Εκδήλωση στα Ανώγεια για τον Ελευθέριο Βενιζέλο (11.08.2023).

Εκδήλωση στα Ανώγεια για τον Ελευθέριο Βενιζέλο (11.08.2023).

Με τη συμμετοχή εκατοντάδων κατοίκων πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή στα Ανώγεια η προβολή του ντοκιμαντέρ «Βενιζέλος, αγώνας για τη Μικρά Ασία». Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε μία κατάμεστη από κόσμο πλατεία, όπου βρίσκεται το σπίτι του αείμνηστου Νίκου Ξυλούρη και η φιλοτεχνημένη από τον διάσημο «Γριλιό» προτομή του Ελευθερίου Βενιζέλου.
Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Δήμαρχος Ανωγείων Σωκράτης Κεφαλογιάννης, ο σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ Νίκος Νταγιαντάς και ο Γενικός Διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» Νικόλαος Παπαδάκης-Παπαδής. Την προβολή παρακολούθησε και ο Πρέσβης της Σερβίας στην Ελλάδα Dušan Spasojević. Την εκδήλωση διοργάνωσαν ο Δήμος Ανωγείων και το Εθνικό Ίδρυμα «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος».

Όπως είναι γνωστό, η πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου τον Νοέμβριο του 2022. Ακολούθησαν προβολές στα Χανιά, στο Ρέθυμνο, το Ηράκλειο, τον Άγιο Νικόλαο και τη Θεσσαλονίκη, ενώ προβλήθηκε από την ΕΡΤ και το Ertflix. Επίσης, η ταινία έχει συμμετάσχει σε διεθνή φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο αποσπώντας σημαντικές διακρίσεις: α) επίσημη συμμετοχή στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (Μάρτιος 2023), β) βραβείο κοινού Acron για το καλύτερο ντοκιμαντέρ στο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου στο Σαν Φρανσίσκο (Μάιος 2023), γ) επίσημη συμμετοχή στο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου στο Λος Άντζελες (Ιούνιος 2023), δ) Honourable Mention στο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου στο Λονδίνο (Ιούνιος 2023), ε) επίσημη συμμετοχή στο Ιστορικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αυστρίας (Αύγουστος 2023), στ) επίσημη συμμετοχή στο Ελληνικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Καναδά (Σεπτέμβριος – Οκτώβριος 2023), ενώ προγραμματίζονται και άλλες προβολές ανά την υφήλιο.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην Οικία-Μουσείο Ελευθερίου Βενιζέλου.
Εκδήλωση για τα 100 χρόνια από τη Συνθήκη της Λωζάννης (Μουρνιές, 30.08.2023).


Μετάβαση στο περιεχόμενο