Έγραψαν για την έκδοση

Έγραψαν για την έκδοση

 

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Η νέα, δίτομη βιογραφία του Ελευθερίου Βενιζέλου που μόλις κυκλοφόρησε από την «Εστία» είναι ένα πολυετές και κοπιώδες ερευνητικό έργο του Νικολάου Εμμ. Παπαδάκη (Παπαδή), ο οποίος είναι γενικός διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» στα Χανιά. Είναι μία κλασική βιογραφία, τεκμηριωμένη και εξαντλητική, καθώς παρακολουθεί το σύνολο της ζωής του Βενιζέλου, με έναν τρόπο που δεν έχει καταγραφεί έως τώρα με παρόμοια πυκνότητα και ανάλογο εύρος. Ο Ν. Εμμ. Παπαδάκης έχει ύφος πυκνό και αφηγηματικό και μας υπενθυμίζει ταυτόχρονα τη διαρκή επικαιρότητα της συμβολής του Βενιζέλου στην πολιτική ζωή της χώρας. Η βιογραφία αυτή έρχεται σαφώς να καλύψει ένα κενό (άλλωστε, μένουν τεράστια κενά ακόμη στον τομέα της ιστορικής βιογράφησης προσωπικοτήτων) αλλά και ταυτόχρονα να καταστήσει σαφές το ερευνητικό διαμέτρημα ιδρυμάτων όπως το Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος».

Νίκος Βατόπουλος, 5 Δεκεμβρίου 2017
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ

***

[…] μια ιδιαίτερη συνεισφορά στη βιβλιογραφία. Είναι πολύ δύσκολο να βιογραφηθεί ένα πρόσωπο σαν τον Βενιζέλο. […] Οι προκλήσεις μιας τόσο πολυεπίπεδης εξέτασης είναι πραγματικά γιγάντιες. […] Ο Παπαδάκης αποτυπώνει με πληρότητα την επίδραση της κρητικής ταυτότητας στην προσωπικότητα και στη δημόσια δράση του Βενιζέλου. […] Το βιβλίο εδράζεται σε μια βασική επιλογή. Ο Παπαδάκης δεν περιγράφει έναν «αναλλοίωτο», αλλά έναν «εξελισσόμενο» Βενιζέλο, αποτυπώνοντας παράλληλα τα στοιχεία της στοχοθεσίας του –πρώτιστα, τη φιλελεύθερη ταυτότητά του– που έμειναν σταθερά. […]προσφέρει μια ουσιαστική ερμηνεία και για τη διεθνή στρατηγική του Κρητικού ηγέτη. […].
Η υποδειγματική έρευνα στις πηγές, την οποία έκανε ο Παπαδάκης, είναι βέβαια μια απαραίτητη προϋπόθεση. Αλλά τα πιο σημαντικά βιβλία είναι αυτά τα οποία ενσωματώνουν την έρευνα, τον προβληματισμό, την αφοσίωση του συγγραφέα σε μια ευρύτερη περίοδο της ζωής του: ενσωματώνουν μια πνευματική περιουσία που σωρεύει ο συγγραφέας μια ολόκληρη ζωή. Ένα τέτοιο βιβλίο παρουσίασε ο Νίκος Παπαδάκης, και θα είναι πολύ δύσκολο, στο μέλλον, να μελετήσει κανείς τον Βενιζέλο χωρίς να το συμβουλευθεί.

Ευάνθης Χατζηβασιλείου, 9 Απριλίου 2018
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ

 

ΤΟ ΒΗΜΑ

Η εντυπωσιακή σε όγκο και πληρότητα βιογραφία του Ελευθερίου Βενιζέλου από τον Νικόλαο Εμμ. Παπαδάκη, γενικό διευθυντή του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Βενιζέλος», είναι μια ανεκτίμητη προσφορά. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος ήταν μεγάλη ηγετική μορφή όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για όλη την Ευρώπη. […]
Ο Νικόλαος Παπαδάκης έχει γράψει πολλές μελέτες για τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Η βιογραφία του, βασισμένη σε εξαντλητική έρευνα και αξιοποίηση των αρχειακών πηγών, είναι ό,τι σημαντικότερο έχουμε ως τώρα. Παρακολουθώντας τη ζωή του μεγάλου ανδρός μάς προσφέρει και την ολοκληρωμένη εικόνα της εποχής του. Δεν ήταν εύκολο να περάσουν στην ελληνική κοινωνία οι ιδέες του Βενιζέλου, που βρήκε απέναντί του τα συντηρητικά κατάλοιπα μιας κοινωνίας η οποία έφτασε στο σημείο να επιχειρήσει να τον δολοφονήσει. Κατάλοιπα της κοινωνίας αυτής υπάρχουν και σήμερα, για τούτο και η ανάδειξη της προσωπικότητας και του έργου του Βενιζέλου έχει παραδειγματική αξία.

10 Δεκεμβρίου 2017
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ

 

ΤΑ ΝΕΑ

Οι δύο τόμοι του Νικόλαου Εμμ. Παπαδάκη, γενικού διευθυντή από το 2000 του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος, αποτελούν πραγματικό έργο ζωής του ακαταπόνητου δικηγόρου και μελετητή του Βενιζέλου. Μια βιογραφία που εντυπωσιάζει όχι μόνο με τον όγκο της (1.150 σελ. οι δύο τόμοι) αλλά και το βάθος της. Υπάρχουν λεπτομέρειες από τα νεανικά χρόνια του μεγάλου ηγέτη, από την περίοδο της Κρητικής Επανάστασης και Απελευθέρωσης, συνεχίζονται με τον ερχομό του στην Ελλάδα, τον Μεγάλο Διχασμό και φτάνουν μέχρι τη φυγή του από την Ελλάδα και τον θάνατό του. Ταυτοχρόνως αναδεικνύεται το επιστημονικό και μεταφραστικό έργο του. Μια καλαίσθητη έκδοση, με πλήθος φωτογραφιών, που έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά πολύ σοβαρών μελετών που έχουν γραφεί τελευταία για τον Βενιζέλο.

Γιώργος Σιακαντάρης, 16 Δεκεμβρίου 2017
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ

***

Η συμμετοχή του [Βενιζέλου] στην ελληνική πολιτική ιστορία είναι τέτοιας εμβέλειας και έκτασης, που μόνο επιμέρους χαρακτηριστικά της μπορεί κανείς να συμπεριλάβει σε ένα κανονικής έκτασης βιβλίο, αν θέλει η έρευνά του να πληροί στοιχειώδη εχέγγυα εμβάθυνσης και αξιοπιστίας. Από την άλλη μεριά, αυτό ακριβώς το τεράστιο και δύσκολα διαχειρίσιμο εύρος είναι που είχε ώς τώρα αποτρέψει τους ειδικούς από μια συνολική επεξεργασία του σχετικού υλικού, εγχείρημα που για τα ελληνικά δεδομένα θα είχε ούτως ή άλλως τον χαρακτήρα άθλου. […] Να όμως που βρέθηκε ο άνθρωπος που το τόλμησε. Πρόκειται για τον Χανιώτη Νίκο Παπαδάκη.
[…] το κείμενο είναι εντυπωσιακά μετρημένο, πλούσιο, διαυγές. […] Πρόκειται για συναρπαστική αφήγηση που δίνει με λεπτομέρειες το κλίμα και τα γεγονότα στα οποία πρωταγωνίστησε ο Βενιζέλος, τα οποία δεν είναι άλλα από τα γεγονότα που καθόρισαν την Ελλάδα όπως τη γνωρίζουμε εμείς σήμερα. […] Μεγάλα και λιγότερο μεγάλα γεγονότα περνάνε από μπροστά μας σαν κινηματογραφική ταινία […] με τρόπο εύληπτο και λόγο ρέοντα, χωρίς υπερβολές ή λυρικές εξάρσεις. Το ίδιο ψύχραιμες και νηφάλιες είναι οι αναφορές του βιβλίου στις πιο προβληματικές στιγμές της βενιζελικής διακυβέρνησης, κυρίως όταν ψήφισε το περίφημο «Ιδιώνυμο» το 1928.

Μανώλης Πιμπλής, 3 Φεβρουαρίου 2018
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ

 

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Μανιώδης βιβλιοφάγος και εραστής της πολυτέλειας και των ταξιδιών, ο εμβληματικός Έλληνας ηγέτης αποκαλύπτεται μέσα από το νέο δίτομο έργο του Νικόλαου Εμμ. Παπαδάκη […] Προφανώς πρόκειται για την πληρέστερη και την πλέον ολοκληρωμένη βιογραφία – τουλάχιστον όσον αφορά τον πλούτο των πληροφοριών και τις άγνωστες λεπτομέρειες που έρχονται στο φως – του Ελευθέριου Βενιζέλου, του πολιτικού που αναμφίβολα σημάδεψε όσο κανείς τον 20ό αιώνα. Ένα έργο ζωής του ανθρώπου που προφανώς γνωρίζει τον Βενιζέλο περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο. […]
Με τρόπο τρυφερό και ουσιαστικό, που ωστόσο δεν μπορεί πάντα να κρύψει την ιδιαίτερη αδυναμία του, σκύβει πάνω από τον πολιτικό και άνθρωπο Βενιζέλο προσπαθώντας να ανιχνεύσει το βαθύτερο κίνητρο των αποφάσεών του. Παράλληλα προσφέρει στον αναγνώστη έναν πλούτο άγνωστων πληροφοριών δίνοντας το στίγμα της εποχής τόσο σε επίπεδο ιστορικής καταγραφής όσο και καθημερινής ενατένισης. […] Πολλές είναι οι πληροφορίες για την προσωπική ζωή και τις συνήθειες του εθνάρχη που αποκαλύπτονται στη νέα βιογραφία.

 Τίνα Μανδηλαρά, 31 Δεκεμβρίου 2017

 

Documento

Σε περισσότερες από 1.000 σελίδες ο Νίκος Παπαδάκης, σε έξοχα ελληνικά, ξεδιπλώνει μια διαδρομή ζωής που άλλοτε κοντοστέκεται σε ανθρώπινες στιγμές και άλλοτε σταθμεύει στα γεγονότα που καθόρισαν την πορεία της σύγχρονης Ελλάδας. […] Όλα αυτά συνδυασμένα με την απαραίτητη τεκμηρίωση και τη γλαφυρότητα της διήγησης. Ο Νίκος Παπαδάκης, βέβαια, ως διευθυντής του ομώνυμου ιδρύματος από τη σύστασή του μέχρι σήμερα διαθέτει ένα εξαιρετικό προνόμιο. Να έχει άμεση πρόσβαση στις αρχειακές πηγές. Το προνόμιο το αξιοποίησε με τον καλύτερο τρόπο. Καμία παραφωνία στην αμεροληψία και την αντικειμενικότητα. Επικριτικός σε λανθασμένες ενέργειες και αντίστοιχα επαινετικός στους επιτυχημένους χειρισμούς. Σαν τον ορθολογιστή Θουκυδίδη, τον οποίο ο Βενιζέλος είχε μεταφράσει τα χρόνια της αυτοεξορίας του στο Παρίσι, έτσι και ο συγγραφέας δεν του χαρίζεται. Κάνει όμως παράλληλα το αυτονόητο: τον τοποθετεί στην ίδια θέση που τον κατέταξε και η ετυμηγορία της Ιστορίας. Σ’ αυτούς που πορεύτηκαν με οδηγό τον σολωμικό στίχο: «με λογισμό και μ’ όνειρο».

Χρύσα Κακατσάκη, 6 Ιανουαρίου 2018

 

ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ

[…] γιγάντιο το έργο της σύνθεσής της, δηλωτικό της μακρόχρονης και επίπονης συγγραφής, καταγράφει με ιστορική ακρίβεια αλλά και ανθρώπινη ευαισθησία συνάμα πολιτικές τακτικές, διπλωματικούς μαραθωνίους, προσωπικές ανησυχίες και διλήμματα ενδόμυχα του μεγάλου πολιτικού στις διαφορετικές περιόδους της ζωής του, αποκαλύπτοντας έτσι πτυχές της ιστορικής αλήθειας, που, παρά τις χιλιάδες σελίδες της ομοθεματικής συγγραφής, δεν έχουν αναδειχτεί ικανοποιητικά ως τις μέρες μας.
[…] Η πολυσέλιδη δίτομη βιογραφία χαρακτηρίζεται από γλαφυρότητα εντυπωσιακή, από αρετές συχνά κατά περίπτωση μυθιστορηματικές, που παρασύρουν τον αναγνώστη στην απολαυστική ανάγνωση ενός έργου που «έτυχε» να έχει ήρωα έναν μεγάλο πολιτικό. Γι’ αυτό και αξίζει να διαβαστεί από οποιονδήποτε αναγνώστη και όχι μόνο από ειδικούς ερευνητές.  […]
Χωρίς να ενδώσει στον άκριτο θαυμασμό, [ο συγγραφέας] δεν απέκρυψε προσωπικές αδυναμίες και φώτισε επιλογές αναγκαστικών συμβιβασμών, αναδεικνύοντας, πάντως, με τρόπο διακριτικό τη δικαίωση των τελικών επιλογών. Έτσι, έχουμε μια εντυπωσιακή καταγραφή, που προσεγγίζει μια μεγάλη ιστορική προσωπικότητα με οικειότητα θαυμαστή και τη σχετική ιστορική πραγματικότητα με αφήγηση ευχάριστη και ταιριαστή τόσο στην ιστορία όσο και στη λογοτεχνία, με αποτέλεσμα να δικαιώνεται ο μεσολαβητικός ρόλος του βιογράφου ανάμεσα στον βιογραφούμενο και τον αναγνώστη.

Στέλλα Αλιγιζάκη, 11 Φεβρουαρίου 2018
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ

 

ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΕΡΓΟ ζωής, έργο πνοής, έργο αναφοράς για κάθε μελετητή ή ερευνητή του βίου και της πολιτικής σκέψης του Ελ. Βενιζέλου […] ΑΙΣΘΑΝΕΤΑΙ κανείς δέος μπροστά στην αρτιότητα της συγγραφής του: είναι λεπτομερής, γλαφυρή, σχεδόν μυθιστορηματική. Πρόκειται για μια μνημειώδη δίτομη, πολυσέλιδη, ντοκουμενταρισμένη με σπάνιες φωτογραφίες βιογραφία του Εθνάρχη, και βασισμένη σε μια τεράστια βιβλιογραφία. […] Και έχουμε, επιτέλους, την πιο ολοκληρωμένη μέχρι σήμερα βιογραφία του μεγάλου Έλληνα ηγέτη, αντί των αποσπασματικών και μονοσήμαντων “βιογραφιών” του από πολλούς Έλληνες και ξένους. Είναι ένα βιβλίο σταθμός που, εκτός του ότι διαβάζεται εύκολα, διατίθεται και σε προσιτή τιμή.
ΑΥΤΟΙ που θα πρέπει να το μελετήσουν επισταμένα είναι οι πολιτικοί όλων των παρατάξεων του ελληνικού Κοινοβουλίου. […] ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ, θα πρότεινα εκτός από την προμήθεια του βιβλίου από όλες τις βιβλιοθήκες της χώρας (πανεπιστημιακές, δημοτικές, σχολικές κ.ά.) και τις οικογένειες των Κρητικών, η Βουλή, η Περιφέρεια Κρήτης, ο Δήμος Χανίων και τα κρητικά ΜΜΕ, να το προβάλλουν. Φυσικά, ένα δεύτερο στάδιο του βιβλίου αυτού θα είναι η μετάφρασή του στις σημαντικότερες ευρωπαϊκές γλώσσες, ώστε να γίνει και κτήμα των ευρωπαίων μελετητών.

Σταύρος Καλαϊτζόγλου, 12 Δεκεμβρίου 2017
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ

***

«Είναι να μην αρχίσεις να το διαβάζεις γιατί έτσι και το αρχίσεις δεν θα το αφήσεις απ’ τα χέρια σου πριν φτάσεις στην τελευταία του σελίδα», είπα σ’ έναν φίλο μου όταν μου ζήτησε να του πω τη γνώμη μου για το περί ου ο λόγος βιβλίο, και ότι είχα την αίσθηση διαβάζοντάς το ότι «ο συγγραφέας ήταν αυτόπτης μάρτυς, στην καρδιά των γεγονότων που έζησε ή και δημιούργησε ο Εθνάρχης στην πολυκύμαντη ζωή του», του είπα. Και ότι εμνήσθην ημερών θριάμβου αλλά και ταπείνωσης της πατρίδας μας και ότι είναι ένα βιβλίο πολλών παράλληλων αλλά και αλλεπάλληλων αναγνώσεων, και ότι έχει έναν δικό του τρόπο να χρησιμοποιεί “συγκινησιακά” τη γλώσσα ο συγγραφέας και ότι εν τέλει είναι ένα βιβλίο που έλειπε και άλλα πολλά. Μέσα σ’ αυτά και ότι μου έφερνε συνεχώς στον νου μου ενώ το διάβαζα το ποίημα του Κωστή Παλαμά “Μεγάλος είσαι” που τελειώνει με τους στίχους «Μόνο το ανάθεμα που θα στήσει/ μια οργή στον ίσκιο, στα κόκκαλά σου/ θα πάει σε ψήλος που θα θυμίσει/ το ανάστημά σου». Ίσως γιατί ήταν 12 Δεκεμβρίου, η 101η επέτειος του αναθέματος, στο πεδίο του Αρεως….

Βαγγέλης Κακατσάκης, 15 Δεκεμβρίου 2017
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ

***

Ένα σημαντικό εκδοτικό πολιτικό γεγονός με δύο τόμους και 24 κεφάλαια συνολικά. […] Ένας μεγάλος συγγραφικός άθλος τον οποίο πραγματοποίησε, με υψηλή ιστορική ευθύνη και συγγραφική ποιότητα ο Γενικός Δ/της του ιδρύματος «Ελευθέριος Βενιζέλος», Νικόλαος Εμμ. Παπαδάκης με ψευδώνυμο (Παπάδης).
[…] Ιστορικές αναφορές, με πλήθος σημειώσεων και δεδομένων περιλαμβάνονται σ’ αυτή την ολοκληρωμένη βιογραφία […] Ο συγγραφέας εκδιηγείται με ιστορική διαδρομή  και μυθιστορηματική ευαισθησία την πολυτάραχη διαδρομή της ζωής του πολιτικού, που επηρέασε καθοριστικά τον ελληνικό 20ό αιώνα και έδωσε υπόσταση στο ανορθωτικό όραμα, του Νέου Ελληνισμού.

Δημήτρης Κακαβελάκης, 16-17 Δεκεμβρίου 2017
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ και εδώ

***

Λυπάμαι που δεν είχα στα πρώτα μου χρόνια ένα έργο όπως αυτό του Νίκου Παπαδάκη για τον Ελευθέριο Βενιζέλο για να αποτινάξω νωρίς τον ζυγό της κακογραμμένης Ιστορίας που μας μάθαιναν. […] Είναι δύσκολο να γράψει κανείς τη βιογραφία ανθρώπου που δεν έχει γνωρίσει λόγω χρονικής απόστασης. Ο ΝΠ κατέφυγε σε ελληνικές και ξενόγλωσσες πηγές παραθέτοντας εκατοντάδες άρθρα εφημερίδων και περιοδικών, πρακτικά συνεδρίων, βιβλία, και αρχεία ιδρυμάτων όπως αυτό που ο ίδιος διευθύνει. Η έρευνα είναι λεπτομερής και εξαντλητική ώστε ο αναγνώστης να αποκομίσει μια σφαιρική εικόνα της εποχής και του ήρωα. Πολλά γεγονότα σχετικά με τον Βενιζέλο είναι άγνωστα στο ευρύ κοινό. […]
Ο ΝΠ αφήνει τη σφραγίδα του στη σύγχρονη ιστορική βιβλιογραφία με ένα έργο που έλειπε. Αυτό το έργο θα γίνει σημείο αναφοράς για τον μελετητή της σύγχρονης Ιστορίας της Ελλάδας. Ταυτόχρονα το θεωρώ απαραίτητο να εισαχθεί με κάποιο τρόπο και στα σχολεία. Είναι γραμμένο απλά με εξαιρετική γλώσσα και διαβάζεται σαν λογοτεχνία καλής αισθητικής.
[…] ο Νίκος Παπαδάκης συνέγραψε ένα μοναδικό ιστορικό έργο τεράστιας αξίας που πρέπει να διαβάσει, όχι μόνο ο ιστορικός, αλλά και κάθε πολίτης που θέλει να μάθει πώς δημιουργήθηκε η σύγχρονη Ελλάδα και από ποιον.

Γιάννης Φίλης, 31 Δεκεμβρίου 2017
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ

***

 […] για να κάνεις ένα τέτοιο κατόρθωμα, όπως η συγγραφή των δύο τόμων, έπρεπε πρώτα ν’ αγαπήσεις με όλη σου την καρδιά το θέμα που θα καταπιαστείς, να έχεις δώσει δείγματα και να διαθέτεις χρόνο και επιμονή! Με λίγα λόγια, να έχεις κάνει βίωμα την ανάγκη αυτής της προσφοράς, πράγμα που έκανε ο Νίκος Παπαδάκης.
[…] Το δίτομο βιβλίο του Ν.Π. είναι μια προσφορά βαρυσήμαντη και είναι γραμμένο σε γλώσσα σαφή και στρωτή νεοελληνική και μπορεί να χαρακτηριστεί σαν εθνική προσφορά, άξια να τύχει της προσοχής του ελληνικού κοινού, γιατί αδιαμφισβήτητα είναι εργασία τεράστιου μόχθου και πολλών συγκεντρωμένων γνώσεων. […] Κρίνω σκόπιμο, όμως, να τονίσω, πως η προμήθειά τους είναι αναγκαία από κάθε Κρητική-Ελληνική οικογένεια!

Σήφης Πετράκης, 23 Ιανουαρίου 2018
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ

 

Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ (Λευκωσία)

Ο Παπαδάκης, παρότι βενιζελικός (…μέχρι λατρείας), κατάφερε να γράψει βιογραφία – πρότυπο, και όχι αγιογραφία. Μεγάλο πλεονέκτημα και αρετή του βιβλίου, η συναρπαστική αφήγηση, το χαρισματικό γράψιμο, η βαθιά γνώση της ιστορίας, της λαογραφίας και των ξεχωριστών ιδιαιτεροτήτων της «χανιώτικης εντοπιότητας» και του κρητικού επαναστατικού παρελθόντος, και η επικέντρωση στον άνθρωπο Βενιζέλο. Ακόμη και για τα πιο γνωστά κεφάλαια της ζωής του βιογραφούμενου, ο αναγνώστης μαθαίνει άγνωστες και χρήσιμες πληροφορίες, χωρίς να βομβαρδίζεται και να κουράζεται από αυτές, και η αφήγηση κυλά ανάλαφρα. […] Πέρα από τις σελίδες που αφιερώνει ο Παπαδάκης για τον δικηγόρο, τον επαναστάτη, τον πολιτικό, τον εθνικό οραματιστή, τον διπλωμάτη, θεωρώ ότι οι καλύτερες σελίδες του βιβλίου του είναι εκείνες για τον άνθρωπο […]
Ο Παπαδάκης αφιερώνει αρκετές σελίδες της βιογραφίας στην εμπλοκή και το ενδιαφέρον του Βενιζέλου για το Κυπριακό και προχωρεί σε ενδιαφέρουσες συγκρίσεις με τους χειρισμούς και την πολιτική σκέψη του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου […]
Ένα εξαιρετικό βιβλίο που αξίζει να το διαβάσετε και να το χαρείτε, όσο και εάν, εκ προοιμίου, θα μελαγχολήσετε: και για τα πάθη του διχασμού της νεότερης Ελλάδας, την περίοδο 1915-1936, αλλά και για τις συντριπτικές συγκρίσεις με σημερινές καταστάσεις και πρόσωπα, στη Λευκωσία και στην Αθήνα…

Πέτρος Παπαπολυβίου, 6 Ιανουαρίου 2018
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ

***

 Ο Ν. Παπαδάκης μας παρουσιάζει τώρα ένα βιβλίο που ίσως να είναι το αποκορύφωμα του μέχρι σήμερον συγγραφικού του έργου, μια δίτομη βιογραφία του Ελευθέριου Κ. Βενιζέλου. […] Το βιβλίο του Ν. Παπαδάκη διακρίνεται για την ενδελεχή έρευνα των πηγών. Επίσης, η αξία του έγκειται και στην συγγραφή και τις πάμπολλες ανέκδοτες φωτογραφίες. Θα αποτελέσει ένα βοήθημα για όλους που ασχολούνται με την νεότερη ιστορία και για οποιονδήποτε που ενδιαφέρεται για την νεότερη  ιστορία του Ελληνισμού. Θα ήταν χρήσιμη μια μετάφρασή του στην αγγλική για να είναι στην διάθεση και όλων των ξένων ερευνητών.

Χρίστος Θεοδούλου, 17 Ιανουαρίου 2018

 

ΚΡΗΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ (Ρέθυμνο)

Ο Νικόλαος Εμμ. Παπαδάκης (Παπαδής), Δικηγόρος, Γενικός Διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», από τη σύστασή του, το 2000, έχει φροντίσει, σε προσωπικό και συλλογικό επίπεδο, να αναδειχθεί και να προβληθεί ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ως Άνθρωπος και ως Ηγέτης, όσο κανείς άλλος, ούτε στην Ελλάδα, ούτε στον κόσμο! […] Κορυφαίο έργο του, γι’ αυτόν το σκοπό, αποτελεί η πρώτη ολοκληρωμένη βιογραφία του Ανθρώπου και Ηγέτη Ελευθερίου Βενιζέλου Ο καταξιωμένος συγγραφέας δεν έμεινε μόνο στην έρευνα και μελέτη της ζωής, της δράσης του έργου του βιογραφούμενου, οργάνωσε και συντόνισε την αξιοποίηση του αποτελέσματος της πολυετούς και κοπιώδους έρευνάς του, και έδωσε ένα άψογο, από κάθε άποψη, πόνημα, ζηλευτό από όλους, αφιερωμένο στη μνήμη της γυναίκας του, Μαρίνας. […] Στο σύνολό τους, οι δύο τόμοι δομούνται σε 25 κεφάλαια, στα οποία παρουσιάζεται, με τρόπο συναρπαστικό η ζωή, η δράση και το έργο του βιογραφούμενου, και διαβάζεται σαν μυθιστόρημα, μεγάλο προσόν κι αυτό του συγγραφέα. Ο βιογραφούμενος συνδημιουργεί το ιστορικό πλαίσιο που κινείται, ονειρεύεται και οραματίζεται, την Ένωση της Κρήτης με τη Μεγάλη Ελλάδα… Εξάλλου την ιστορία τη γράφουν οι άνθρωποι… Όλοι, πάντα με τις επιλογές τους! Οι επιλογές του Ελευθερίου Βενιζέλου τον καταξίωσαν και ως Άνθρωπο και ως Ηγέτη.

 Μιχάλης Τρούλης, 6 Ιανουαρίου 2017

 

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ (Πάτρα)

[…] σε μια χώρα, στην οποία η βιογραφία είναι πολύ λίγο ανεπτυγμένη και συχνά καταντά αγιογραφία, ουδείς είχε αποτολμήσει να προχωρήσει σε μία ολιστική προσέγγιση του φαινομένου «Ελευθέριος Βενιζέλος». Έτσι, 80 χρόνια μετά το θάνατο του μεγάλου Κρητικού Πολιτικού, ένας Κρητικός, ο Νίκος Παπαδάκης, Γενικός Διευθυντής και ψυχή του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Βενιζέλος», τόλμησε και μας προσέφερε ένα συναρπαστικό αφήγημα, μία βιογραφία με λεπτομερείς περιγραφές όλων των σημαντικών γεγονότων που διαμόρφωσαν την Ελλάδα που ξέρουμε σήμερα.
[…] το πόνημα, έργο ζωής αλλά και ψυχής του Νίκου Παπαδάκη, με τεκμηριωμένες, χωρίς συναισθηματισμούς, αφηγήσεις και παρακινδυνευμένες ερμηνείες, αποτελεί μία τεράστια συμβολή στη μελέτη της ελληνικής ιστορίας και στην ενίσχυση της συλλογικής μας μνήμης και της εθνικής μας αυτογνωσίας. Θα πρέπει να διαβαστεί ιδιαίτερα από όσους έχουν δημόσια αξιώματα και καθορίζουν με τις αποφάσεις τους την πορεία της χώρας, μήπως κατανοήσουν πώς οι Ηγέτες πρέπει να ασκούν εθνική πολιτική και πώς πρέπει να παίρνονται οι μεγάλες αποφάσεις με τη νηφάλια εκτίμηση των διεθνών συγκυριών και την αξιοποίηση συμμαχιών που προστατεύουν την εθνική μας αξιοπρέπεια και διασφαλίζουν την επιβίωση του Ελληνισμού.

Σήφης Μπουζάκης, 1 Απριλίου 2018

 

 

 

 

 

Περιεχόμενα
Εκδηλώσεις παρουσίασης


Μετάβαση στο περιεχόμενο