Εγκαίνια Οικίας-Μουσείου Ελευθερίου Βενιζέλου: ανακοίνωση Εκτελεστικής Επιτροπής του Ιδρύματος.

Εγκαίνια Οικίας-Μουσείου Ελευθερίου Βενιζέλου: ανακοίνωση Εκτελεστικής Επιτροπής του Ιδρύματος.

Η Εκτελεστική Επιτροπή του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος” σε συνέντευξή της (6.10.2015) ανακοίνωσε ότι στα Χανιά θα βρεθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, για να εγκαινιάσει ένα από τα σημαντικότερα μουσεία της Ευρώπης, την ανακαινισμένη οικία Ελευθερίου Βενιζέλου στη Χαλέπα. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 1 Νοεμβρίου στις 12 το μεσημέρι. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποδέχθηκε σχετική πρόσκληση του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος” και του αρμόδιου Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, το οποίο, μέσω του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, χρηματοδότησε το έργο με κονδύλια του ΕΣΠΑ.
 Η οικία της Χαλέπας κατατάσσεται στην κατηγορία των αυθεντικών (documentary) σπιτιών, καθώς εξιστορεί τη ζωή μιας μεγάλης προσωπικότητας και στο εσωτερικό της διασώζονται αυθεντικά αντικείμενα, τοποθετημένα στην αρχική τους θέση, ώστε να διατηρείται η αισθητική και το ύφος που είχε  προσδώσει το πρόσωπο που έζησε σε αυτή. Παράλληλα, με την αξιοποίηση των πιο σύγχρονων τεχνολογικών υποδομών, εκτίθενται αντικείμενα, έργα τέχνης και τεκμήρια μεγάλης ιστορικής αξίας.
Η οικία κτίστηκε από τον πατέρα του Βενιζέλου, Κυριάκο, το 1880 και φέρει την προσωπική σφραγίδα του μεγάλου πολιτικού, καθώς απέκτησε τη σημερινή της μορφή μετά την ανακαίνιση του 1927, την οποία επέβλεψε ο ίδιος και πραγματοποιήθηκε με δαπάνες της δεύτερης συζύγου του Έλενας. Ο Βενιζέλος έζησε σε αυτή τα περισσότερα χρόνια της ζωής του: πέρασε το μεγαλύτερο μέρος των νεανικών του χρόνων, έζησε ευτυχισμένος με την πρώτη του σύζυγο Μαρία, σε αυτή γεννήθηκαν και μεγάλωσαν τα παιδιά του και βίωσε την τραγική απώλεια της αγαπημένης του γυναίκας. Από την οικία της Χαλέπας ξεκίνησε ως επαναστάτης για το Ακρωτήρι (1897), το Θέρισο (1905), τη Θεσσαλονίκη (1916). Από αυτή αναχώρησε για την Αθήνα για να αναλάβει πρωθυπουργός της Ελλάδας (1910) και για τη Γαλλία, μαζί με τη σύζυγό του Έλενα, μετά το αποτυχημένο κίνημα του 1935.  Από το 2000 είναι η έδρα του Εθνικού Ιδρύματος “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος”, στο οποίο παραχωρήθηκε το 2002 από το υπουργείο Οικονομικών.
Το έργο αποκατάστασης της οικίας και μετατροπής της σε σύγχρονο μουσείο ξεκίνησε το 2012 και ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 2015.

 

Εγκαίνια Οικίας-Μουσείου Ελευθερίου Βενιζέλου στη Χαλέπα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Ο Γρ. Βαλτινός μας ταξιδεύει στην ανακαινισμένη Οικία-Μουσείο Βενιζέλου στη Χαλέπα Χανίων.


Μετάβαση στο περιεχόμενο