Οι εργασίες του συνεδρίου για το Συμβούλιο της Επικρατείας στο κανάλι του Ιδρύματος στο YouTube.

Οι εργασίες του συνεδρίου για το Συμβούλιο της Επικρατείας στο κανάλι του Ιδρύματος στο YouTube.

Τις εργασίες του Συνεδρίου «Εννέα δεκαετίες Συμβούλιο της Επικρατείας, οι οραματισμοί του Ελευθερίου Βενιζέλου και η εξέλιξη του θεσμού στη διαδρομή του χρόνου» που έλαβε χώρα στις 25 και 26 Ιουνίου 2021, στο Συμβούλιο της Επικρατείας, σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία, μπορείτε να παρακολουθήσετε από το κανάλι του Εθνικού Ιδρύματος «Ελευθέριος Βενιζέλος» στο YouTube.
Το Συνέδριο διοργάνωσαν το Συμβούλιο της Επικρατείας και το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας Αικατερίνης Σακελλαροπούλου που κήρυξε και την έναρξη των εργασιών.
Χαιρετισμό απηύθυναν η Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας  Ειρήνη Σάρπ, ο Γενικός Διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» Νικόλαος Παπαδάκης και ο υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας.

Παράλληλα, εισαγωγικές ομιλίες πραγματοποίησαν ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, με θέμα «ο απολογισμός του Βενιζέλου για τη Δικαιοσύνη» και ο γενικός εισαγγελέας του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τέως πρόεδρος του ΣτΕ Αθανάσιος Ράντος, με θέμα «η εξέλιξη του θεσμού την τελευταία τεσσαρακονταετία».

Το πρόγραμμα περιελάμβανε τρεις ενότητες:
Α) Η δικαιοσύνη στη σκέψη και πρακτική του Ελευθερίου Βενιζέλου την οποία μπορείτε να παρακολουθήσετε στο link https://www.youtube.com/watch?v=1Pki56lVkQU
Β) Ιστορικό και πολιτικό πλαίσιο της ίδρυσης και φυσιογνωμίας του Συμβουλίου της Επικρατείας η οποία είναι διαθέσιμη στο link https://www.youtube.com/watch?v=D2bOAjk2Teg  
Γ) Η κατ’ εξοχήν δικαστική ιστορία στο link https://www.youtube.com/watch?v=ezYz0HMIqzI  

Εισηγητές ήταν καθηγητές από Πανεπιστήμια της χώρας, δικαστές, νομικοί και ιστορικοί μελετητές:  Ευάνθης Χατζηβασιλείου, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, Γενικός Γραμματέας του Ιδρύματος της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, Μιχαήλ Βεργανελάκης, Δικηγόρος, Χαρίκλεια Δημακοπούλου, Ιστορικός, Διδάκτωρ Νομικής, Σπυρίδων Βλαχόπουλος, Καθηγητής Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Μιχάλης Τσαπόγας, διδάκτωρ Νομικής Πανεπιστημίου Μονάχου, Θεόδωρος Φορτσάκης, Καθηγητής Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Φίλης Αρναούτογλου, επίτιμος Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Δημήτριος Πυργάκης, Πάρεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Νικόλαος Βαγιωνάκης, Εισηγητής του Συμβουλίου της Επικρατείας, Ακρίτας Καϊδατζής, Επίκουρος Καθηγητής Νομικής Σχολής ΑΠΘ, Δημήτριος Βασιλειάδης, Σύμβουλος της Επικρατείας, Μαρία Σταματοπούλου, Πάρεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Διονύσιος Αντωνάτος, Εισηγητής του Συμβουλίου της Επικρατείας και Νικόλαος Αλιβιζάτος, Ομότιμος Καθηγητής Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών. Θα συντονίζουν οι Γεώργιος Πρασιανάκης, Δικηγόρος, πρ. βουλευτής, Πρόεδρος Παραρτήματος Αττικής Εθνικού Ιδρύματος «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», Ευαγγελία Νίκα, Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας και Ιωάννης Γράβαρης, Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Το Συνέδριο παρακολούθησαν εκπρόσωποι της ηγεσίας των κομμάτων, βουλευτές, ανώτατοι δικαστές και πανεπιστημιακοί, και πολλοί άλλοι.

Για την ασφάλεια όλων τηρήθηκαν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα κατά του COVID-19.

Αφιέρωμα στη Μικρασιατική εκστρατεία στο Cosmote History.
Εννέα δεκαετίες Συμβούλιο της Επικρατείας. Οι οραματισμοί του Ελευθερίου Βενιζέλου και η εξέλιξη του θεσμού στη διαδρομή του χρόνου.


Μετάβαση στο περιεχόμενο