Διήμερο εκδηλώσεων για την 86η επέτειο του θανάτου του Ελευθερίου Βενιζέλου (Χανιά, 26-27.03.2022).

Διήμερο εκδηλώσεων για την 86η επέτειο του θανάτου του Ελευθερίου Βενιζέλου (Χανιά, 26-27.03.2022).

Διήμερες εκδηλώσεις πραγματοποιούνται το Σαββατοκύριακο στα Χανιά για τη συμπλήρωση 86 ετών από τον θάνατο του Ελευθερίου Βενιζέλου.

Το Σάββατο 26 Μαρτίου στις 7 μ.μ. στο Εθνικό Ίδρυμα «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» στη Χαλέπα (αίθουσα «Σταύρος Σ. Νιάρχος» του Μεγάρου Μητροπολίτης Ειρηναίος Γαλανάκης) θα απονεμηθούν τα βραβεία του Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού Δοκιμίου για την Γ΄ Λυκείου, που είχε θέμα: «Η επέμβαση της Ελλάδας στη Μικρά Ασία». Την εκδήλωση διοργανώνει το Εθνικό Ίδρυμα «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Τα βραβεία συνοδεύονται από χρηματικά ποσά και απονέμονται στους Ελένη-Χρυσοβαλάντου Αθανασιάδου, Εκπαιδευτήρια Μαντουλίδη (Α΄ βραβείο), Σταμάτιο Θεοφιλόπουλο, 3ο ΓΕΛ Ξάνθης (Β΄ βραβείο) και Αντιγόνη Μωραϊτίνη, 1ο ΓΕΛ Βούλας (Γ΄ βραβείο).
Στην εκδήλωση θα απονεμηθούν επίσης τα βραβεία του περυσινού διαγωνισμού (σχ. έτος 2020-21), καθώς εξαιτίας της πανδημίας δεν είχε πραγματοποιηθεί η αντίστοιχη εκδήλωση. Το θέμα του διαγωνισμού ήταν «Οι αγροτικές μεταρρυθμίσεις την εποχή του Ελευθερίου Βενιζέλου». Τα βραβεία απονέμονται στις Αικατερίνη Γεωργουσοπούλου, 2ο ΓΕΛ Αμαρουσίου (Α΄ βραβείο), Σταυρούλα Παπαευγενίου, 6ο ΓΕΛ Καλαμάτας (Β΄ βραβείο) και Δανάη-Γεωργία Μήτσιου, 1ο ΓΕΛ Παλλήνης “Pierre de Coubertin” (Γ΄ βραβείο).
Χορηγοί των βραβείων είναι η Οικογένεια Καλογερή, στη μνήμη του Καπετάν Γιάννη Καλογερή (Α΄ βραβείο), η Αργυρώ Χανιωτάκη-Σμυρλάκη στη μνήμη του Ιωσήφ Σμυρλάκη (Β΄ βραβείο) και η Φαλή Βογιατζάκη, στη μνήμη του πατέρα της Γεωργίου Βογιατζάκη (Γ΄ βραβείο).
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης η μουσειοπαιδαγωγός του Ιδρύματος Ρία Μαρκουλάκη θα παρουσιάσει τις διαδικτυακές εκπαιδευτικές δράσεις του Ιδρύματος στην περίοδο της πανδημίας. Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με την αναγόρευση της Ελένης Γαρδίκα-Κατσιαδάκη, Ομότιμης Ερευνήτριας της Ακαδημίας Αθηνών, σε επίτιμη Επιστημονική Σύμβουλο του Ιδρύματος.
Χορηγοί της εκδήλωσης είναι ο Σύλλογος “Φίλοι Εθνικού Ιδρύματος Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος”, το Avra City Hotel και η Οικογένεια Χανιωτάκη, το Akali Hotel και η Οικογένεια Θεοδωράκη και το Ξενοδοχείο Χαλέπα.
Πρόσκληση Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού Δοκιμίου

Tην Κυριακή 27 Μαρτίου στις 11:30 το πρωί θα πραγματοποιηθεί στους Τάφους των Βενιζέλων, το ετήσιο πολιτικό μνημόσυνο των Ελευθερίου και Σοφοκλή Βενιζέλου που διοργανώνουν η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, ο Δήμος Χανίων και το Εθνικό Ίδρυμα «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος». Ομιλητής θα είναι ο Νίκος Χριστοδουλίδης, Δρ Πολιτικών Επιστημών, πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου.
Πριν από το μνημόσυνο θα τελεσθεί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Προφήτη Ηλία, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου Δαμασκηνού.
Σε περίπτωση κακοκαιρίας το Β΄ μέρος της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο Γ2.1 του Πολυτεχνείου Κρήτης (Γαλάζια Αμφιθέατρα).
Την Κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει στις εκδηλώσεις ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς.

Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων θα τηρούνται όλοι οι ισχύοντες υγειονομικοί κανόνες. Στους εσωτερικούς χώρους η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική, καθώς και η επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης.
Πρόσκληση Πολιτικού Μνημοσύνου Ελευθερίου & Σοφοκλή Βενιζέλου. 

Ημερίδα "Στρατηγικές επιλογές του Βενιζέλου στην εξωτερική πολιτική" (Αθήνα, 30.03.2022).
Ημερολόγιο για τα 100 χρόνια της Μικρασιατικής Καταστροφής από τον Σύλλογο Προβολής Κισάμου "Η Γραμπούσα".


Μετάβαση στο περιεχόμενο