Διεθνές συνέδριο “Το θέατρο επιχειρήσεων της Θεσσαλονίκης και η έκβαση του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου” (Θεσσαλονίκη, 16-19.04.2002)

Διεθνές συνέδριο “Το θέατρο επιχειρήσεων της Θεσσαλονίκης και η έκβαση του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου” (Θεσσαλονίκη, 16-19.04.2002)

Το Ίδρυμα Μελετών Χερσονήσου του Αίμου (ΙΜΧΑ) και το Εθνικό Ίδρυμα “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος” διοργάνωσαν στη Θεσσαλονίκη κατά το διάστημα 16-19 Απριλίου 2002 διεθνές συνέδριο με θέμα “Το Θέατρο Επιχειρήσεων της Θεσσαλονίκης και η έκβαση του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου”.
Το Συνέδριο, στο οποίο συμμετείχαν ιστορικοί από όλες τις χώρες που ενεπλάκησαν στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, είχε στόχο την ανάδειξη της γεωστρατηγικής σημασίας του ευρύτερου βορειοελλαδικού χώρου και ειδικότερα της ουσιαστικής συμβολής του μετώπου της Θεσσαλονίκης, που αν και από τα πιο διακριτικά σε επίπεδο συγκέντρωσης στρατιωτικής ισχύος, στρατηγικών προτεραιοτήτων και μεγέθους απωλειών, υπήρξε καθοριστικό σημείο εκκίνησης της τελικής αντεπίθεσης των Συμμάχων (της αντεπίθεσης της νίκης) το Σεπτέμβριο του 1918.
Παράλληλα με τις εργασίες του Συνεδρίου λειτούργησε έκθεση με πρωτότυπο υλικό γύρω από το μέτωπο της Θεσσαλονίκης, την οργάνωση της οποίας είχε αναλάβει το Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο (ΕΛΙΑ), ενώ για πρώτη φορά παρουσιάστηκαν κινηματογραφικά αρχεία του Υπουργείου Αμύνης της Γαλλίας με θέμα το θέατρο επιχειρήσεων της Θεσσαλονίκης.
Με την ευκαιρία της διεξαγωγής του συνεδρίου παρουσιάστηκε και το συλλεκτικό λεύκωμα “Album de Caricatures appartenant a Demetre G. Antoniadis”, κοινή έκδοση του Εθνικού Ιδρύματος “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος” και του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου (ΕΛΙΑ), που περιέχει γελοιογραφικές απεικονίσεις των στολών του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου και αποτυπώνει μια χαρακτηριστική πτυχή της στρατοκρατούμενης Θεσσαλονίκης του 1915-1918.

Ημερίδα για τα 90 χρόνια από την έναρξη των Βαλκανικών Πολέμων (19.09.2002)
Συνέδριο "Ο Ελευθέριος Βενιζέλος ως νομικός" (Χανιά, 07-09.07.2001)


Μετάβαση στο περιεχόμενο