Δωρεά σπάνιων όπλων της επανάστασης του Θερίσου στο Εθνικό Ίδρυμα “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος”.

Δωρεά σπάνιων όπλων της επανάστασης του Θερίσου στο Εθνικό Ίδρυμα “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος”.

Δύο όπλα που χρησιμοποιήθηκαν κατά την επανάσταση του Θερίσου το 1905 περιλαμβάνονται στη σημαντική δωρεά του Κωνσταντίνου Γύπαρη, Περιφερειακού Συμβούλου, πρ. Βουλευτή Χανίων προς το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος». Συγκεκριμένα, ένα τουφέκι τύπου Peabody Martini, το οποίο κατασκευάστηκε στις ΗΠΑ γύρω στα 1870, έπειτα από παραγγελία του οθωμανικού στρατού, χρησιμοποιήθηκε στην Κρήτη εναντίον των επαναστατών και κατέληξε ως λάφυρο στα χέρια των Κρητικών. Επίσης, ένα πολεμικό τουφέκι τύπου γκρα, γαλλικής κατασκευής 1880.
Επίσης, ο κ. Γύπαρης προσέφερε στο Ίδρυμα σπάνια γραμματόσημα και αυθεντικές καρτ-ποστάλ της περιόδου. Τα πολύτιμα αντικείμενα της δωρεάς θα εκτίθενται στο Μουσείο του Στρατηγείου της Επανάστασης του 1905 στο Θέρισο, το οποίο ανακαινίστηκε από το Ίδρυμα και ήδη είναι ανοικτό για τους επισκέπτες.
Ο κ. Γύπαρης, παραδίδοντας σήμερα τα αντικείμενα στον Γενικό Διευθυντή του Ιδρύματος Νικόλαο Παπαδάκη, εξέφρασε την εκτίμηση και την αγάπη του προς το Εθνικό Ίδρυμα «Ελευθέριος Βενιζέλος» και αναφέρθηκε στο σπουδαίο και δύσκολο, όπως το χαρακτήρισε, έργο που επιτελεί. Από την πλευρά του, ο κ. Παπαδάκης ευχαρίστησε τον κ. Γυπαρη για την εξαιρετικά σημαντική δωρεά του, που αναβαθμίζει τη συλλογή του ανακαινισμένου Μουσείου-Στρατηγείου στο Θέρισο, καθώς και το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ιδρύματος Σήφη Μαρκάκη για τη συμβολή του.

Πεθαίνοντας στο Καλέ Γκρότο. Εκδήλωση για τον ανθυπολοχαγό Ιωάννη Κουρομιχελάκη (Νίππος Αποκορώνου, 18.08.2019).
Εκδήλωση για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις (Μουρνιές Χανίων, 28.08.2019).


Μετάβαση στο περιεχόμενο