Βενιζελικό οδοιπορικό στο Βουκουρέστι (28-29 Ιουνίου 2011), του Ν. Σαρρή.

Βενιζελικό οδοιπορικό στο Βουκουρέστι (28-29 Ιουνίου 2011), του Ν. Σαρρή.

Γράφει ο Νικόλαος Σαρρής.

“Μέσα σ’ ένα θερμό κλίμα φιλοξενίας ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, συνοδευόμενος από τον Υπουργό Εξωτερικών, πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας, το διήμερο 28- 29 Ιουνίου 2011. Παρά το βεβαρημένο πρόγραμμα του με συναντήσεις με την πολιτειακή, πολιτική και την εκκλησιαστική ηγεσία της φίλης χώρας, καθώς και την κήρυξη της έναρξης των εργασιών του ελληνορουμανικού επιχειρησιακού φόρουμ, αφιέρωσε ένα μεγάλο μέρος του χρόνου, της επίσκεψής του σε εκδηλώσεις οι οποίες διοργανώθηκαν στη Ρουμανία για να τιμηθεί ο Εθνάρχης Ελευθέριος Βενιζέλος.
Ο μεγάλος κρητικός πολιτικός, με την έναρξη των Βαλκανικών Πολέμων 1912 – 1913, επαναπροσδιορίζοντας τις σχέσεις της Ελλάδας με τα βαλκανικά κράτη, προσέγγισε πολιτικά τη Ρουμανία και συνδέθηκε με ισχυρούς δεσμούς φιλίας με τον επιφανή Ρουμάνο πολιτικό Τάκε Ιονέσκου. Τον Ιούλιο 1913 στο Βουκουρέστι ο Βενιζέλος, με μια ευρεία αντίληψη στο ζήτημα των μειονοτήτων, παραχώρησε εκπαιδευτικά και θρησκευτικά προνόμια στη βλαχική μειονότητα της Δυτικής Μακεδονίας. Αντίστοιχα, ο Ιονέσου και η ρουμανική ηγεσία προσέφεραν στο Βενιζέλο ουσιαστική βοήθεια στα ζητήματα της προσάρτησης της Καβάλας και των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και την Οθωμανική αυτοκρατορία για την υπογραφή της οριστικής συνθήκης τερματισμού του Ελληνοτουρκικού πολέμου. Για τις υπηρεσίες του αυτές ο Ιονέσκου έγινε δεκτός με μεγάλες τιμές στην Αθήνα, το Νοέμβριο του 1913.
Έκτοτε, συνεχίστηκαν να σφυρηλατούνται μέχρι τις ημέρες μας, ισχυρές οικονομικές, πολιτιστικές και πολιτικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.
Έτσι, στις 28 Ιουνίου 2011, σε πανηγυρική εκδήλωση στην Ακαδημία της Ρουμανίας, τιμήθηκε ο Ελευθέριος Βενιζέλος με αφορμή την συμπλήρωση 75 χρόνων από το θάνατό του. Ο Πρόεδρος της Ακαδημίας, Ιονέλ Χάϊντουκ, τόνισε στην ομιλία του τους πολιτικούς, θρησκευτικούς και πολιτιστικούς δεσμούς των δύο χωρών και εξήρε τόσο τη συνεργασία η οποία θεμελιώθηκε από τον Ελευθέριο Βενιζέλο, όσο και τις προνομιακές σχέσεις εταίρων και συμμάχων που σήμερα μοιράζονται η Ελλάδα με τη Ρουμανία.
Στην ίδια εκδήλωση, αναφερόμενος στην παρακαταθήκη του Βενιζέλου, ο Πρόεδρος Κάρολος Παπούλιας επεσήμανε την έγκαιρη συνειδητοποίηση και από τις δύο πλευρές της χρησιμότητας μιας ουσιαστικής συνεργασίας και πρόσθεσε ότι ο Έλληνας πολιτικός είχε πλήρη συνείδηση των θεμελιωδών κανόνων που καθορίζουν τις πολιτικές και στρατηγικές προτεραιότητες και συνηγορούν υπέρ μιας άρρηκτης Ελληνορουμανικής σχέσης που μπορεί και σήμερα να αποτελέσει πυλώνα σταθερότητας στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Δεν παρέλειψε βέβαια να κάνει ειδική αναφορά στην πληθωρική προσωπικότητα του Βενιζέλου ως πραγματιστή, μεταρρυθμιστή, επαναστάτη και συντηρητικού ακόμα, ανάλογα με το τι επέβαλαν οι καταστάσεις και το καλό της πατρίδας του.
Ακολούθησαν και άλλες ομιλίες για το έργο και την προσφορά του Ελευθερίου Βενιζέλος από εξέχοντες Έλληνες Πασχάλης Κιτρομηλίδης και Ρουμάνους ομιλητές. Μεταξύ αυτών και ο Κονσταντίν Ιορντάν, συγγραφέας της μονογραφίας στη ρουμανική γλώσσα «Ο Βενιζέλος και οι Ρουμάνοι» της οποίας την έκδοση συγχρηματοδότησε το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος».
Την Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011 πραγματοποιήθηκαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σε σεμνή τελετή, τα αποκαλυπτήρια προτομής του Ελευθερίου Βενιζέλου σε κεντρική πλατεία του Βουκουρεστίου, πολύ κοντά στην Ελληνική Πρεσβεία, με την παρουσία πολιτικών και δημοτικών αρχών της πόλεως, τιμητικού στρατιωτικού αγήματος και πολλών Ελλήνων της διασποράς. Η τοποθέτηση της προτομής υπήρξε αποτέλεσμα συνεργασίας της Ελληνικής Κοινότητας στη Ρουμανία, της Ελληνικής Πρεσβείας και του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος».
Αμέσως μετά τα αποκαλυπτήρια ακολούθησε εκδήλωση στην Ελληνική Πρεσβεία κατά την οποία τιμήθηκε η Ρουμάνα Ελληνίστρια Έλενα Λαζάρ και στην οποία απονεμήθηκε τιμητική διάκριση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η κυρία Λαζάρ είναι επικεφαλής του εκδοτικού οίκου «ΟΜΟΝΙΑ» ο οποίος τα τελευταία 20 χρόνια προβάλλει τον ελληνικό πολιτισμό και την ελληνική λογοτεχνία στη Ρουμανία, έχοντας εκδώσει στα ρουμανικά πάνω από 100 βιβλία Ελλήνων συγγραφέων και ποιητών, μεταξύ των οποίων και τη μονογραφία «Ο Βενιζέλος και οι Ρουμάνοι».
Με τις πανηγυρικές αυτές εκδηλώσεις οι Ρουμάνοι απέδωσαν στο Βουκουρέστι τον οφειλόμενο φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης στο μεγάλο Έλληνα πολιτικό άνδρα ο οποίος συνεργάστηκε στενά με τους δικούς του πολιτικούς για τη διαμόρφωση και σταθεροποίηση του πολιτικού τοπίου στο βαλκανικό χώρο, σε μια προσωπικότητα, όπως οι ίδιοι τόνιζαν, με γοητεία και χάρισμα προσωπικό και μία διπλωματική οξυδέρκεια η οποία ενσάρκωνε τον αστικό φιλελευθερισμό της εποχής.
Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος” εκπροσωπήθηκε στις παραπάνω εκδηλώσεις από τον Γενικό Γραμματέα του Παραρτήματος του Ιδρύματος στην Αττική – επίτιμο Αντιστράτηγο κ. Νικόλαο Σαρρή”.

_ _ ___

Προκήρυξη Ι΄ Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού Δοκιμίου (σχολ. έτος 2011-2012).
Δημόσια διαβούλευση για τη διακήρυξη ανοικτού διαγωνισμού για το έργο "Ψηφιοποίηση υλικού – Εκπαιδευτικά παιχνίδια – E-learning και Δημοσιότητα".


Μετάβαση στο περιεχόμενο