Θεατρική παράσταση “Ο Επιτάφιος του Περικλή” σε μετάφραση Ελευθερίου Βενιζέλου

Θεατρική παράσταση “Ο Επιτάφιος του Περικλή” σε μετάφραση Ελευθερίου Βενιζέλου

H βραβευμένη θεατρική παράσταση «Επιτάφιος του Περικλή» σε μετάφραση Ελευθερίου Βενιζέλου θα παρουσιαστεί την Παρασκευή 23 Ιουλίου στις 21:00 στον αύλειο χώρο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» στη Χαλέπα.
Η διδασκαλία της ερμηνείας και η σκηνοθεσία είναι του Δήμου Αβδελιώδη, ο οποίος τιμήθηκε για την παράσταση με το βραβείο σκηνοθεσίας «Κάρολος Κουν». Ερμηνεύει η Ηωάννα Σπανού, που έχει μελοποιήσει και το χορικό της παράστασης. Είναι μία παραγωγή του «Γλάρου πολιτισμού» και η εκδήλωση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Εθνικού Ιδρύματος «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος».
Η ιδέα της δραματοποίησης ανήκει στη Σοφία Ε. Πελοποννησίου–Βασιλάκου, μουσειολόγο και επιμελήτρια της Οικίας Κατακουζηνού στην Αθήνα, όπου παρουσιάστηκε αρχικά. Η παράσταση είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Άγγελου Δεληβορριά, του ιστορικού Διευθυντή του Μουσείου Μπενάκη, ο οποίος υπήρξε ιδρυτικό μέλος και μέλος του Δ.Σ. του Εθνικού Ιδρύματος «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος».
Με αφορμή την ταφή των πρώτων νεκρών του Πελοποννησιακού πολέμου, ο Περικλής εκφωνεί στον Κεραμεικό τον Επιτάφιο Λόγο και παραδίδει στις επόμενες γενιές την προσωπική του παρακαταθήκη για το πολίτευμα της Δημοκρατίας. Η παράσταση χρησιμοποιεί την απόδοση του Θουκυδίδη από τον Ελευθέριο Βενιζέλο, δημιουργώντας μια σειρά από συνειρμούς και συνδέσεις με την σύγχρονη ελληνική ιστορία.

Η είσοδος είναι ελεύθερη. Λόγω των μέτρων πρόληψης κατά της διασποράς του COVID–19 οι θέσεις θα είναι περιορισμένες. Απαραίτητη είναι η δήλωση συμμετοχής στη Γραμματεία του Εθνικού Ιδρύματος «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» στα τηλέφωνα 2821056008 και 2821054011, εσωτ. 111 και 112. Κατά τη διάρκεια της παράστασης θα βρίσκονται σε ισχύ όλοι οι απαραίτητοι υγειονομικοί κανόνες.

Πρόσκληση

Ψήφισμα για τον θάνατο του Δημήτρη Κακαβελάκη.
Αφιέρωμα στη Μικρασιατική εκστρατεία στο Cosmote History.


Μετάβαση στο περιεχόμενο