Ομιλία του Ειρηναίου Γαλανάκη (2004) για την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα (στο κανάλι του Ιδρύματος στο YouTube).

Ομιλία του Ειρηναίου Γαλανάκη (2004) για την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα (στο κανάλι του Ιδρύματος στο YouTube).

Με αφορμή τη συμπλήρωση  107 ετών από την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα, το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» παρουσιάζει στο κανάλι του στο YouTube μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ομιλία του μεγάλου ιεράρχη Ειρηναίου Γαλανάκη. Ο αείμνηστος μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου και πρώτος πρόεδρος του Ιδρύματος ήταν ο ομιλητής στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων την 1η Δεκεμβρίου 2004 στην εκδήλωση την οποία είχε διοργανώσει το Ίδρυμα.

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας του Ειρηναίου Γαλανάκη, προβάλλεται από το αρχείο του Ιδρύματος σύντομο κινηματογραφικό υλικό από την επίσημη τελετή με την οποία επισφραγίστηκε η ένωση την 1η Δεκεμβρίου 1913 στον Φιρκά, όπου διακρίνονται ο βασιλιάς Κωνσταντίνος Α΄, ο πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος και οι εμβληματικοί αγωνιστές της κρητικής ελευθερίας Χατζημιχάλης Γιάνναρης και Αναγνώστης Μάντακας.

Το βίντεο θα είναι διαθέσιμο στο κανάλι του Ιδρύματος στο YouTube από την Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2020 και ώρα 18:00 (και στο εξής) στη διεύθυνση https://youtu.be/1CtvJAwkUsI

"Η πορεία της ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα". Γράφει ο Νικόλαος Παπαδάκης (Χανιώτικα νέα, 01.12.2020).
Διαδικτυακό αφιέρωμα "Οι Κρητικοί στον Μακεδονικό Αγώνα και η δράση του Λ. Παπαμαλέκου" (Τετάρτη, 11.11.2020).


Μετάβαση στο περιεχόμενο