Δήλωση του γενικού δ/ντή του Ιδρύματος Νικολάου Παπαδάκη για τον θάνατο του Χρήστου Σαρτζετάκη.

Δήλωση του γενικού δ/ντή του Ιδρύματος Νικολάου Παπαδάκη για τον θάνατο του Χρήστου Σαρτζετάκη.

Αποχαιρετούμε με συγκίνηση τον Χρήστο Σαρτζετάκη, έναν πραγματικό ευπατρίδη, που έχαιρε καθολικής αναγνώρισης και σεβασμού για το δικαστικό του ήθος, την υποδειγματική στάση και τη γενναιότητα που επέδειξε ως ανακριτής στην υπόθεση δολοφονίας του βουλευτή Γρηγόρη Λαμπράκη το 1963. Υπήρξε ένας ακέραιος λειτουργός της Δικαιοσύνης σε δύσκολες περιόδους και αναδείχθηκε σε σύμβολο αγωνιστικότητας. Ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας από το 1985 έως το 1990 διακρίθηκε για την ευσυνειδησία και το υψηλό αίσθημα ευθύνης του.
Με καταγωγή από την ηρωική Κάντανο και τη Μακεδονία, η διαμόρφωση της προσωπικότητάς του επηρεάστηκε από τις βενιζελικές αρχές του πατέρα του.
Το Εθνικό Ίδρυμα «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» είχε τη χαρά να τον υποδεχθεί στα Χανιά το 2017. Στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκε τότε η παρουσίαση του έργου του «Επιτελών το καθήκον μου», για το οποίο βραβεύθηκε από την Ακαδημία Αθηνών. Ο Χρήστος Σαρτζετάκης ήθελε μέσα από αυτό το πολυσέλιδο έργο να καταθέσει στον ελληνικό λαό την προσωπική του πολύτιμη μαρτυρία για μια κρίσιμη περίοδο της Σύγχρονης Ιστορίας μας, όσα έγιναν και όσα επακολούθησαν την ανακριτική διαδικασία που ο ίδιος με παρρησία ενήργησε, αντιστεκόμενος σθεναρά σε έντονες πιέσεις ανωτέρων του, όπως ο μετέπειτα πρώτος πρωθυπουργός της χούντας, ο ανεκδιήγητος Κόλλιας.
Εκφράζουμε θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

Εκδήλωση για την Επανάσταση του Ακρωτηρίου (Αγ. Χριστοφόρος, Κορακιές, 12.02.2022).
Σύντομα βίντεο δίνουν απαντήσεις για τον Ελευθέριο Βενιζέλο: νέα παραγωγή του Ιδρύματος στο YouTube.


Μετάβαση στο περιεχόμενο