Ο Πρόεδρος της Βουλής στο Εθνικό Ίδρυμα “Ελευθέριος K. Βενιζέλος”.

Ο Πρόεδρος της Βουλής στο Εθνικό Ίδρυμα “Ελευθέριος K. Βενιζέλος”.

“Η συλλογική μνήμη αυτής της χώρας, με κάθε πετραδάκι, με κάθε σημείο, με κάθε ψηφίδα του αγώνα, εν προκειμένω της Κρήτης, του κρητικού λαού, παραμένει ζωντανή. Και είναι δικό μας χρέος να αναπολούμε, όχι για να πνιγόμαστε στη νοσταλγία, αλλά για να βρίσκουμε το κουράγιο να ξεπερνάμε τις δυσκολίες κάθε περιόδου”. Με την επισήμανση αυτή ολοκλήρωσε την ομιλία του τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, στο πλαίσιο της εκδήλωσης του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος” για την 102η επέτειο από την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα.
Ο κ. Βούτσης αναφέρθηκε στους σημαντικότερους σταθμούς της εξέλιξης του Κρητικού ζητήματος, σημειώνοντας ότι “καθ’ όλη τη διάρκεια της τουρκοκρατίας ο κρητικός λαός βρισκόταν σε επαναστατική επαγρύπνηση”. Χαρακτήρισε τον Ελευθέριο Βενιζέλο “επαναστάτη και ταυτόχρονα εξαιρετικά ρεαλιστή” και υπογράμμισε ότι “δεν μπορεί κανείς να δει ξεχωριστά την υπόθεση της ελευθερίας και την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα από την πορεία του Ελευθερίου Βενιζέλου και το ρόλο που διαδραμάτισε σε όλες τις βασικές στιγμές αυτής της διαδρομής”.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με παραστασιακό δρώμενο για την ένωση από μαθητές της Ε΄ τάξης του 10ου Δημοτικού Σχολείου Χανίων με υπεύθυνη τη θεατρολόγο Παναγιώτα Στεμπίλη και ολοκληρώθηκε με τις αναγορεύσεις σε εταίρους του Ιδρύματος της εταιρείας ΕΤΑΝΑΠ Α.Ε.-Samaria (την αναγόρευση παρέλαβε ο πρόεδρος του Δ.Σ. Μανώλης Αποστολάκης), του καλλιτεχνικού διευθυντή του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Κρήτης Μιχάλη Αεράκη, του ηθοποιού Γρηγόρη Βαλτινού και του αρχιτέκτονα Ζαχαρία Πιστόπουλου.
Στο τέλος της εκδήλωσης ο μητροπολίτης Κυδωνίας & Αποκορώνου Δαμασκηνός, ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Απόστολος Βουλγαράκης και ο δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας, με την ιδιότητα των αντιπροέδρων του Δ.Σ. του Ιδρύματος, επέδωσαν στον πρόεδρο της Βουλής ένα πιστό αντίγραφο της πένας με την οποία ο Ελευθέριος Βενιζέλος είχε υπογράψει τη συνθήκη των Σεβρών.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων οι βουλευτές Βάλια Βαγιωνάκη και Αντώνης Μπαλωμενάκης, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού Γιώργος Γιακουμάκης, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, οι αντιπεριφερειάρχες Μαίρη Λιονή, Νίκος Καλογερής και Παναγιώτης Σημανδηράκης, ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης, ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης Βασίλης Διγαλάκης, πρ. βουλευτές, εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης, στρατιωτικών αρχών, επιστημονικών φορέων και πλήθος κόσμου.
Πριν από την εκδήλωση, ο κ. Βούτσης, με την ιδιότητα του επίτιμου Προέδρου του Ιδρύματος, προήδρευσε στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου και της εκτελεστικής επιτροπής.  Αναφερόμενος στο Ίδρυμα, ο πρόεδρος της Βουλής τόνισε ότι “στην Ελλάδα της κρίσης κάνουμε όλοι προσπάθειες, όχι μόνο για την παραγωγική ανασυγκρότηση στο επίπεδο της οικονομίας, αλλά και για την ηθική, πολιτιστική, κοινωνική, επιστημονική διάσταση που έχει αυτή η αναγκαία ανάκαμψη και υπέρβαση της κρίσης. Με αυτή την έννοια, οι εστίες δημιουργίας, οι εστίες πολιτιστικής ανάπτυξης, οι εστίες διαμόρφωσης και ενίσχυσης της συλλογικής μνήμης, οι καλλιτεχνικές εστίες, οι εστίες δημιουργίας σε όλα τα επίπεδα, αποτελούν πολύ σημαντικά στοιχεία της προσπάθειας για την παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου. Δεν είναι κάτι περιθωριακό, περιφερειακό, κάτι που υπάρχει εξ αδρανείας, είναι μέσα σε συνθήκες κρίσης πολύ σημαντικά στοιχεία που θα βοηθήσουν τον λαό μας και ιδιαίτερα τη νεολαία να ξεπεράσει την κρίση”.
Επίσης, ο κ. Βούτσης εξέφρασε την πρόθεση να συμβάλει στην προώθηση της  τροποποίησης του οργανισμού του Ιδρύματος με νομοθετική ρύθμιση, προκειμένου στο εξής ο εκάστοτε πρόεδρος της Βουλής να είναι πρόεδρος του Δ.Σ. του. Η θέση παραμένει κενή από τον Απρίλιο του 2013, μετά την εκδημία του εμπνευστή και πρώτου προέδρου του, μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου Ειρηναίου. Όπως υπογράμμισε ο κ. Βούτσης, «επανελήφθη η πρόταση, η οποία είχε γίνει και έχει ωριμάσει τα τελευταία χρόνια, αμέσως μετά τον θάνατο του μέγιστου ιεράρχη, του Ειρηναίου, για να αναλάβει, τύποις αλλά και ουσία, ως πρόεδρος ο εκάστοτε πρόεδρος της Βουλής. Ευχαρίστησα πάρα πολύ, υποσχόμενος πως θα γίνουν όλες οι προσπάθειες, ώστε να υπάρξει η σχετική νομοθετική ρύθμιση».
Από την πλευρά του, ο γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Νίκος Παπαδάκης έκανε λόγο για το ξεκίνημα μιας νέας εποχής για το Ίδρυμα, καθώς όπως σημείωσε, «θα συνδεθεί από εδώ και πέρα στενότερα με τη Βουλή. Αυτή η εξέλιξη ανταποκρίνεται και στην ιστορική αποστολή και στο όνομα που φέρει το Ίδρυμα, διότι ο Βενιζέλος είναι ο θεμελιωτής του σύγχρονου κοινοβουλευτισμού του 20ού αιώνα».


                       

Το Μουσείο Καζαντζάκη ταξιδεύει στην Οικία-Μουσείο Βενιζέλου.
Επίσκεψη του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση στην Οικία-Μουσείο Βενιζέλου.


Μετάβαση στο περιεχόμενο