Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2021. «Το Μέλλον των Μουσείων: Αναστοχασμός και Επανεκκίνηση» (18.05.2021).

Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2021. «Το Μέλλον των Μουσείων: Αναστοχασμός και Επανεκκίνηση» (18.05.2021).

Οι ιδιαίτερες συνθήκες στον καιρό της πανδημίας και η ανάγκη να κρατηθεί ζωντανή η επικοινωνία με το κοινό, ώθησε το Ίδρυμα στον σχεδιασμό και την εφαρμογή καινοτόμων δράσεων, που αξιοποιούν την τεχνολογία και τα σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία.

Αξιοσημείωτη είναι η επιτυχία που γνώρισε η σειρά ηχογραφημένων θεατρικών αναγνώσεων με αποσπάσματα της Ιστορίας του Πελοποννησιακού Πολέμου του Θουκυδίδη σε μετάφραση Ελευθερίου Βενιζέλου με  τίτλο «Θουκυδίδου Ιστορίαι – Κτήμα Ες Αεί», παραγωγή του Ιδρύματος και της Έμμυς Παπαβασιλείου. Η σειρά εγκρίθηκε για την  καταλληλότητά της από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής και προωθήθηκε μέσω του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων στις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης όλης της χώρας. Το έργο είναι ελεύθερα προσβάσιμο από την ιστοσελίδα του Ιδρύματος www.venizelos-foundation.gr/el/theatrical-podcasts/

Η οπτικοακουστική τριλογία για τις Επαναστάσεις του Ακρωτηρίου (1897), του Θερίσου (1905) και την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα (1913) δημιούργησε ιδιαίτερη αίσθηση λόγω της πρωτοπόρας αφήγησης και παρουσίασής της. Πρόκειται για τα δραματοποιημένα video «Από βυθούς ωκεανικούς βγαλμένη», «Ακρωτήρι 1897» και «Η άνοιξη του Θερίσου», συμπαραγωγή του Ιδρύματος και του Νικόλα Λακιωτάκη, ηθοποιού που δραστηριοποιείται στο Παρίσι και την Αθήνα. Διαθέσιμα και τα 3 στο κανάλι του Ιδρύματος στο youtube:
https://www.youtube.com/channel/UCN5aMxGA_wODE0d2mYE9z1g 

Επίσης, η μουσειοπαιδαγωγός του Ιδρύματος Ρία Μαρκουλάκη εμψύχωσε, μέσω Webex, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα (διάρκειας τριών διδακτικών ωρών) «Πάμε Μουσείο» για την ΣΤ’ Δημοτικού. Το Μουσείο «μεταφέρθηκε» στην τάξη, οι μαθητές βίωσαν -σαν να ήταν παρόντες- μία εκπαιδευτική ξενάγηση με παιχνίδια, μουσική, έκφραση και δημιουργία, ανακαλύπτοντας σημαντικές στιγμές της ζωής του Βενιζέλου μέσα στο ίδιο του το σπίτι.

Τέλος, ο Γρηγόρης Βαλτινός είναι ο πρωταγωνιστής της ταινίας μικρού μήκους, 85 χρόνια χωρίς τον Ελευθέριο Βενιζέλο, παραγωγή του Ιδρύματος, στην οποία συμμετέχουν επίσης οι Μιχάλης Αεράκης και Αναστασία Γκολέμα σε σενάριο και σκηνοθεσία του Θανάση Θεολόγη. Η ταινία είναι διαθέσιμη στο κανάλι του Ιδρύματος στο youtube: https://www.youtube.com/channel/UCN5aMxGA_wODE0d2mYE9z1g

Επιπλέον, στο στάδιο του σχεδιασμού βρίσκονται 4 ακόμα δράσεις ψηφιακού περιεχομένου, καθώς θεωρούμε ότι αυτός ο μετασχηματισμός ήταν η απάντηση στον καιρό της πανδημίας, έχει όμως πολλά οφέλη να προσφέρει και στη συνέχεια.  Ετοιμάζονται λοιπόν, τα εξ’ αποστάσεως μαθήματα για τους Βαλκανικούς Πολέμους, το εξ αποστάσεως εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τη ΣΤ΄ Δημοτικού και τη Γ΄ Γυμνασίου «Ελάτε να γράψουμε ιστορία!», που επικεντρώνεται στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, τα «Παιχνίδια ιστορίας στο Μουσείο», ένα ψηφιακό κυνήγι θησαυρού, για παιδιά και εφήβους στον χώρο του Μουσείου, καθώς και μία σειρά σύντομων βίντεο, με τίτλο «Eρωτήσεις για τον Βενιζέλο», όπου οι ιστορικοί-ξεναγοί του Μουσείου απαντούν σε συνήθεις ερωτήσεις των επισκεπτών φωτίζοντας λιγότερο γνωστές πλευρές της ζωής του μεγάλου πολιτικού. Όλες οι δράσεις θα είναι ελεύθερα προσβάσιμες από την ιστοσελίδα του Ιδρύματος.

Ο στόχος μας από την Παρασκευή 14 Μαΐου 2021 είναι να δεχτούμε και στα 3 μουσεία μας (Οικία Ελευθερίου Βενιζέλου στη Χαλέπα, Στρατηγείο της Επανάστασης του Θερίσου, Οικία γέννησής του στις Μουρνιές) όσο περισσότερο κόσμο επιτρέπουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα και φυσικά να υλοποιήσουμε εκπαιδευτικά προγράμματα.
Να διασφαλίσουμε την ασφάλεια όλων μας και να κερδίσουμε τον χαμένο χρόνο.

Να γιορτάσουμε και τη φετινή μέρα των μουσείων την Τρίτη 18 Μαΐου 2021 με ελεύθερη είσοδο σε όλα μας τα Μουσεία.

Οικία – Μουσείο Ελευθερίου Βενιζέλου – Χαλέπα: 11:00 – 13:30 & 18:00 – 20:00
Οικία Γέννησης Ελευθερίου Βενιζέλου – Μουρνιές:  10:00 – 15:00
Μουσείο – Στρατηγείο της Επανάστασης 1905 – Θέρισο: 11:30 – 17:00

Οικονομικά στοιχεία ετών 2020 & 2021 του Εθνικού Ιδρύματος "Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος".
Το Διεθνές Οικονομικό Forum των Δελφών με τη συμμετοχή του Ιδρύματος "Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος".


Μετάβαση στο περιεχόμενο