Προκήρυξη Ζ΄ Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού Δοκιμίου “Ελευθέριος Βενιζέλος”.

Προκήρυξη Ζ΄ Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού Δοκιμίου “Ελευθέριος Βενιζέλος”.

Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» στοχεύοντας στην ανάδειξη της προσωπικότητας, του έργου και της εποχής του Ελευθερίου Βενιζέλου προκηρύσσει τον Ζ΄ Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Δοκιμίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» με θέμα: “Ποιο είναι, κατά τη γνώμη σας, το σημαντικότερο έργο του Ελευθερίου Βενιζέλου (στον τομέα της ελληνικής εσωτερικής πολιτικής). Αιτιολογήστε την επιλογή σας”.

Ο διαγωνισμός απευθύνεται στους μαθητές της Γ΄ τάξης των Γυμνασίων όλης της χώρας, οι οποίοι καλούνται να επιλέξουν ελεύθερα ένα συγκεκριμένο έργο του Ελευθερίου Βενιζέλου στον τομέα της ελληνικής εσωτερικής πολιτικής, να το παρουσιάσουν σύντομα και να το αξιολογήσουν.
Το βάρος του φετινού διαγωνισμού εκ μέρους των μαθητών θα πρέπει να δοθεί στην ανάπτυξη της πρωτοβουλίας και κριτικής σκέψης του μαθητή μέσω της ανάδειξης, τεκμηρίωσης και αξιολόγησης ενός συγκεκριμένου έργου.
Κείμενα τα οποία θα αναφέρονται γενικά στην πολιτική και το έργο του Ελευθερίου Βενιζέλου ή θα παρουσιάζουν τη γενική πολιτική του σε κάποιο τομέα, δε θα αξιολογούνται (για παράδειγμα η εκπαιδευτική πολιτική του Ελευθερίου Βενιζέλου, η πολιτική της κυβέρνησης την τετραετία 1928-32, κ.α.).
Τα κείμενα των δοκιμίων, τα οποία δεν πρέπει να υπερβαίνουν τις 2.000 λέξεις, θα είναι ατομικές εργασίες και θα γραφούν εκτός ωρών διδασκαλίας. Θα κατατεθούν είτε σε χειρόγραφη μορφή είτε γραμμένα στον υπολογιστή, έτσι ώστε να είναι ευανάγνωστα (Η Επιτροπή Αξιολόγησης διατηρεί το δικαίωμα να μην αξιολογήσει δυσανάγνωστα κείμενα ενώ δε θα αξιολογούνται συλλογικές εργασίες).
Οι μαθητές μπορούν να ανατρέξουν για ενδεικτική βιβλιογραφία στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος:
Ενδεικτική βιβλιογραφία.
Τα δοκίμια πρέπει να διακρίνονται για τη λεκτική τους αρτιότητα και ωριμότητα, την πρωτοτυπία των ιδεών και την ικανότητα οργάνωσης της σκέψης.
Τα γραπτά δοκίμια θα υποβληθούν στο σχολείο μέχρι τις 15 Ιανουαρίου 2009.Τα σχολεία θα διαβιβάσουν τα δοκίμια των μαθητών στα αρμόδια Γραφεία και Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, προκειμένου να τα αποστείλουν ταχυδρομικά στην Επιτροπή Αξιολόγησης του Διαγωνισμού του Ιδρύματος στη διεύθυνση:
Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Βενιζέλος» Πλατεία Έλενας Βενιζέλου, Χαλέπα, Τ.Κ. 73133 Χανιά μέχρι τις 27 Ιανουαρίου 2009.
Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» ορίζει την Επιτροπή Αξιολόγησης του Διαγωνισμού, η οποία αποτελείται από τρία (3) μέλη, εκπαιδευτικούς της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (φιλόλογους ή/και ιστορικούς με ειδίκευση στη νεότερη ελληνική ιστορία). Τα αποτελέσματα της αξιολόγησης θα δημοσιοποιηθούν στο τέλος Φεβρουαρίου 2009.
Τα μέλη της Επιτροπής αξιολογούν τις εργασίες και τις βαθμολογούν στην 20βαθμη κλίμακα. Ο τελικός βαθμός αποτελείται από το άθροισμα των επί μέρους βαθμών. Στις εργασίες που ενδεχομένως ισοβαθμούν απονέμεται ολόκληρο το αντίστοιχο βραβείο.
Στους μαθητές που θα διακριθούν θα απονεμηθούν βραβεία σε ειδική τελετή, η οποία θα πραγματοποιηθεί στα Χανιά τον Μάρτιο του 2009, μήνα θανάτου του Ελευθερίου Βενιζέλου (παραμονή του πολιτικού του μνημόσυνου). Τα έξοδα μετακίνησης και φιλοξενίας των βραβευομένων μαθητών και ενός συνοδού θα καλυφθούν από το Ίδρυμα.
Τα βραβεία για τους νικητές θα είναι τρία (3) κατά σειρά επιτυχίας και θα απονεμηθούν ως εξής:
Στον πρώτο νικητή 1.500 ευρώ, στον δεύτερο νικητή 900 ευρώ και στον τρίτο νικητή 600 ευρώ.
Χορηγοί βραβείων: Μιχαηλάκης Εμμ. Εμμανουήλ και Μιχαηλάκη Εμμ. Δαμασκηνή, μεγάλοι ευεργέτες, εταίροι και χορηγοί του Ιδρύματος.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε ν’ απευθύνεστε στο e-mail: info@venizelos-foundation.gr, καθώς και στα γραφεία του Ιδρύματος στα τηλέφωνα 28210-56008, 51555 και fax 28210-56009.

Αποτελέσματα Ζ΄ Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού Δοκιμίου (σχολ. έτος 2008-2009)


Μετάβαση στο περιεχόμενο