Εκδηλώσεις για τον Ελευθέριο Βενιζέλο σε Αθήνα (14.04.2024) και Νέα Υόρκη.

Εκδηλώσεις για τον Ελευθέριο Βενιζέλο σε Αθήνα (14.04.2024) και Νέα Υόρκη.

Εκδήλωση μνήμης για την επέτειο θανάτου του Βενιζέλου στην Αθήνα

Την Κυριακή 14 Απριλίου, στις 11:30 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί στον ανδριάντα του Ελευθερίου Βενιζέλου στο Πάρκο Ελευθερίας της Λεωφόρου Βασ. Σοφίας, εκδήλωση μνήμης για την επέτειο θανάτου του Ελευθερίου Βενιζέλου.
Την εκδήλωση διοργανώνουν το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Κρητικών Σωματείων και η Παγκρήτιος Ένωσις Αττικής.
Ομιλητής θα είναι ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων ενός λεπτού σιγή, ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου και κρητικούς χορούς. Χαιρετισμούς θα απευθύνουν οι συνδιοργανωτές.

Πρόσκληση

Μνημόσυνο για τον Ελευθέριο Βενιζέλο στη Νέα Υόρκη

Στον ελληνορθόδοξο Ιερό Ναό του Αγίου Ελευθερίου στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης τελέστηκε τις προηγούμενες ημέρες επιμνημόσυνη δέηση και εκδήλωση μνήμης για τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Την εκδήλωση διοργάνωσε το Venizelos Foundation USA (Παράρτημα του Εθνικού Ιδρύματος «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος στις Η.Π.Α.) με αφορμή την επέτειο θανάτου του μεγάλου πολιτικού. Την επιμνημόσυνη δέηση τέλεσαν ο Πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, Αρχιμανδρίτης π. Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος και ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Νικόλαος Καζαριάν.
Χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος του Venizelos Foundation USA Νίκος Καστρινάκης, που τόνισε μεταξύ άλλων ότι ο ναός του Αγίου Ελευθερίου συνδέεται από το παρελθόν με τον Ελευθέριο Βενιζέλο, καθώς σε αυτόν τελέστηκε, από τον Σύλλογο Κρητών «Ομόνοια», τον Μάρτιο του 1936, συμβολική κηδεία για τον μεγάλο πολιτικό, με τη συμμετοχή πολλών ομογενειακών οργανώσεων. Άλλωστε, ο Βενιζέλος είχε στενές σχέσεις με τους συλλόγους της ομογένειας στις Η.Π.Α. και είχε ανακηρυχθεί επίτιμος Πρόεδρος της Παγκρητικής Ένωσης Αμερικής, του Συλλόγου Κρητών «Ομόνοια» και της ελληνορθόδοξης ενορίας του Αγίου Ελευθερίου. Ο κ. Καστρινάκης αναφέρθηκε επίσης στο έργο του Venizelos Foundation USA και στην πρόσφατη δράση συγκέντρωσης πόρων για την αποκατάσταση της φθοράς που έχει υποστεί ο αδριάντας του Ελευθερίου Βενιζέλου που βρίσκεται στο προαύλιο της Ελληνικής Πρεσβείας στην Ουάσινγκτον.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν, εκτός των άλλων, η Πρόεδρος της Παγκρητικής Ενωσης Αμερικής, Νταϊάν Κουναλάκη, ο Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Κυπρο-Αμερικανικών Σωματείων Αμερικής, Νίκος Παφίτης, καθώς και πολλοί ακόμη εκπρόσωποι ομογενειακών οργανισμών.

Οι Διοικητές των Στρατιωτικών Μονάδων και των Σωμάτων Ασφαλείας στο Μουσείο Βενιζέλου στη Χαλέπα.
Ο νέος διοικητής ΚΕΝΑΠ στο Ίδρυμα "Ελευθέριος Βενιζέλος".


Μετάβαση στο περιεχόμενο