Προκήρυξη ΙΒ΄ Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού Δοκιμίου (σχολ. έτος 2013-2014).

Προκήρυξη ΙΒ΄ Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού Δοκιμίου (σχολ. έτος 2013-2014).

Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος” στοχεύοντας στην ανάδειξη της προσωπικότητας, του έργου και της εποχής του Ελευθερίου Βενιζέλου προκηρύσσει τον ΙΒ΄ Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Δοκιμίου “Ελευθέριος Βενιζέλος” με θέμα “Τα νεανικά χρόνια του Ελευθερίου Βενιζέλου”.

Ο διαγωνισμός απευθύνεται στους μαθητές της Γ΄ τάξης των Γυμνασίων όλης της χώρας, οι οποίοι καλούνται να αναφερθούν στα μαθητικά, εφηβικά και στα φοιτητικά χρόνια του Ελευθερίου Βενιζέλου και στον τρόπο με τον οποίο οι σπουδές, οι νεανικές εμπειρίες και η αντίστοιχη περίοδος επηρέασαν τη διαμόρφωση του ψυχισμού και της προσωπικότητας του Έλληνα πολιτικού.

Στο φετινό διαγωνισμό θα δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στην ανάπτυξη της κριτικής σκέψης και της δυνατότητας σύνθεσης εκ μέρους των μαθητών.
Τα κείμενα των δοκιμίων, τα οποία δεν πρέπει να υπερβαίνουν τις 2.000 λέξεις, θα είναι ατομικές εργασίες και θα γραφούν εκτός ωρών διδασκαλίας. Θα κατατεθούν είτε σε χειρόγραφη μορφή είτε γραμμένα στον υπολογιστή, έτσι ώστε να είναι ευανάγνωστα (η Επιτροπή Αξιολόγησης διατηρεί το δικαίωμα να μην αξιολογήσει δυσανάγνωστα κείμενα, ενώ δε θα αξιολογούνται συλλογικές εργασίες).
Τα δοκίμια πρέπει να διακρίνονται για τη λεκτική τους αρτιότητα και ωριμότητα, την πρωτοτυπία των ιδεών και την ικανότητα οργάνωσης της σκέψης.

Τα γραπτά δοκίμια θα υποβληθούν στο σχολείο μέχρι τις 24 Ιανουαρίου 2014.
Τα σχολεία θα διαβιβάσουν τα δοκίμια των μαθητών στις αρμόδιες Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, προκειμένου να τα αποστείλουν ταχυδρομικά στην Επιτροπή Αξιολόγησης του Διαγωνισμού του Ιδρύματος στη διεύθυνση: Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» Πλατεία Έλενας Βενιζέλου, Χαλέπα 731 33 Χανιά μέχρι τις 7 Φεβρουαρίου 2014.

Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» ορίζει την Επιτροπή Αξιολόγησης του Διαγωνισμού, η οποία αποτελείται από τρία (3) μέλη, εκπαιδευτικούς της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (φιλόλογους ή/και ιστορικούς με ειδίκευση στη νεότερη ελληνική ιστορία).
Τα αποτελέσματα της αξιολόγησης θα δημοσιοποιηθούν αρχές Μαρτίου του 2014.
Τα μέλη της Επιτροπής αξιολογούν τις εργασίες και τις βαθμολογούν ως προς το περιεχόμενο (50/100), την έκφραση-μορφή-γλώσσα (30/100) και τη διάρθρωση των σκέψεων (20/100). Ο τελικός βαθμός αποτελείται από το άθροισμα των επί μέρους βαθμών. Στις εργασίες που ενδεχομένως ισοβαθμούν απονέμεται ολόκληρο το αντίστοιχο βραβείο.

Στους μαθητές που θα διακριθούν θα απονεμηθούν βραβεία σε ειδική τελετή, η οποία θα πραγματοποιηθεί στα Χανιά το Μάρτιο του 2014, μήνα θανάτου του Ελευθερίου Βενιζέλου (παραμονή του πολιτικού του μνημόσυνου). Τα έξοδα μετακίνησης και φιλοξενίας των βραβευομένων μαθητών και ενός συνοδού θα καλυφθούν από το Ίδρυμα.

Τα βραβεία για τους νικητές θα είναι τρία (3) κατά σειρά επιτυχίας και θα απονεμηθούν ως εξής:

  • Στον πρώτο νικητή 1.500 ευρώ,
  • στο δεύτερο νικητή 900 ευρώ και
  • στον τρίτο νικητή 600 ευρώ.

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε να απευθύνεστε στο e-mail: avatsaki@venizelos-foundation.gr  (Υπόψη κυρίας Αργυρώς Βατσάκη), στην ιστοσελίδα https://www.venizelos-foundation.gr, καθώς και στα γραφεία του Ιδρύματος στα τηλέφωνα 28210-56008, 28210-51555 και στο Fax: 28210-56009.

Ενδεικτική Βιβλιογραφία

 

Το Εθνικό Ίδρυμα "Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος" αντιμέτωπο με την οικονομική κρίση και το περιορισμένο κρατικό ενδιαφέρον.
Εκπαίδευση και Νέες Τεχνολογίες (Ε.Π. "Ψηφιακή Σύγκλιση", πρόσκληση 19): ημερίδα παρουσίασης του έργου.


Μετάβαση στο περιεχόμενο