα της εθνικής ιστορίας, εμπλουτίζοντας τη σχέση με λεπτομέρειες που την καθιστούν πραγματικό ισόβιο βίωμα.

Πασχάλης Κιτρομηλίδης, Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, 11 Αυγούστου 2023

 

Η σπουδαιότητα της διατήρησης ζωντανού του πνεύματος του Βενιζέλου δεν μπορεί να υποτιμηθεί σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Αποτελεί πηγή έμπνευσης για όλους τους Έλληνες και το έργο του Εθνικού Ιδρύματος «Ελευθέριος Βενιζέλος» δεν μπορεί να μην εκτιμηθεί. Με τιμά βαθιά το γεγονός ότι βρίσκομαι εδώ και δεσμεύομαι ότι θα συνεχίσω να υποστηρίζω αυτό το πραγματικά μοναδικό Ίδρυμα.

Ριχάρδος Λαμπίρης, Πρόεδρος Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος», 9 Αυγούστου 2023

 

 

 • Με την ευκαιρία της διάλεξή μου με τίτλο «Δικαιοσύνη και Ειρήνη» θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την τόσο θερμή και γενναιόδωρη φιλοξενία σας. Εύχομαι τα καλύτερα στο Εθνικό Ίδρυμα «Ελευθέριος Βενιζέλος» και πολλές ευχαριστίες στα όμορφα Χανιά.  Berit Reiss-Andersen, Πρόεδρος της Επιτροπής Νόμπελ Ειρήνης, 30 Ιουνίου 2023

 

Πολλά συγχαρητήρια για το ωραίο και συγκινητικό μουσείο που είναι η Οικία του Ελευθερίου Βενιζέλου! Τόσα χρόνια ακολουθώ τα βήματα του μεγάλου Κρητικού μέσα από το διάβασμα και τα μαθήματα. Έστω κι αργά έχω την αίσθηση ότι βρέθηκα κοντά στον άνθρωπο…

Roderick Beaton, Ομότιμος Καθηγητής στο King’s College του Λονδίνου και Πρόεδρος της Βρετανικής Σχολής Αθηνών, 12 Νοεμβρίου 2022

 • Είναι πραγματική τιμή να βρίσκομαι σ’ αυτό το ιστορικό μέρος και να μαθαίνω για τη ξεχωριστή ζωή του Πρωθυπουργού Βενιζέλου. Ήταν επίσης συναρπαστικό που έμαθα ότι ο Βενιζέλος και ο Ατατούρκ, ο ιδρυτής της Τουρκικής Δημοκρατίας, υπήρξαν καλοί φίλοι. Επίσης θέλω να ευχαριστήσω το προσωπικό του Μουσείου (την κ. Σοφία) για την υπέροχη φιλοξενία

  Mustafa Somuncu, Γενικός Πρόξενος της Τουρκίας στην Ελλάδα, 2 Νοεμβρίου 2022

 • Μία ξεχωριστή, ιδιαίτερη, προσωπικά φορτισμένη στιγμή, η σημερινή επίσκεψη στην οικία Βενιζέλου.
  Εδώ που έζησε ο Εθνάρχης, που οραματίστηκε και πραγμάτωσε το όραμα μιας δυνατής, ευρωπαϊκής Ελλάδας.

  Μαργαρίτης Σχοινάς, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, 29 Σεπτεμβρίου 2022

 • Η πρώτη μου επίσκεψη στο Ίδρυμα «Ελευθέριος Βενιζέλος» έγινε με την ιδιότητα της Προέδρου του Συμβουλίου Επικρατείας και είχα αναφερθεί με συγκίνηση στον εμπνευσμένο άνδρα που το ίδρυσε. Σήμερα, το επισκέπτομαι με την Ιδιότητα της Προέδρου της Δημοκρατίας και με κατέχει ιδιαίτερη συγκίνηση για τον μεγάλο αυτό πολιτικό, τον οραματιστή για την πατρίδα μας, για το κράτος δικαίου, για το περιβάλλον, την εκπαίδευση, όλα τα μεγάλα που σχεδίασε και σε μεγάλο βαθμό πραγματοποίησε. Η ευγνωμοσύνη και το αίσθημα ευθύνης που αισθάνομαι είναι κυρίαρχα τούτη τη στιγμή. Καλή επιτυχία στο έργο της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ιδρύματος, σημαντικό για τις επόμενες γενιές.

  Κατερίνα Σακελλαροπούλου, Πρόεδρος της Δημοκρατίας, 30 Οκτωβρίου 2021

 • Με σεβασμό και αγάπη προσκυνώ στο σπίτι του Βενιζέλου. Μουσείο με τη μέγιστη αξία για το Ελληνικό κράτος και για την έννοια της Ελευθερίας.

  Θανάσης Σπύρου, Πρέσβης της Αυστραλίας, 18 Μαΐου 2021

 • Ως Έλληνας Αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού και γέννημα της μάνας Κρήτης ρίγη συγκίνησης και περηφάνειας με διαπερνούν επισκεπτόμενος το ευλογημένο τούτο σπίτι. Εδώ που φώλιασε η μεγαλοσύνη της Ελλάδας σε χρόνια δύσκολα και τιμημένα στους αιώνες. Είθε οι Κρήτες να είναι πάντοτε μπροστάρηδες στους αγώνες για ελευθερία, δικαιοσύνη και ευημερία της Πατρίδος. Αυτή που τόσο τίμησε και για την οποία αγωνίστηκε ο Εθνάρχης Ελευθέριος Βενιζέλος. Συγχαρητήρια στον Πρόεδρο του Ιδρύματος κ. Ν. Παπαδάκη και τους συνεργάτες του για την εξαιρετική οργάνωση του χώρου.

  Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης, Αρχηγός ΓΕΝ, 3 Αυγούστου 2020

 • Ο μεγαλύτερος Έλληνας πολιτικός, ένας από τους μεγαλύτερους Ευρωπαίους πολιτικούς της εποχής του στέκει ζωντανός στη μνήμη του Έθνους, και η πολυτάραχη ζωή του ζωντανεύει σε τούτο το σπίτι. Πρωτεργάτης και ακούραστος δημιουργός ο Νίκος Παπαδάκης τον οποίο και όλοι εμείς Έλληνες και Ελληνίδες ευχαριστούμε.

  Άννα Διαμαντοπούλου, πρ. Υπουργός, 29 Ιουλίου 2020

 • Στο σπίτι του Εθνάρχη Ελευθερίου Βενιζέλου η ιστορία διαδραματίζεται και στιγματίζει μεγάλες, μοναδικές και τραγικές στιγμές της ζωής του και της Κρήτης… Στην Ελλάδα της εποχής, στον τότε κόσμο, ένας φιλόσοφος της πολιτικής, ένας φλογερός πατριώτης, ένας διεθνής Κρητικός έγραψε κεφάλαια που το τωρινό επιτελείο του Μουσείου, ο κ. Παπαδάκης και οι 13 συνεργάτες του, όχι απλώς έστησαν και συντηρούν, αλλά γνωρίζουν με έναν μοναδικό διαδραστικό τρόπο στις νέες γενιές Ελλήνων. Συγχαρητήρια.

  Γιάννα Αγγελοπούλου, Πρόεδρος Εθνικής Επιτροπής «Ελλάδα 2021», 14 Ιουλίου 2020

 • Η δόξα και η τιμή των Μεγάλων είναι διηνεκής. Τέτοια τιμή συνοδεύει διαχρονικά τον Ελευθέριο Βενιζέλο προς εγκαύχησιν ημών όλων.

  Ο Μητροπολίτης Πριγκιποννήσων Δημήτριος, 20 Νοεμβρίου 2019

 • Με ειλικρινείς ευχαριστίες για μία συναρπαστική επίσκεψη στην οικία ενός εμπνευσμένου άνδρα, όπου συνεχίζει η αίσθηση της κληρονομιάς.

  Mark Allen, Πρέσβης του Καναδά, 11 Νοεμβρίου 2019

 • Με ιδιαίτερη συγκίνηση για τη μεγάλη τιμή να αφήσω ένα ίχνος στο βιβλίο επισκεπτών του μοναδικού χώρου της κατοικίας του Ελευθερίου Βενιζέλου. Η ιστορική μνήμη αποτυπώνεται σε κάθε γωνιά, αλλά και οι προσωπικές στιγμές, αναμνήσεις από μια περίοδο ιδιαίτερα σημαντική για τον τόπο μας. Η αγάπη του για τον τόπο, την ελευθερία, την παιδεία και το περιβάλλον, πόσο πρωτοποριακή σκέψη για την εποχή εκείνη! Πρόσθετη συγκίνηση για το στοιχείο που με συνδέει και προσωπικά, η δήλωσή του ότι αισθανόταν περήφανος που προίκισε τη χώρα με το Συμβούλιο της Επικρατείας.

  Κατερίνα Σακελλαροπούλου, Πρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας, 26 Οκτωβρίου 2019

 • Μόνον μέσα από την επίσκεψη στην οικία Βενιζέλου μπορεί κάποιος να αντιληφθεί την ποιότητα του μέγιστου πολιτικού. Η συγκίνηση είναι μεγάλη καθώς μετέχομε του χώρου που ο ίδιος έζησε και σχεδίασε τις δράσεις του. Έναν χώρο που έχει αναδειχθεί με πρότυπο τρόπο, με επιστημονική τεκμηρίωση, με ευαισθησία, με αγάπη στην προσωπικότητά του. Πολλά συγχαρητήρια από καρδιάς σε όλους όσους σήμερα με πίστη και αφοσίωση συντηρούν τη μνήμη, την ιστορία, τα υλικά τεκμήρια.

  Λίνα Μενδώνη, Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, 5 Οκτωβρίου 2019

 • Είναι μεγάλη ευχαρίστηση που επισκέφθηκα ένα τέτοιο ιστορικό μέρος, με τα προσωπικά αντικείμενα ενός σπουδαίου προσώπου, του Ελευθερίου Βενιζέλου. Μια τόσο ενδιαφέρουσα συνεργασία μεταξύ των πολιτών και του κράτους είναι σημάδι δύναμης του ελληνικού λαού. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους οικοδεσπότες που με άφησαν να μάθω τόσες λεπτομέρειες και ελπίζω να έρθω ξανά. Επίσης θα εργαστώ για την εδραίωση της συνεργασίας με ιδρύματα του Μαυροβουνίου για τη διατήρηση της κληρονομιάς.

  Ana Vukadinovic, Πρέσβης του Μαυροβουνίου, 7 Αυγούστου 2019

 • Το έργο της αποκατάστασης είναι αντάξιο του θέματος που παρουσιάζει. Πολλά συγχαρητήρια στον κ. Παπαδάκη και τους συνεργάτες του για την θαυμάσια προσφορά τους σε όλους εμάς. Με πολλές ευχές για τη συνέχιση του έργου αυτού.

  Θάνος Βερέμης, ιστορικός, πανεπιστημιακός, 8 Μαΐου 2019

 • Μακάρι οι αξίες και η αγάπη του Βενιζέλου να γίνουν φάρος αγάπης για όλους μας να μπορέσουμε να ξαναδούμε την Ελλάδα μας μεγάλη και τρανή.

  Θοδωρής Βενιάμης, Πρόεδρος Ένωσης Εφοπλιστών Ελλάδας, 30 Νοεμβρίου 2018

 • Συγχαρητήρια για το εξαίρετο έργο μνήμης του πιο σπουδαίου Έλληνα μετά την απελευθέρωση. Αν η Μακεδονία είναι ελληνική το οφείλουμε στον Ελευθέριο Βενιζέλο.

  Θανάσης Μαρτίνος, εφοπλιστής, 17 Μαρτίου 2018

 • Σ’ αυτό το σπίτι του μεγάλου Βενιζέλου βιώνουμε ξανά ένα ιδιαίτερο συναίσθημα και την ανατριχίλα της ιστορίας. Η Γαλλία υποδέχτηκε τον Βενιζέλο, τον υποστήριξε γιατί ήταν ένας δημοκράτης, ένας σπουδαίος Έλληνας και ένας σπουδαίος φίλος. Η μνήμη του ξεπέρασε τα σύνορα της Ελλάδας. Παραμένει το πρότυπο του μετριοπαθή επαναστάτη, του εμπνευσμένου μεταρρυθμιστή και του δημοκράτη.

  Christophe Chantepy, Πρέσβης της Γαλλίας, 17 Μαρτίου 2018

 • Με πολλή συγκίνηση επισκέφθηκα την οικία του Βενιζέλου, σε μιαν εποχή που αναζητούμε ίχνη από το παράδειγμά του στη σύγχρονη Ελλάδα. Θερμά συγχαρητήρια στους ανιδιοτελείς συντελεστές. Χωρίς ιστορική συνείδηση είμαστε καταδικασμένοι.

  Νίκος Αλιβιζάτος, συνταγματολόγος, 3 Φεβρουαρίου 2018

 • Χαίρομαι πολύ που έχω επισκεφθεί αυτό το σημαντικό και πολύ ωραίο σπίτι και μουσείο, που αναδεικνύει θαυμάσια τη ζωή και το έργο του Μεγάλου Έλληνα, του Βενιζέλου.

  Kate Smith, Πρέσβης της Μεγάλης Βρετανίας, 26 Οκτωβρίου 2017

 • Αισθάνεσαι σαν να ανοίγεις μια πόρτα και να μπαίνεις στον μαγικό κόσμο της ιστορίας μας. Για να κυκλοφορήσεις εν συνεχεία και να γνωρίσεις τα επιμέρους κεφάλαια που συνθέτουν το χρονικό της πιο συνταρακτικής ίσως περιόδου του νεώτερου Ελληνισμού. Σε όσους ανέλαβαν το χρέος να αποκαταστήσουν τη ζωή του Ελευθερίου Βενιζέλου στο σπίτι του, με τόσο υπεύθυνο και θαυμαστό τρόπο, οφείλονται συγχαρητήρια. Και θερμά και πολλά.

  Άγγελος Δεληβορριάς, τέως Διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη, 24 Ιουλίου 2017

 • Xαίρομαι που ύστερα από τόσα χρόνια ξαναβλέπω αυτό το ωραίο μουσείο του Βενιζέλου. Πραγματικά αναπλάθει με τον πιο δραστικό τρόπο μιαν ολόκληρη εποχή. Μπράβο σε όλους και όλες που επιτέλεσαν αυτό το σημαντικό έργο.

  Τίτος Πατρίκιος, ποιητής, 22 Μαρτίου 2017

 • Ο Ελευθέριος Βενιζέλος υπήρξε ο σημαντικότερος πολιτικός της σύγχρονης νεοελληνικής ιστορίας. Η παρακαταθήκη του στις επόμενες γενιές παραμένει ζωντανή μέσα από τη σπουδαία δουλειά του Ιδρύματος.

  Κυριάκος Μητσοτάκης, Πρόεδρος Νέας Δημοκρατίας, 9 Νοεμβρίου 2016

 • Συγκίνηση, σεβασμό και θαυμασμό μ’ άφησε όλη η περιήγηση στον ωραιότατα διαμορφωμένο χώρο του Ιδρύματος. Πολλά συγχαρητήρια σε όλους και ιδιαίτερα στον αεικίνητο και ακούραστο Γενικό Διευθυντή του κ. Νίκο Παπαδάκη. Πάντα άξιος!!! Καλή δύναμη να συνεχίσετε το έργο σας το μεγάλο.
  Με αγάπη και εκτίμηση

  Λίτσα Διαματάρη, εταίρος Εθνικού Ιδρύματος «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», 31 Αυγούστου 2016

 • Συγκίνηση μεγάλη η περιπλάνησή μου στην οικία του μεγάλου εθνάρχη.

  Άγγελος Αντωνόπουλος, ηθοποιός, 4 Ιουλίου 2016

 • Είναι χαρά και τιμή που επισκέπτομαι την οικία του Ελευθερίου Βενιζέλου. Μετά από δύσκολες στιγμές ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ και ο Ελευθέριος Βενιζέλος όχι μόνο σύναψαν ειρήνη και έγιναν φίλοι, αλλά επίσης προτάθηκαν από κοινού για το Νόμπελ Ειρήνης. Ας αντλήσουμε μαθήματα από την πλούσια ιστορία μας και ας χρησιμοποιήσουμε αυτά τα μαθήματα για να χτίσουμε μια στέρεη γέφυρα φιλίας όπως είχαν αρχίσει οι τιμημένοι ηγέτες μας. Πολλά ευχαριστώ στο προσωπικό του Μουσείου για την ευγενική τους συνδρομή.

  Kerim Uras, Πρέσβης της Τουρκίας, 4 Ιουλίου 2016

 • Εντυπωσιακά εκθέματα μιας εξαιρετικής διαδρομής αγώνα και προσφοράς του Ελευθερίου Βενιζέλου. Καταπληκτική δουλειά του Ιδρύματος που αναδεικνύει με ακρίβεια γεγονότα, μνήμες αλλά και αντιφάσεις. Οι πέτρες του αναθέματος είναι διαχρονικές ενδείξεις όσων συνυπάρχουν για δεκαετίες στη χώρα μας. Ευχαριστούμε.

  Νίκος Βούτσης, Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, 30 Νοεμβρίου 2015

 • Σήμερα 12/11/2015 προσκύνησα τον χώρο όπου έζησε και εμπνεύστηκε τη Μεγάλη Ελλάδα ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Αισθάνομαι το ρίγος των μεγάλων γεγονότων αλλά και τις ύπουλες πληγές ενός λαού και μιας εποχής που συνεχίζοντας παράδοση αιώνων για να υψώσουν τους μεγάλους Έλληνες νιώθουν την ανάγκη να τους καταστήσουν πρώτα μάρτυρες. Κάτι ήξερε ο Βενιζέλος και μετέφρασε Θουκυδίδη.

  Κώστας Γεωργουσόπουλος, συγγραφέας, κριτικός θεάτρου, 12 Νοεμβρίου 2015

 • Στην ιερή μνήμη του Μεγάλου Ηγέτη και Πολιτικού Ελευθερίου Βενιζέλου, ελάχιστος φόρος τιμής στο χθες, το σήμερα και το αύριο του Έθνους και του Λαού μας.

  Προκόπης Παυλόπουλος, Πρόεδρος της Δημοκρατίας, 1 Νοεμβρίου 2015

 • Ευχαριστώ πολύ για την περιήγηση στο σπίτι του Βενιζέλου! Για πολλά χρόνια ήθελα να έρθω!

  Βικτώρια Χίσλοπ, συγγραφέας, 21 Φεβρουαρίου 2012

 • Μεγάλος φόρος τιμής σε έναν μεγάλο Κρητικό!

  Γιάννης Μανουκαράκης, Πρόεδρος Παγκρητικής Ένωσης Αμερικής, 8 Αυγούστου 2012

 • Όσο μεγαλώνει η γνώση για τον Βενιζέλο, τόσο αυξάνεται και ο θαυμασμός! Μέρα συγκίνησης!

  Αντώνης Κ. Σαμαράς, Πρόεδρος Νέας Δημοκρατίας, 31 Μαΐου 2011

 • Με τεράστιο σεβασμό στον έναν και μοναδικό ΕΘΝΑΡΧΗ.
  Ντόρα Μπακογιάννη, πρ. Υπουργός, 14 Μαρτίου 2011

 • Η επίσκεψη αυτή αποτελεί ταυτόχρονα προσκύνημα με συγκινησιακή φόρτιση που προκαλεί η μνήμη του πολιτικού άνδρα που σφράγισε όσο κανείς άλλος την πορεία της Ελλάδας κατά τον 20ο αιώνα. Η συγκίνηση για εμένα προσωπικά είναι ακόμα μεγαλύτερη ως του πρώτου Μακεδόνα Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, γιατί όσος χρόνος και αν παρέλθει δεν θα λησμονήσουμε ποτέ την πρωταρχική συμβολή του Ελευθερίου Βενιζέλου στην απελευθέρωση της Μακεδονίας και την ένταξή της στον εθνικό κορμό.

  Φίλιππος Πετσάλνικος, Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, 30 Νοεμβρίου 2010

 • Ο Ελληνισμός της Κρήτης, ο Ελληνισμός της Ελλάδας και όλης της οικουμένης, της Κύπρου βέβαια μη εξαιρουμένης, οφείλει ευγνωμοσύνη και τιμή αιώνια στον Μεγάλο Άντρα, τον ΕΘΝΑΡΧΗ Ελευθέριο Βενιζέλο. Ας είναι η μνήμη του αιώνια!

  Δημήτρης Χριστόφιας, Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, 21 Μαρτίου 2010

 • Είμαι πολύ ευτυχής που επισκέπτομαι το σπίτι του πολιτικού Βενιζέλου, ο οποίος έπαιξε σπουδαίο ρόλο στην ιστορία της Ελλάδας. Ο ρόλος του στη θεμελίωση της τουρκο-ελληνικής φιλίας ήταν πολύ σημαντικός.

  Oguz Celikkol, Πρέσβης της Τουρκίας, 23 Σεπτεμβρίου 2009

 • Με τη βαθιά εκτίμηση του προσωπικού μου στην Καναδική Πρεσβεία στην Αθήνα και εμένα προσωπικά – εσείς και το Ίδρυμα, μέσω της ευγενικής σας φιλοξενίας κατά την επίσκεψή μας, τονίσατε ακόμη περισσότερο τη σπουδαιότητα αυτού του προσώπου κλειδί, ο οποίος διαμόρφωσε τη σύγχρονη Ελλάδα. Σας συγχαίρουμε για το έργο σας και για την ενίσχυση της προσέγγισης μεταξύ Ελλάδας και Καναδά.

  Renata E. Wielgosz, Πρέσβης του Καναδά, 21 Μαΐου 2009

 • Δέος σε καταλαμβάνει όταν βρίσκεσαι σ’ αυτόν τον χώρο, στο σπίτι του μεγαλύτερου πολιτικού του τόπου μας, με τη μεγάλη προσφορά στην Ελλάδα. Εμείς οι Έλληνες δημοσιογράφοι οφείλουμε πολλά στον Ελευθέριο Βενιζέλο και θα τον τιμούμε πάντα.

  Πάνος Σόμπολος, δημοσιογράφος, Πρόεδρος ΕΣΗΕΑ, 24 Σεπτεμβρίου 2008

 • Εις ανάμνηση μιας συναρπαστικής επίσκεψης σ’ αυτό το μέρος, όπου ζει το πνεύμα ενός από τους πιο σπουδαίους Έλληνες, ενός από τους σημαντικότερους φίλους της Γαλλίας, ενός από τους μεγαλύτερους Ευρωπαίους. Μακάρι ο τρόπος του να μας επιτρέψει να αποφασίσουμε καλύτερα το κοινό μας μέλλον. Με όλη μου τη φιλία και τις ευχαριστίες.

  Christophe Farnaud, Πρέσβης της Γαλλίας, 12 Ιουλίου 2008

 • Βρίσκομαι στο σπίτι ενός από τους μεγαλύτερους πολιτικούς της νεώτερης Ελλάδος, για προσκύνημα τιμής και αναγνώρισης της ανεκτίμητης προσφοράς του στην Ελλάδα, του Ελευθερίου Βενιζέλου.

  Δημήτρης Σιούφας, Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, 1 Δεκεμβρίου 2007

 • Αποκορύφωμα της πορείας μου από παιδί με θαυμασμό, σεβασμό και λατρεία σ’ αυτό που υπήρξε, ακόμα με τις απερισκεψίες ή και τα λάθη του, ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο σημαντικότερος ηγέτης της σύγχρονης Ελλάδας. Και με συγκίνηση καθώς ο παππούς μου Διονύσιος Μαρίνος υπήρξε καθηγητής του στο Γυμνάσιο της Σύρου, άρα μπορεί να συνέβαλε στην αγάπη του στα γράμματα και στη διαμόρφωση του χαρακτήρα του.

  Γιάννης Π. Μαρίνος, δημοσιογράφος, 24 Ιανουαρίου 2007

 • Μια επίσκεψη χρέος και εθνική ανάταση. Συγχαρητήρια για το έργο που επιτελείται από το Ίδρυμα.

  Νίκη Αγγ. Γουλανδρή, Πρόεδρος Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, 28 Ιουλίου 2006

 • Γεμάτη υπερηφάνεια και συγκίνηση.

  Φαλή Γ. Βογιατζάκη, Αντιπρόεδρος Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, 28 Ιουλίου 2006

 • Με διακατέχει ζωηρή συγκίνηση να βρίσκομαι στον ιερό χώρο όπου έζησε ο μεγαλύτερος πολιτικός και πνευματικός συγχρόνως ηγέτης του Νεώτερου Ελληνισμού. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος κατόρθωσε να εμπνεύσει έναν ολόκληρο λαό και να τον οδηγήσει σε πρωτόγνωρα εθνικά επιτεύγματα. Ο μεγάλος αυτός οραματιστής θα έπρεπε να αποτελεί σταθερό πρότυπο της ελληνικής νεότητας, αυτό που μπορεί να τους εμπνεύσει και να τους «ανεβάσει». Ιδιαίτερη συγκίνηση μου προκάλεσαν τα τετράδια με τα ιδιόγραφα σχόλια του Βενιζέλου στον Θουκυδίδη. Εκεί καταλαβαίνεις μια άλλη διάσταση του μεγάλου ηγέτη, την πνευματική, που δεν είναι ευρύτερα γνωστή και που αξίζει να προβληθεί. Αξίζουν συγχαρητήρια στο «Εθνικό Ίδρυμα Μελετών και Ερευνών Ελευθερίου Βενιζέλου», στον Πρόεδρο Σεβασμιώτατο Ειρηναίο και στον Διευθυντή Νίκο Παπαδάκη και όλο το Δ.Σ. του Ιδρύματος για την εθνικής σημασίας προσφορά τους στη μελέτη του έργου του Ελευθερίου Βενιζέλου και γιατί έχουν κατορθώσει να δημιουργήσουν ένα πραγματικά οργανωμένο, υπεύθυνο, έγκυρο επιστημονικό Ίδρυμα που αξίζει να υποστηριχθεί από όλους τους φορείς.

  Γεώργιος Μπαμπινιώτης, Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, 17 Ιουνίου 2006

 • Με ιδιαίτερη τιμή και ευλάβεια επισκέπτομαι την οικία του εθνάρχη και μεγάλου ηγέτη Ελευθερίου Βενιζέλου. Η Παγκρητική Ένωση Αμερικής πάντα πιστή στους θεσμούς και στη μνήμη του μεγάλου ηγέτη τιμά τον επίτιμο Πρόεδρό της και εύχεται στις νέες γενιές να παραδειγματίζονται από τον Ελευθέριο Βενιζέλο και την αγάπη του προς το έθνος και την πατρίδα μας. Συγχαρητήρια για το λαμπρό σας έργο.

  Μανώλης Βεληβασάκης, Πρόεδρος Παγκρητικής Ένωσης Αμερικής, 18 Αύγουστου 2005

 • Ευλαβής προσκυνητής Ελευθερίου του Μεγάλου, του μεγαλοπράγμονος, του ελευθερωτού, του ΕΛΛΗΝΟΣ!

  Χρήστος Σαρτζετάκης, πρ. Πρόεδρος της Δημοκρατίας, 16 Αυγούστου 2005

 • Με μεγάλη μου συγκίνηση γυρίζω μέσα στα δωμάτια αυτού του «ιερού σπιτιού» που έζησε ίσως ο μεγαλύτερος Έλληνας Πολιτικός της Νεώτερης Ελλάδος, ένας άνθρωπος που άδολα πλούτισε, χωρίς να πλουτίσει, τη χώρα μας διπλασιάζοντάς την και ίσως να είχαμε πολύ καλύτερα αποτελέσματα αν δεν είχαμε τη διχόνοια. Θερμά συγχαρητήρια για το έργο σας και εύχομαι ολόψυχα καταξίωση του μεγάλου έργου σας.

  Δημήτρης Νανόπουλος, φυσικός – Ακαδημία Αθηνών, 27 Μαΐου 2005

 • Βαθειά συγκινημένος βρίσκομαι στο σπίτι του μεγάλου Έλληνα πολιτικού, οραματιστή, επαναστάτη με διαίσθηση και προτερήματα μοναδικά. Η Ελλάδα του οφείλει πολλά. Θέλω να συγχαρώ τους εργάτες του Ιδρύματος, Διοικητικό Συμβούλιο και μέλη για την τόσο σημαντική δουλειά τους, μια δουλειά που ανήκει σε όλους τους Έλληνες.

  Κάρολος Παπούλιας, Πρόεδρος της Δημοκρατίας, 22 Μαΐου 2005

 • Μεγάλη συγκίνηση! Και μεγάλη η τιμή να αγγίζω τα έπιπλα όπου καθόταν ο Ελευθέριος Βενιζέλος και να ανασαίνω την ατμόσφαιρα αυτού του ιστορικού σπιτιού. Ευχαριστίες στον Νίκο Παπαδάκη που μου έδωσε αυτή την ευκαιρία και μου αποκάλυψε τόσα μυστικά.

  Λευτέρης Παπαδόπουλος, δημοσιογράφος – στιχουργός
  και Ράια Μουζενίδου,
  3 Μαΐου 2005

 • Είναι πολύ καλό που συστάθηκε το Ίδρυμα και το υπέροχο σπίτι του Βενιζέλου έχει τεθεί σε σωστή χρήση. Η έκθεση των επίπλων, των φωτογραφιών, των αναμνηστικών και των εγγράφων είναι πάρα πολύ ενδιαφέρουσα. Το ίδιο είναι και τα σχέδια του Ιδρύματος, για να ενθαρρύνει τη μελέτη της ζωής και της πολιτικής του Ελευθερίου Βενιζέλου, για παράδειγμα ανοίγοντας το κέντρο μελετών ακριβώς στην απέναντι πλευρά του δρόμου. Εύχομαι στο Ίδρυμα κάθε επιτυχία και ανυπομονώ να επιστρέψω για να κάνω έρευνα.

  Michael Llewellyn Smith, πρ. Πρέσβης της Μεγάλης Βρετανίας, 28 Απριλίου 2005

 • Με ιδιαίτερη συγκίνηση στην οικία του μεγάλου πολιτικού. Καλή δύναμη και επιτυχία στο έργο του Ιδρύματος.

  Κωνσταντίνος Καραμανλής, Πρωθυπουργός, 27 Μαρτίου 2005

 • Με ιδιαίτερη συγκίνηση και ευχαρίστηση επισκέφθηκα το Ίδρυμα και προήδρευσα στη συνεδρίαση των μελών. Το Ίδρυμα επιτελεί εθνικό χρέος που προάγει την ιστορική μνήμη και στηρίζει τη δημοκρατία. Η Βουλή των Ελλήνων υποστηρίζει θερμά το Ίδρυμα και θα συνεχίσει να το πράττει.

  Άννα Ψαρούδα -Μπενάκη, Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, 19 Νοεμβρίου 2004

 • Είναι τιμή μου ως απόγονος Χανιωτών να βρίσκομαι εδώ. Ως Υπουργός Ιθαγένειας και Μετανάστευσης και Υπουργός Παιδικών Υπηρεσιών, έχω το προνόμιο να μεταφέρω χαιρετισμούς από την κυβέρνηση του Οντάριο.

  Μαρία Μπουντρογιάννη, Υπουργός του Οντάριο, Καναδά, 16 Ιανουαρίου 2004

 • Η ιστορία σε ώρες κρίσιμες καλεί στο προσκήνιό της, σαν από παραγγελία κάποιας εθνικής ανάγκης, μεγάλους άνδρες. Αυτό συνέβη με τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Τον εκάλεσε να απελευθερώσει την Κρήτη και μετά να μεγαλουργήσει στην Ελλάδα. Το 1912-13, το 1916-17, το 1920 και ακόμη το 1923 για να περαιώσει ό,τι μπορούσε να περαιωθεί. Προσέρχομαι με απέραντο σεβασμό στο σπίτι του Ελευθερίου Βενιζέλου, το οποίο είναι εθνικό μουσείο. Καταθέτω τον σεβασμό μου.

  Κωστής Στεφανόπουλος, Πρόεδρος της Δημοκρατίας, 1 Δεκεμβρίου 2003

 • Με τιμά ιδιαιτέρως η επίσκεψη στο Ίδρυμα Ελευθέριος Βενιζέλος, το σπίτι ενός σπουδαίου πατριώτη, έξοχου πολιτικού και φημισμένου ευρωπαίου ηγέτη. Ειδικά ο Ελευθέριος Βενιζέλος υπήρξε ένας αξιόπιστος και παντοτινός φίλος της Σερβίας και του Μαυροβουνίου, ένας στενός εταίρος του Σέρβου Πρωθυπουργού Ν. Pasic και ένας σπουδαίος υποστηρικτής της ελληνοσερβικής φιλίας και συνεργασίας. Εκ μέρους της κυβέρνησης της Σερβίας και του Μαυροβουνίου και εκ μέρους μου αποδίδω φόρο τιμής σ’ αυτόν τον μεγάλο άνδρα.

  Dusan T. Batakovic, Πρέσβης Σερβίας & Μαυροβουνίου, 31 Μαρτίου 2003

 • Η ανθρωπότης χρειάζεται και σήμερον ηγετικάς προσωπικότητας του πνευματικού αναστήματος της διορατικότητος και του θάρρους του Ελευθερίου Βενιζέλου, διό και παρακαλούμεν τον Θεόν να αναδεικνύη αυτάς, επ’ αγαθώ της ειρήνης του σύμπαντος κόσμου και προαγωγή του πανανθρωπίνου πολιτισμού. Με τιμή και ευγνωμοσύνην εις την μνήμην του μεγάλου τέκνου της Κρήτης εκ μέρους του πανσέπτου οικουμενικού θρόνου.

  Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίος, 16 Ιουνίου 2002

 • Μεγάλη και ιστορική η σημερινή ημέρα κατά την οποίαν η ιστορική οικία του Εθνάρχου Ελευθερίου Βενιζέλου περιέρχεται εις τον τόπο και τον λαόν μας. Ως ο τοπικός Επίσκοπος εύχομαι να ευλογήσει ο Θεός αυτό το σπίτι και να αξιοποιηθούν όλες οι δυνατότητές του για τον λαόν μας και το μέλλον του.

  Απόστολος Κακλαμάνης, Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, 31 Μαρτίου 2002

 • Ο Βενιζέλος επιτέλους ξαναγυρίζει στο σπίτι του. Καλώς ήρθες πατέρα της Ελλάδος, πατέρα της φυλής, να συνεχίζεις με το Ίδρυμα σε μια νέα δημιουργική εποχή.

  Ειρηναίος Γαλανάκης, Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου, 31 Μαρτίου 2002

Μετάβαση στο περιεχόμενο