Εκδηλώσεις για τον Ελευθέριο Βενιζέλο στην Αυστραλία (Μελβούρνη 13.11. και Σίδνεϊ 16.11.2018).

Εκδηλώσεις για τον Ελευθέριο Βενιζέλο στην Αυστραλία (Μελβούρνη 13.11. και Σίδνεϊ 16.11.2018).

Στην Αυστραλία θα βρεθεί τις επόμενες μέρες αντιπροσωπεία του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» με αφορμή σειρά εκδηλώσεων για τον μεγάλο πολιτικό, τις οποίες συνδιοργανώνει το Ίδρυμα με τις Κρητικές Αδελφότητες στη Μελβούρνη και το Σίδνεϊ.
Μεταξύ άλλων, θα πραγματοποιηθούν δύο εκδηλώσεις ιστορικής μνήμης, στις οποίες θα παρουσιαστεί η β΄ έκδοση της βιογραφίας «Ελευθέριος Βενιζέλος, ο Άνθρωπος, ο Ηγέτης», την Τρίτη 13 Νοεμβρίου στο Ελληνικό Κέντρο της Μελβούρνης, σε συνεργασία με την Κρητική Αδελφότητα Μελβούρνης και Βικτωρίας, και την Παρασκευή 16 Νοεμβρίου στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, σε συνεργασία με την Κρητική Αδελφότητα Σίδνεϊ και Νέας Νότιας Ουαλίας και το Τμήμα Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της πόλης. Οι εκδηλώσεις υποστηρίζονται από τις ελληνικές κοινότητες των δύο πόλεων. Θα μιλήσουν οι Νικόλαος Παπαδάκης, γενικός διευθυντής του Ιδρύματος, Πολυχρόνης Κουτσάκης, καθηγητής Πανεπιστημίου Μέρντοχ στο Περθ, συγγραφέας και Γιώργος Κουκουράκης, επιστημονικός συνεργάτης του Ιδρύματος. Αποσπάσματα από τη βιογραφία θα διαβάσει ο δάσκαλος-λογοτέχνης Βαγγέλης Κακατσάκης, ενώ χαιρετισμούς θα απευθύνουν ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Μελβούρνη Δημήτρης Μιχαλόπουλος, οι πρόεδροι της Αδελφότητας Μελβούρνης Μιχάλης Χουδαλάκης και Σίδνεϊ Ανδρέας Παρλιάρος, ο εκπρόσωπος του Παραρτήματος Αττικής του Ιδρύματος Σταύρος Νικηφοράκης κ.ά.
Επίσης, έχουν προγραμματιστεί κινηματογραφικές προβολές με σπάνιο οπτικοακουστικό υλικό από το αρχείο του Ιδρύματος, ενώ για πρώτη φορά θα προβληθεί το νέο βίντεο παρουσίασης του Ιδρύματος και της Οικίας-Μουσείου της Χαλέπας. Παράλληλα, προβλέπεται κατάθεση στεφάνου στον ανδριάντα του Βενιζέλου και στο μνημείο πεσόντων Α΄ και Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στη Μελβούρνη, ενώ η αντιπροσωπεία του Ιδρύματος θα έχει την ευκαιρία να επισκεφθεί πανεπιστημιακά τμήματα και ερευνητικούς φορείς που δραστηριοποιούνται σε ανάλογα αντικείμενα.

Προκήρυξη ΙΖ΄ πανελλήνιου μαθητικού διαγωνισμού δοκιμίου (σχολ. έτος 2018-2019).
Οι επαναστατικές συναθροίσεις των Κρητών στις Πλακούρες Ακρωτηρίου. 120 χρόνια μετά (Πλακούρες Ακρωτηρίου, 31.10.2018).


Μετάβαση στο περιεχόμενο