Δραστηριότητες της εκπροσώπου του Ιδρύματος στη Σερβία Δρ Aleksandra Pećinar κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022.

Δραστηριότητες της εκπροσώπου του Ιδρύματος στη Σερβία Δρ Aleksandra Pećinar κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022.

Μάρτιος 2022

-Προώθηση του νέου βιβλίου της Δρ Aleksandra Pećinar, Βασίλειο των Σέρβων, Κροατών και Σλοβένων και Ελλάδα 1919 – 1924 στον Οίκο του Βασιλιά Πέτρου του Πρώτου στο Βελιγράδι
Στο υπέροχο ιστορικό κτήριο του Οίκου του Βασιλιά Πέτρου στο Senjak παρουσιάστηκε το βιβλίο «Βασίλειο των Σέρβων, Κροατών και Σλοβένων και Ελλάδα 1919 – 1924, Από τις σερβοελληνικές σχέσεις στις γιουγκοσλαβο-ελληνικές σχέσεις» της Δρ Aleksandra M. Πέτσιναρ, ιστορικού και Εκπροσώπου του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» στη Σερβία.
Τη νέα έκδοση του Υπουργείου Άμυνας της Δημοκρατίας της Σερβίας, η οποία συνδέεται συμβολικά με την ιστορία του χώρου στον οποίο πραγματοποιήθηκε η προβολή, παρουσίασε ο καθ. Δρ Dusko Lopandic, πρώην Πρέσβης στη Μόνιμη Αποστολή στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ο Miodrag Savic, απόστρατος συνταγματάρχης.
Το θέμα του βιβλίου βασισμένο σε πρωτότυπες αρχειακές πηγές ελληνικής προέλευσης, κυρίως από το Εθνικό Ίδρυμα «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος»,  που παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στο κοινό της Σερβίας, εντάσσεται στο χρονολογικό πλαίσιο του Μεσοπολέμου μεταξύ 1919 και 1924. Αυτή η περίοδος χαρακτηρίζεται από «διπλωματικούς αγώνες για σύνορα που εξαρτώνται από τον στρατιωτικό παράγοντα». Στο πλαίσιο αυτό, η συγγραφέας εξέτασε τις σχεδόν ταυτόχρονες διαδικασίες δημιουργίας και ενίσχυσης της θέσης του Βασιλείου των Σέρβων, Κροατών και Σλοβένων απέναντι στη νότια γειτονική Ελλάδα, τα αίτια της Μικρασιατικής Εκστρατείας και της ελληνικής εμπλοκής σε αυτήν, ως μέρος της συνολικής  βρετανικής εξωτερικής πολιτικής στον Μεσοπόλεμο, τον  ρόλο του μπολσεβίκικου παράγοντα στον επαναπροσδιορισμό της θέσης των Μεγάλων Δυνάμεων στους τομείς αυτούς. Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στην ανάλυση της σύνδεσης των διπλωματικών διαδικασιών με τη συνιστώσα της στρατιωτικής ισχύος, η οποία εμφανίζεται ως αναπόφευκτη προϋπόθεση για τη διαμόρφωση της τότε γεωπολιτικής πραγματικότητας των Βαλκανίων, της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.
Μετά την εμπνευσμένη εισαγωγή, ο απόστρατος συνταγματάρχης Miodrag Savić παρουσίασε τους ομιλητές στο κοινό, στο οποίο συμμετείχαν εκπρόσωποι του Media Center «Defense», της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, προσκεκλημένοι της πολιτιστικής και δημόσιας ζωής του Βελιγραδίου και της Σερβίας. Ο Πρέσβης Lopandić παρουσίασε το βιβλίο και, εκτός από μια εξαντλητική εικόνα του περιεχομένου και των σημαντικότερων διαδικασιών που αναλύονται σε αυτό, επεσήμανε ιδιαίτερα τη σημασία της ανάλυσης του γεωπολιτικού λόγου και των τρόπων προσέγγισης του θέματος των παραδοσιακά φιλικών σχέσεων μεταξύ Σερβίας και Ελλάδας. Στη συνοπτική παρουσίασή του, επεσήμανε τη σημασία της μελέτης του πρωτότυπου αρχειακού υλικού, που ανοίγει τη δυνατότητα νέας γνώσης για -μόνο φαινομενικά- γνωστές διπλωματικές και στρατιωτικές σχέσεις των δύο χωρών.
Η συγγραφέας του βιβλίου μιλώντας για τη δουλειά της στο βιβλίο αφιερωμένο στις σχέσεις μεταξύ του Βασιλείου των Σέρβων, Κροατών και Σλοβένων και της Ελλάδας, πέρα ​​από τη σημασία και τον ρόλο που έπαιξε ο Ελευθέριος Βενιζέλος στη διατήρηση καλών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών σε αυτή την περίοδο κρίσης, τόνισε το σύγχρονο πλαίσιο στο γεγονός ότι η Ευρώπη και η Μέση Ανατολή σήμερα, ως περιοχές που εδώ και πολύ καιρό ήταν περιοχές αντίθετων θρησκειών, ιδεολογιών, εθνικισμών και φιλοδοξιών, αντιμετωπίζουν και πάλι ιστορικές προκλήσεις. Η χρήση του όρου «παραδοσιακή σερβοελληνική φιλία» αναλύεται ιδιαίτερα, διότι σε όλη την ιστορία των σχέσεών τους, η Σερβία και η Ελλάδα μπόρεσαν να διατηρήσουν στενές σχέσεις ακόμη και σε περιόδους που, λόγω διεθνών συνθήκων, ήταν μέρος ευρύτερων συμμαχιών, με επικεφαλής μεγάλες αντίπαλες δυνάμεις. Ολοκληρώνοντας την παρουσίασή της η Δρ Pećinar δήλωσε: «Ενώ ο κόσμος αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη ανακατανομή σφαιρών επιρροής από τον Ψυχρό Πόλεμο, η Σερβία και η Ελλάδα έχουν επισφραγίσει τη φυσική ιστορική τους συμμαχία υπογράφοντας την Κοινή Διακήρυξη για τη Στρατηγική Συνεργασία (11 Δεκεμβρίου 2019 στο Αθήνα)» που παρέχει βάση όχι μόνο για αμοιβαία, αλλά και για τα ευρύτερα συμφέροντα των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, αποδεικνύοντας ότι η ιστορία μπορεί να μας προσφέρει χρήσιμες αναλογίες.

Απρίλιος 2022
-Προώθηση του βιβλίου της Δρ  Aleksandra Pećinar στο Σπίτι του Πολιτισμού στο Čačak.
Μετά από πρόσκληση του Σώματος Πολιτισμού στο Čačak, μια πόλη που είναι υποψήφια για την πολιτιστική πρωτεύουσα της Σερβίας, η Δρ Aleksandra Pećinar παρουσίασε το νέο της βιβλίο. Μιλώντας για το έργο της για τις σχέσεις Σερβίας-Ελλάδας στο πρώτο μισό του 20ού αιώνα, η συγγραφέας του βιβλίου επεσήμανε ότι η Ευρώπη και η Μέση Ανατολή σήμερα, ως περιοχές που εδώ και πολύ καιρό ήταν περιοχές αντιτιθέμενων θρησκειών, ιδεολογιών, εθνικισμών και φιλοδοξιών, αντιμετωπίζουν και πάλι ιστορικές προκλήσεις. Τόνισε επίσης ότι η περίοδος ειρηνικής εξέλιξης των διεθνών σχέσεων μετά τον Ψυχρό Πόλεμο έχει τελειώσει και ότι είναι πολύ δύσκολο να προβλεφθούν μελλοντικά σενάρια και σύμφωνα με αυτά η εξέλιξη των γεγονότων στην παγκόσμια σκηνή. Στην αρχή του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, μεταξύ 1919 και 1924, η A. Pećinar επεσήμανε ότι κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, τα γεγονότα του Μεγάλου Πολέμου και οι ειρηνευτικές λύσεις που προέκυψαν στο τέλος του δεν σχετίζονταν με τα τρέχοντα προβλήματα. Εξήγησε τους λόγους για τους οποίους η ειρηνευτική λύση από το Παρίσι το 1919 και οι εδαφικές αλλαγές που προκλήθηκαν από αυτήν πρόσφατα τραβούν ξανά την προσοχή, με την ανάγκη να καταλάβουμε τον δικό μας κόσμο.

Μάιος 2022
-Διάλεξη της Δρ Aleksandra Pećinar υπό τον τίτλο «Η ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ» και παρουσίαση του βιβλίου “Kingdom of SCS and Greece 1919-1924. From Serbo-Greek to Yugoslav-Greek relationships”, έκδοση του Media Center “Defense” στο Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού στο Βελιγράδι με παρουσία των εκπροσώπων της Ελληνικής Πρεσβείας στο Βελιγράδι και της  Ελληνικής κοινότητας  στη Σερβία.

Δήλωση του γενικού δ/ντή του Ιδρύματος Νικολάου Παπαδάκη για τον θάνατο του Ηλία Νικολακόπουλου.
Επίσκεψη του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη στην Οικία-Μουσείο Βενιζέλου στην Χαλέπα και στους Τάφους των Βενιζέλων.


Μετάβαση στο περιεχόμενο