Δωρεά προσωπογραφίας του Ελευθερίου Βενιζέλου στο Εθνικό Ίδρυμα “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος”.

Δωρεά προσωπογραφίας του Ελευθερίου Βενιζέλου στο Εθνικό Ίδρυμα “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος”.

Δήλωση της δωρήτριας Μαρίτας Κακούρη

Η οικογένειά μου κι εγώ δωρίζουμε αυτή την προσωπογραφία, που φιλοτέχνησε ο Χάρης Καρατζάς την περίοδο της εξορίας του, επί Επταετίας, στην Οικία – Μουσείο Ελευθέριου Βενιζέλου, στη Χαλέπα και συγκεκριμένα στον Διευθυντή του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», κ. Νίκο Παπαδάκη. Περιλαμβάνεται στο βιβλίο μου «Η Ψυχή των Αθώων», από τις εκδόσεις Αρμός, το οποίο εξιστορεί τη ζωή του εκλιπόντος.
Νιώθω πως,
κάθε γραμμή της, είναι μια Ανάσα.
Κάθε μολυβιά, ένα Δάκρυ.
Κάθε σκιά, Πνοή Ζωής.
Κι η μορφή του Ελευθέριου Βενιζέλου,
Έμπνευση.

ΕΜΠΝΕΥΣΗ, για τον προπάππου μου, οπλαρχηγό Αποκορώνου Ανδρέα Κακούρη, στενό συνεργάτη του Ελευθέριου Βενιζέλου. Την ιδιαίτερη σχέση τους περιγράφει ο κ. Νίκος Παπαδάκης στις σελίδες 240-241, του πρώτου τόμου της βιογραφίας του Βενιζέλου, που αποτελεί έργο ζωής για τον συγγραφέα.

ΕΜΠΝΕΥΣΗ για τον πατέρα μου, τον αείμνηστο αρχιτέκτονα Παύλο Κακούρη, ο οποίος, ως θαυμαστής του Βενιζέλου, πρωτοστάτησε στην αναστήλωση της ερειπωμένης πατρικής του οικίας, στις Μουρνιές. Είχε δε τέτοιο ζήλο, που φύτευε σπόρο κατά τη διάρκεια των οικοδομικών εργασιών, με αποτέλεσμα, μετά την ολοκλήρωση της αποκατάστασης, να είναι δυσδιάκριτη η προσθήκη, εφόσον στο μεταξύ είχε… «χορταριάσει»!

ΕΜΠΝΕΥΣΗ για τον αδερφό της μητέρας μου, Χάρη Καρατζά, πρώην Υφυπουργό Παιδείας, Βουλευτή και του Νομού μας, που αναζητούσε το ίνδαλμά του στη δύσκολη περίοδο της Επταετίας, όντας πολιτικός κρατούμενος και εν συνεχεία εξόριστος.

ΕΜΠΝΕΥΣΗ για εμένα, που διαβάζοντας τη βιογραφία του σημαντικότερου Έλληνα Πολιτικού, γνώρισα τον Άνθρωπο, πέρα από τον Ηγέτη.

ΕΜΠΝΕΥΣΗ για τα παιδιά μου, τα οποία επισκέπτονται το Μουσείο στη Χαλέπα, ξεναγούνται στον χώρο, μαθαίνουν την ιστορία και ξαναγυρνούν με τους φίλους τους.

ΕΜΠΝΕΥΣΗ για τους συντοπίτες μας, οι οποίοι, γνωρίζοντας το ανθρωπιστικό έργο του Εθνικού Ιδρύματος «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» εκφράζουν την ευγνωμοσύνη τους είτε με λόγια ή με το βλέμμα τους, μοναχά.

Και τέλος, ΕΜΠΝΕΥΣΗ για εκείνους που αναζητούν… την Έμπνευση! Ολοκληρώνω, με μια φράση απ’ το βιβλίο μου (σελ. 152): «Μια στιγμή Αιωνιότητας αποζητούμε, μια στιγμή Έμπνευσης, μια στιγμή Έρωτα, μια στιγμή Αγάπης, για να συμφιλιωθούμε με το Τίποτα και να ξαναγεννηθούμε».

Ευχαριστήριο του Γενικού Διευθυντή του Ιδρύματος Νικολάου Παπαδάκη

 Ευχαριστώ την κυρία Μαρίτα Κακούρη για τη δωρεά της. Στα χρόνια της επτάχρονης τυραννίας χιλιάδες Έλληνες βρήκαν καταφύγιο και έμπνευση στους αγώνες του Ελευθερίου Βενιζέλου υπέρ των ελεύθερων και δημοκρατικών θεσμών. Κατ’ αναλογία και ο αείμνηστος Χάρης Καρατζάς εμπνεύστηκε από τον μεγάλο Κρητικό και φιλοτέχνησε αυτή τη θαυμάσια προσωπογραφία. Με την ευκαιρία επιθυμώ να συγχαρώ την κυρία Κακούρη για το θαυμάσιο βιβλίο της «Η Ψυχή των Αθώων», που αποτελεί μια πολύ επιτυχημένη μυθιστορηματική βιογραφία του Χάρη Καρατζά, μια κατάθεση ψυχής για τον Κρητικό πολιτικό που στάθηκε όρθιος σε δύσκολες στιγμές και τίμησε την Κρήτη.

Διακεκριμένοι Ελληνοαμερικανοί στο Ίδρυμα "Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος" (15.09.2021).
Εκδήλωση στις Μουρνιές για τον Ελευθέριο Βενιζέλο (30.08.2021).


Μετάβαση στο περιεχόμενο