Η ανακαινισμένη Οικία-Μουσείο Ελευθερίου Βενιζέλου υποδέχεται τη σχολική χρονιά.

Η ανακαινισμένη Οικία-Μουσείο Ελευθερίου Βενιζέλου υποδέχεται τη σχολική χρονιά.

Νέα εκπαιδευτικά προγράμματα και δράσεις.

Από τις 20 Οκτωβρίου του 2015 το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος” ξεκινάει, για 8η συνεχή χρονιά, την εφαρμογή εκπαιδευτικών προγραμμάτων και δραστηριοτήτων για τους μαθητές της Α/Βαθμιας και Β/Βάθμιας Εκπαίδευσης με την υποστήριξη των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης.
Η φετινή σχολική χρονιά όμως έχει μία ιδιαίτερη βαρύτητα για το Ίδρυμα, λόγω της έναρξης λειτουργίας της ανακαινισμένης Οικίας-Μουσείου Ελευθερίου Βενιζέλου, η οποία έχει μετατραπεί σ’ ένα σύγχρονο χώρο ιστορικής μνήμης με την αξιοποίηση νέων τεχνολογιών. Η μουσειακή διαδρομή αποτελείται από 18 επισκέψιμα σημεία-σταθμούς, τα οποία περιλαμβάνουν αυθεντικό μουσειακό και σύγχρονο εποπτικό υλικό. Στη σοφίτα υπάρχει ένας ειδικά διαμορφωμένος εκπαιδευτικός χώρος για μαθητές από την Β΄ τάξη Δημοτικού, όπου ο επισκέπτης μπορεί να μάθει διασκεδάζοντας μέσα από παραδοσιακά αλλά και πρωτότυπα παιχνίδια τεχνολογίας (Αίθουσα διαδραστικών εκθεμάτων και τεχνολογίας).
Σαν αποτέλεσμα αξιοποιώντας όλους τους ανακαινισμένους χώρους του Μουσείου δίνεται στο Ίδρυμα η ευκαιρία να εφαρμόσει, πέρα από τα υπάρχοντα εκπαιδευτικά προγράμματα, και νέα καινοτόμα προγράμματα θεάτρου, θεατρικού παιχνιδιού και εικαστικού-λογοτεχνικού υλικού για τους μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα σε συνδυασμό με τις ειδικές εκπαιδευτικές δράσεις, που λειτουργούν στη σοφίτα, δίνουν την  ευκαιρία στο μαθητικό και το ευρύτερο κοινό να ολοκληρώσουν τη μουσειακή εμπειρία και την εμπέδωση της πληροφορίας μέσω της αυτενέργειας.
Παράλληλα, στο χώρο του Μουσείου θα συνεχίσουν να πραγματοποιούνται ξεναγήσεις εκπαιδευτικού χαρακτήρα σε σχολικές ομάδες, ενώ κατά τη διάρκεια της χρονιάς θα πραγματοποιηθούν ημερίδες, σεμινάρια και βιωματικά εργαστήρια μουσειακής εκπαίδευσης για εκπαιδευτικούς.
 Η συμμετοχή των μαθητών στις εκπαιδευτικές δραστηριότητες του Ιδρύματος (εκπαιδευτικά προγράμματα και εκπαιδευτικές ξεναγήσεις) είναι  2 ευρώ το άτομο.
 Πληροφορίες: Ρία Μαρκουλάκη μουσειοπαιδαγωγός Εθνικού Ιδρύματος  Ερευνών και Μελετών “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος” στο τηλ. 28210 56008, 51556 (εσωτ. 125).

 

Επίσκεψη του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση στην Οικία-Μουσείο Βενιζέλου.
Προκήρυξη ΙΔ΄ Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού Δοκιμίου "Ελευθέριος Βενιζέλος" (σχολ. έτος 2015-2016).


Μετάβαση στο περιεχόμενο