Εκδήλωση για την Επανάσταση του Ακρωτηρίου (Άγιος Χριστοφόρος Κορακιών, 09.02.2020).

Εκδήλωση για την Επανάσταση του Ακρωτηρίου (Άγιος Χριστοφόρος Κορακιών, 09.02.2020).

Με την ευκαιρία της επετείου του βομβαρδισμού του Επαναστατικού Στρατοπέδου του Ακρωτηρίου, η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, ο Δήμος Χανίων, το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», η Δημοτική Κοινότητα Κουνουπιδιανών και οι Πολιτιστικοί Φορείς Ακρωτηρίου διοργανώνουν εκδήλωση μνήμης, την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2020 και ώρα 11:30, στον Άγιο Χριστοφόρο Κορακιών (περιοχή Τράφος), όπου βρίσκονται βράχοι –μνημεία για τους πεσόντες αγωνιστές.
Το Α΄ μέρος της εκδήλωσης περιλαμβάνει: επιμνημόσυνη δέηση, προσκλητήριο πεσόντων, κατάθεση στεφάνων, ενός λεπτού σιγή και ανάκρουση του Ύμνου της Κρήτης και του Εθνικού Ύμνου.
Στο Β΄ μέρος κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Κωνσταντίνος Φουρναράκης, Φιλόλογος, Αρχειονόμος Ιστορικού Αρχείου Κρήτης. Χαιρετισμούς θα απευθύνουν οι οργανωτές, ενώ το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης, ριζίτικο από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Χορδακίου «Η Σκλόκα» και κρητικούς χορούς από τον Λαογραφικό Χορευτικό Σύλλογο «Καγιαλές». Σε περίπτωση κακοκαιρίας το Β’ μέρος θα πραγματοποιηθεί στο Λύκειο Ακρωτηρίου, πρώην Πολυκλαδικό.

Από το 2014, έπειτα από αίτημα όλων των πολιτιστικών φορέων Ακρωτηρίου, η εκδήλωση για την επανάσταση του 1897 πραγματοποιείται εναλλάξ ανά έτος στο άγαλμα του Καγιαλέ και στον Άγιο Χριστοφόρο (Τράφος) όπου υπάρχουν βράχοι – μνημεία των πεσόντων.
Πρόσκληση

Ψήφισμα για τον θάνατο του Νικήτα Βενιζέλου.
Συνέδριο "Η ελληνική ναυτιλία στα χρόνια της βενιζελικής ανόρθωσης" (Πειραιάς, 31.01-01.02.2020).


Μετάβαση στο περιεχόμενο