Το Συμβούλιο της Επικρατείας γιορτάζει εννέα δεκαετίες εθνικής προσφοράς. Συνέδριο αποτίμησης του έργου του (Αθήνα, 25-26.06.2021).

Το Συμβούλιο της Επικρατείας γιορτάζει εννέα δεκαετίες εθνικής προσφοράς. Συνέδριο αποτίμησης του έργου του (Αθήνα, 25-26.06.2021).

“Εννέα δεκαετίες Συμβούλιο της Επικρατείας. Οι οραματισμοί του Ελευθερίου Βενιζέλου και η εξέλιξη του θεσμού στη διαδρομή του χρόνου” είναι το θέμα του συνεδρίου που συνδιοργανώνουν το Συμβούλιο της Επικρατείας και το Εθνικό Ίδρυμα «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» την Παρασκευή 25 και το Σάββατο 26 Ιουνίου 2021 στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Κατερίνας Σακελλαροπούλου, η οποία θα κηρύξει και την έναρξη των εργασιών, την Παρασκευή 25 Ιουνίου στις 19:00.

Κεντρικοί ομιλητές θα είναι ο Πρόεδρος Βουλής των Ελλήνων, Κωνσταντίνος Τασούλας και ο Επίτιμος Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας και Γενικός Εισαγγελέας του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Αθανάσιος Ράντος. Χαιρετισμούς θα απευθύνουν ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Κωνσταντίνος Τσιάρας, η Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Ειρήνη Σαρπ, και ο Νικόλαος Παπαδάκης, Πρόεδρος Εκτελεστικής Επιτροπής – Γενικός Διευθυντής Εθνικού Ιδρύματος “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος”.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τρεις ενότητες: α) Η δικαιοσύνη στη σκέψη και πρακτική του Ελευθερίου Βενιζέλου, β) Ιστορικό και πολιτικό πλαίσιο της ίδρυσης και φυσιογνωμίας του Συμβουλίου της Επικρατείας, γ) Η κατ’ εξοχήν δικαστική ιστορία.

Εισηγητές θα είναι καθηγητές από Πανεπιστήμια της χώρας, δικαστές, νομικοί και ιστορικοί μελετητές:  Ευάνθης Χατζηβασιλείου, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, Γενικός Γραμματέας του Ιδρύματος της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, Μιχαήλ Βεργανελάκης, Δικηγόρος, Χαρίκλεια Δημακοπούλου, Ιστορικός, Διδάκτωρ Νομικής, Σπυρίδων Βλαχόπουλος, Καθηγητής Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Μιχάλης Τσαπόγας, διδάκτωρ Νομικής Πανεπιστημίου Μονάχου, Θεόδωρος Φορτσάκης, Καθηγητής Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Φίλης Αρναούτογλου, επίτιμος Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Δημήτριος Πυργάκης, Πάρεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Νικόλαος Βαγιωνάκης, Εισηγητής του Συμβουλίου της Επικρατείας, Ακρίτας Καϊδατζής, Επίκουρος Καθηγητής Νομικής Σχολής ΑΠΘ, Δημήτριος Βασιλειάδης, Σύμβουλος της Επικρατείας, Μαρία Σταματοπούλου, Πάρεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Διονύσιος Αντωνάτος, Εισηγητής του Συμβουλίου της Επικρατείας και Νικόλαος Αλιβιζάτος, Ομότιμος Καθηγητής Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών. Θα συντονίζουν οι Γεώργιος Πρασιανάκης, Δικηγόρος, πρ. βουλευτής, Πρόεδρος Παραρτήματος Αττικής Εθνικού Ιδρύματος «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», Ευαγγελία Νίκα, Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας και Ιωάννης Γράβαρης, Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Για την απόλυτη ασφάλεια όσων παρευρεθούν στο χώρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, θα βρίσκονται σε ισχύ όλοι οι απαραίτητοι υγειονομικοί κανόνες.

Η μαγνητοσκόπηση των εργασιών του Συνεδρίου θα ανέβει (έπειτα από το πέρας της κάθε συνεδρίας) στο κανάλι του Εθνικού Ιδρύματος «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» στο YouTube.

Δωρεά στο Ίδρυμα από την εφημερίδα "Χανιώτικα Νέα".
Επίσκεψη της γ.γρ. Σύγχρονου Πολιτισμού στην Οικία-Μουσείο Βενιζέλου (Χαλέπα).


Μετάβαση στο περιεχόμενο