Ο Πρόεδρος της Βουλής νέος Πρόεδρος του Εθνικού Ιδρύματος “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος”.

Ο Πρόεδρος της Βουλής νέος Πρόεδρος του Εθνικού Ιδρύματος “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος”.

Με ευρύτατη διακομματική συναίνεση ψηφίστηκε από τη Βουλή νομοθετική ρύθμιση σύμφωνα με την οποία ο εκάστοτε πρόεδρός της θα είναι στο εξής πρόεδρος του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος”.
Με τη συγκεκριμένη ρύθμιση καθίσταται στενότερη η μακροχρόνια θεσμική και λειτουργική σχέση της εθνικής αντιπροσωπείας με το Ίδρυμα, η οποία έχει ξεκινήσει από τη σύστασή του το 2000, όταν η Βουλή αποτέλεσε ιδρυτικό μέλος του και το έθεσε υπό τη διαρκή αιγίδα της, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα της σχέσης κοινοβουλίων με ανάλογα ιδρύματα αφιερωμένα σε μεγάλες πολιτικές προσωπικότητες. Με τον ίδιο νόμο, μεταξύ άλλων, κυρώνεται η συμμετοχή των βουλευτών Χανίων στο διοικητικό συμβούλιο και του περιφερειάρχη Κρήτης στην εκτελεστική επιτροπή του Ιδρύματος.
Η συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση είχε την αποδοχή του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση, ο οποίος αναλαμβάνει καθήκοντα προέδρου του Ιδρύματος. Με απόφαση του υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Νίκου Φίλη ενσωματώθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου και  υπερψηφίστηκε από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, της Νέας Δημοκρατίας, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ), του Ποταμιού και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων. Οι βουλευτές του ΚΚΕ και της Ένωσης Κεντρώων δήλωσαν παρών, ενώ καταψήφισε η Χρυσή Αυγή.
Τη σχετική τροπολογία υπέγραψαν οι βουλευτές Βάλια Βαγιωνάκη και Αντώνης Μπαλωμενάκης (Χανίων-ΣΥΡΙΖΑ), Μανώλης Θραψανιώτης (Λασιθίου-ΣΥΡΙΖΑ), Θεόδωρος Φορτσάκης (Επικρατείας-ΝΔ), Γιάννης Κεφαλογιάννης (Ρεθύμνου-ΝΔ), Βασίλης Κεγκέρογλου (Ηρακλείου-Δημοκρατική Συμπαράταξη) και Σπύρος Δανέλλης (Ηρακλείου-Ποτάμι).

Πάμε Μουσείο; Γιορτή της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων.
Απολογισμός χρήσης 2015.


Μετάβαση στο περιεχόμενο