Στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης η προβολή του ντοκιμαντέρ «ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ, αγώνας για τη Μικρά Ασία» (13.03.2023).

Στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης η προβολή του ντοκιμαντέρ «ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ, αγώνας για τη Μικρά Ασία» (13.03.2023).

Το δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ – συμπαραγωγή του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», της ΕΡΤ και της Long Run Productions, «ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ, αγώνας για τη Μικρά Ασία» συνεχίζει τις προβολές του. Την Δευτέρα 13 Μαρτίου στις 19:00, θα παρουσιαστεί, στο «Καραπάντσειο» Πολιτιστικό Κέντρο Αμπελοκήπων» (Μεγάλου Αλεξάνδρου 22), σε εκδήλωση που συνδιοργανώνουν το Εθνικό Ίδρυμα «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» και η Long Run Productions, με την υποστήριξη του Δήμου Αμπελοκήπων-Μενεμένης και του Παραρτήματος Μακεδονίας του Εθνικού Ιδρύματος «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος». Το επόμενο διάστημα προγραμματίζεται η προβολή του και σε άλλες πόλεις, αλλά και σε σχολεία της Ελλάδας.
Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει τα ιστορικά γεγονότα της δεκαετίας 1913-1923 ξεκινώντας με τον απόηχο των βαλκανικών πολέμων και καταλήγοντας στην υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάννης.
Η ιστορία ξετυλίγεται με ροή και συνέχεια, δίνοντας στον θεατή μια ξεκάθαρη, επιτέλους, εικόνα της περιόδου, ενώ αναδεικνύει με εμπεριστατωμένο τρόπο τα κίνητρα που ώθησαν τον Ελευθέριο Βενιζέλο στον αγώνα για τη Μικρά Ασία. Ο άμεσος λόγος Ελλήνων και ξένων ιστορικών, νομικών και πολιτικών επιστημόνων, η αφήγηση, η δραματοποίηση με κυρίαρχο το πρόσωπο του Ελευθερίου Βενιζέλου, οι εικόνες και τα φιλμ αρχείου με σπάνιο έως και άγνωστο αρχειακό υλικό από διεθνείς πηγές, κρατούν για 85 λεπτά αμείωτο το ενδιαφέρον του θεατή, απαντούν σε ερωτήματα και δημιουργούν έντονα συναισθήματα, κάτι σπάνιο για φιλμ αυτού του είδους. Σε αυτό συμβάλλει και η μουσική επένδυση με κορυφαία στιγμή αποσπάσματα από τις σουίτες για τσέλο του Μπαχ σε κρητική λύρα από τον Γιώργο Καλούδη. Ένα ντοκιμαντέρ αληθινό μάθημα ιστορίας.

Η ταινία είναι βασισμένη στη βιογραφία «Ελευθέριος Βενιζέλος, ο Άνθρωπος, ο Ηγέτης» του Νικόλαου Παπαδάκη-Παπαδή. Το σενάριο υπογράφει ο Απόστολος Καρακάσης και τη σκηνοθεσία ο Νίκος Νταγιαντάς. Σύμβουλος παραγωγής η Άρτεμις Κλίτση. Στον ρόλο του Βενιζέλου εμφανίζεται ο Γιώργος Δάμπασης, ενώ αφηγητής είναι ο Αλέξανδρος Λογοθέτης.

Πρόσκληση

 

Δήλωση του Νικόλαου Παπαδάκη, γεν. δ/ντή του Ιδρύματος για τους βανδαλισμούς στον περίβολο των τάφων των Βενιζέλων.
Διήμερο εκδηλώσεων για την επέτειο του θανάτου του Ελευθερίου Βενιζέλου (Χανιά, 18-19.03.2023).


Μετάβαση στο περιεχόμενο