85 χρόνια χωρίς τον Ελευθέριο Βενιζέλο: Ταινία μικρού μήκους με τον Γρηγόρη Βαλτινό.

85 χρόνια χωρίς τον Ελευθέριο Βενιζέλο: Ταινία μικρού μήκους με τον Γρηγόρη Βαλτινό.

Ο Γρηγόρης Βαλτινός είναι ο πρωταγωνιστής της ταινίας μικρού μήκους, παραγωγής του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», για τα 85 χρόνια από τον θάνατο του μεγάλου πολιτικού. Συμμετέχουν επίσης οι Μιχάλης Αεράκης και Αναστασία Γκολέμα. Το σενάριο και η σκηνοθεσία είναι του Θανάση Θεολόγη.
Η ταινία θα μεταδοθεί ανήμερα της επετείου, την Πέμπτη 18 Μαρτίου στις 8 μ.μ., από τη Νέα Τηλεόραση Κρήτης. Επίσης, από την ίδια μέρα θα είναι διαθέσιμη στην πλατφόρμα της δημόσιας τηλεόρασης ERTflix, στην κατηγορία «Η ΕΡΤ θυμάται/Σπουδαίοι Έλληνες» (προσβάσιμη μέσω διαδικτύου στη διεύθυνση www.ertflix.gr/category/archeio/spoydaioi-ellines και από τηλεοράσεις smart), καθώς και στo κανάλι του Ιδρύματος στο YouTube στη διεύθυνση https://www.youtube.com/watch?v=AZB8lw-8YOI ενώ το επόμενο διάστημα θα μεταδοθεί από την Τηλεόραση της Βουλής.
Η ταινία, διάρκειας 17 λεπτών, έχει τίτλο «85 χρόνια χωρίς τον Ελευθέριο Βενιζέλο» και αναφέρεται στις τελευταίες μέρες της ζωής του. Τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν στα Χανιά, στους χώρους της Οικίας-Μουσείου Βενιζέλου στη Χαλέπα και στον Προφήτη Ηλία στο Ακρωτήρι όπου βρίσκεται ο τάφος του. Βασίζεται στη βιογραφία «Ελευθέριος Βενιζέλος, ο Άνθρωπος, ο Ηγέτης» του γενικού διευθυντή του Ιδρύματος Νικόλαου Παπαδάκη (Παπαδή), η οποία κυκλοφόρησε το 2017 από το Ίδρυμα και τον ιστορικό εκδοτικό οίκο Βιβλιοπωλείον της Εστίας και το 2020 από το Ίδρυμα και την εφημερίδα «Η Καθημερινή», γνωρίζοντας μεγάλη απήχηση.

Ένα σύντομο βίντεο με συνεντεύξεις των συντελεστών και στιγμιότυπα από τα γυρίσματα είναι διαθέσιμο στο κανάλι του Ιδρύματος στο YouTube, στη διεύθυνση https://youtu.be/SPrRum8GNDA

Συντελεστές:
Κείμενα: Νικόλαος Παπαδάκης (Παπαδής)
Συμμετέχουν: Γρηγόρης Βαλτινός, Μιχάλης Αεράκης, Αναστασία Γκολέμα
Το ριζίτικο «Ζηλεύω του σταυραετού» ερμηνεύει ο Σταύρος Ψαρουδάκης
Επιστημονικός σύμβουλος: Γιώργος Κουκουράκης
Διεύθυνση φωτογραφίας-κάμερα: Μανώλης Λεβεντέλης
Ήχος-drone: Κώστας Κοσμαδάκης
Μακιγιάζ-styling: Λούλα Μιχελάκη
Μοντάζ-μιξάζ: Κοσμάς Φιλιούσης
Backstage κάμερα: Νίκος Μαρκάκης
Φωτογραφίες: Αριστέα Ξανθουδάκη, Σταματία Χρυσάκη
Οργάνωση παραγωγής: Μαρία Κατσουλάκη, Αριστέα Ξανθουδάκη
Σενάριο-Σκηνοθεσία: Θανάσης Θεολόγης

Διάρκεια: 17΄
Παραγωγή: Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος»-Χανιά, 2021

 

Για τα 200 χρόνια της Επανάστασης φωταγωγείται στα χρώματα της ελληνικής σημαίας η Οικία Βενιζέλου στη Χαλέπα.
«Η πολιτική κληρονομιά του Ελευθερίου Βενιζέλου: συνέχειες και ασυνέχειες». Νέα έκδοση από το Ίδρυμα "Ελευθέριος Βενιζέλος", το Ίδρυμα της Βουλής και το Μουσείο Μπενάκη.


Μετάβαση στο περιεχόμενο