1864-1909: Ο Βενιζέλος της Κρήτης

1864-1909: Ο Βενιζέλος της Κρήτης

1864: Γέννηση Ελευθερίου Βενιζέλου στις Μουρνιές Χανίων, 11  Αυγούστου*.


1866: Η οικογένεια Βενιζέλου καταφεύγει στα Κύθηρα διωκόμενη εξαιτίας της Κρητικής Επανάστασης του 1866 και λίγο μετά στη Σύρο, όπου ο μικρός Ελευθέριος εγγράφεται στο δημοτικό σχολείο.


1872-1880: Φοίτηση στα Χανιά, στο Λύκειο Αντωνιάδου στην Αθήνα, στο Γυμνάσιο Ερμούπολης Σύρου, επιστροφή στα Χανιά.


1881: Εγγραφή στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών παρά τις αντιρρήσεις του πατέρα του, ο οποίος τον προόριζε για έμπορο.


1883: Θάνατος του πατέρα του Κυριάκου. Συνέχιση των σπουδών του και παράλληλη ενασχόληση με την οικογενειακή επιχείρηση.


1884: Επαναστατικό βάπτισμα Βενιζέλου. Κατά τη συνάθροιση των Χριστιανών στα Μπουτσουνάρια Χανίων συντάσσει τη διακήρυξη με αίτημα την εφαρμογή των διατάξεων της Σύμβασης της Χαλέπας υπέρ των Χριστιανών.


1886: Αποφοίτηση από τη Νομική Σχολή.


1887: Εγκατάσταση στα Χανιά και έναρξη ασκήσεως της δικηγορίας.


1888: Έκδοση της εφημερίδας Λευκά Όρη από τον Βενιζέλο σε συνεργασία με τους Κ. Φούμη, Χ. Πωλογεωργάκη και Ι. Μοάτσο.


1889: Την άνοιξη εκλέγεται μέλος της Κρητικής Βουλής και καθιερώνεται ως πολιτική προσωπικότητα. Η Βουλή αυτή θα διαλυθεί (25 Νοεμβρίου) με φιρμάνι της Υψηλής Πύλης, μετά την έκρηξη της επανάστασης του έτους αυτού. Ο Βενιζέλος με τους Κ. Φούμη, Χ. Πωλογεωργάκη και Σ. Ψαρουδάκη διαφεύγουν στην Αθήνα με τη βοήθεια του Βρετανού προξένου Α. Biliotti. Μετά την επανάσταση οι Τούρκοι ανακαλούν πολλές από τις φιλελεύθερες παραχωρήσεις της Σύμβασης της Χαλέπας.


1890-’91: Οι Τούρκοι παραχωρούν αμνηστία. Επάνοδος στα Χανιά.  Γάμος με τη Μαρία, το γένος Σοφοκλή Κατελούζου.


1894: Γέννηση του δεύτερου γιου του, Σοφοκλή και θάνατος της γυναίκας του Μαρίας. Ο Βενιζέλος απαρηγόρητος θα μαυροφορεθεί, κατά τα έθιμα, και θα αφήσει τη  χαρακτηριστική του γενειάδα.


1896: Μεταπολιτευτική Επανάσταση με ηγέτη τον Μανούσο Κούνδουρο και αίτημα την αυτονομία της Κρήτης. Συγκρούσεις Τούρκων και επαναστατών. Πολιορκία Βάμου Χανίων. Σφαγές στα Χανιά. Επανεμφάνιση Βενιζέλου στην επαναστατική συνέλευση των Κρητών (Κάμποι Χανίων, 19 Αυγούστου).


1897, Ιανουάριος: Έκρηξη νέας επανάστασης. Σφαγές σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο. Πυρπόληση της πόλης των Χανίων και σφαγές (23 Ιανουαρίου).
Ο Βενιζέλος επαναστάτης στο Ακρωτήρι. Η διοικητική Επιτροπή του Επαναστατικού Στρατοπέδου Ακρωτηρίου με την ενθάρρυνση της ελληνικής κυβέρνησης κηρύσσει την ένωση και κοινοποιεί τη σχετική Διακήρυξη προς τους προξένους των Μεγάλων Δυνάμεων (25 Ιανουαρίου). Γενίκευση της επανάστασης σε ολόκληρη την Κρήτη.
1897, Φεβρουάριος: Αποβίβαση ελληνικών δυνάμεων στο Κολυμπάρι Χανίων. Συγκρούσεις Ελλήνων και Τούρκων στο Ακρωτήρι.
Ο στόλος των Μεγάλων Δυνάμεων βομβαρδίζει τους επαναστάτες στο Ακρωτήρι. Κατάρριψη της ελληνικής σημαίας και επανύψωσή της από τον Καγιαλέ (9 Φεβρουαρίου). Η Διοικητική Επιτροπή του στρατοπέδου Ακρωτηρίου, με υπόμνημα που συντάσσει ο Ελευθέριος Βενιζέλος, διαμαρτύρεται προς τους ναυάρχους για το βομβαρδισμό.
1897, Μάρτιος: Οι Μεγάλες Δυνάμεις ανακοινώνουν την παραχώρηση αυτονομίας προς την Κρήτη (15 Μαρτίου).
1897, Απρίλιος: Έναρξη Ελληνοτουρκικού πολέμου και ήττα της Ελλάδας.
1897, Ιούνιος – Ιούλιος: Επαναστατική Συνέλευση Κρητών στους Αρμένους Αποκορώνου Χανίων.
1897, Αύγουστος: Σύνοδος της Επαναστατικής Συνέλευσης στις Αρχάνες Ηρακλείου. Ο Βενιζέλος εκλέγεται πρόεδρος. Σύγκρουση «αυτονομιστών» και «ενωτικών». Απόπειρα δολοφονίας κατά του Βενιζέλου (5 Αυγούστου).


1898: Η Επαναστατική Συνέλευση των Κρητών συνεδριάζει στις Πλακούρες Ακρωτηρίου Χανίων. Εκλογή πενταμελούς Εκτελεστικής Επιτροπής, με πρόεδρο τον Ιωάννη Σφακιανάκη και μέλος τον Ελευθέριο Βενιζέλο.
1898, Αύγουστος: Σφαγές του χριστιανικού στοιχείου και Άγγλων στρατιωτών από τους Τούρκους στο Ηράκλειο (25 Αυγούστου). Σκληρά αντίποινα από τους Άγγλους.
1898, Νοέμβριος: Αποχώρηση του τουρκικού στρατού από την Κρήτη μετά από τελεσίγραφο των Μεγάλων Δυνάμεων (3 Νοεμβρίου).
Ο πρίγκιπας Γεώργιος, γιος του βασιλιά Γεωργίου της Ελλάδας, ορίζεται ύπατος αρμοστής των Μεγάλων Δυνάμεων στην Κρήτη (18 Νοεμβρίου).
1898, Δεκέμβριος: Άφιξη του πρίγκιπα Γεωργίου στη Σούδα (9 Δεκεμβρίου). Αρχίζει η περίοδος της αυτόνομης Κρητικής Πολιτείας.


1899: Ο Βενιζέλος διορίζεται σύμβουλος (υπουργός) επί της Δικαιοσύνης στην κυβέρνηση του πρίγκιπα (17 Απριλίου).


1900: Σημαντικό νομοθετικό έργο από το Βενιζέλο. Πρώτες προστριβές μεταξύ Βενιζέλου και πρίγκιπα Γεωργίου.


1901: Σύγκρουση μεταξύ πρίγκιπα και Βενιζέλου εξαιτίας των χειρισμών του πρώτου στο κρητικό ζήτημα και της αυταρχικής διακυβέρνησής του. Απόλυση Βενιζέλου (18 Μαρτίου).


1903: Ο Βενιζέλος καταδικάζεται σε επταήμερη φυλάκιση επί εξυβρίσει και εκτίει την ποινή του στις φυλακές του Ιτζεδίν, ύστερα από μήνυση του μητροπολίτη Κρήτης Ευμενίου, που είχε ταχθεί στο πλευρό του ύπατου αρμοστή.


1905: Ο Βενιζέλος ηγείται της Επανάστασης του Θερίσου (10 Μαρτίου). Αντιδράσεις του πρίγκιπα Γεωργίου και των Μεγάλων Δυνάμεων. Η αρμοστεία χρησιμοποιεί εναντίον των επαναστατών ρωσικά αγήματα.


1906: Ο Γεώργιος φεύγει από την Κρήτη. Ο πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξανδρος Ζαΐμης νέος ύπατος αρμοστής.


1908: Επανάσταση στην Κρήτη. Ο Βενιζέλος υπουργός Δικαιοσύνης και Εξωτερικών πείθει τις Μεγάλες Δυνάμεις να αναγνωρίσουν την επαναστατική κυβέρνηση.


1909: Αποχώρηση των διεθνών στρατευμάτων κατοχής από την Κρήτη (13 Ιουλίου). Στρατιωτικό κίνημα στην Αθήνα (Γουδή). Πρόσκληση Βενιζέλου στην Αθήνα από τον Στρατιωτικό Σύνδεσμο.


*Αν δε δηλώνεται διαφορετικά, οι ημερομηνίες προ του 1923 είναι με το παλιό ημερολόγιο. 

 

1910-1920: Ο Βενιζέλος στην ελληνική και διεθνή πολιτική σκηνή


Μετάβαση στο περιεχόμενο