Έκθεση ιστορικού υλικού “1866-1913: Πορεία προς την Ένωση” (Κρήτη – Αθήνα, Σεπτέμβριος 2013-Ιανουάριος 2014)

Έκθεση ιστορικού υλικού “1866-1913: Πορεία προς την Ένωση” (Κρήτη – Αθήνα, Σεπτέμβριος 2013-Ιανουάριος 2014)

Η έκθεση ιστορικού υλικού “1866-1913: Πορεία προς την Ένωση”, την οποία συνδιοργάνωσε η Περιφέρεια Κρήτης με το  Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών & Μελετών “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος” ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2013 στο Ρέθυμνο, ταξίδεψε τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο στο Ηράκλειο και τον Άγιο Νικόλαο και κατά τους εορτασμούς των 100 χρόνων από την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα, τον Δεκέμβριο του 2013, βρισκόταν  στα Χανιά. Στη συνέχεια, στις αρχές του 2014, παρουσιάστηκε και στην Αθήνα.
Η εξιστόρηση της μακραίωνης ιστορίας της Κρήτης θα ήταν δύσκολο να αποτυπωθεί, έτσι η έκθεση επιχειρεί να ιστορήσει ενδεικτικά το πέρασμα του χρόνου, με σκοπό να προσφέρει στον επισκέπτη μια συνολική εικόνα των επαναστατικών και πολιτικών γεγονότων που οδήγησαν στο γεγονός της Ένωσης.
Η παρουσίαση ξεκινά από την μεγάλη κρητική επανάσταση του 1866 και, χαράσσοντας μία χρονογραμμή, στέκεται στα κινήματα, τις επαναστάσεις, τη διπλωματία και την πολιτική, που κοινό στόχο είχαν την ελευθερία ή σύμφωνα με το σύνθημα των Επαναστάσεων την “Ένωση ή Θάνατο”. Στη συνέχεια παρουσιάζεται η περίοδος της Κρητικής Πολιτείας (1898-1913) που αναδεικνύει το κλίμα ενός κόσμου που αλλάζει. Η αφήγηση ολοκληρώνεται με την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα, η οποία σηματοδοτήθηκε από την τελετή έπαρσης της Ελληνικής σημαίας στο φρούριο του Φιρκά, στα Χανιά, την 1η Δεκεμβρίου 1913, παρουσία του βασιλιά Κωνσταντίνου, του Πρωθυπουργού Ελευθερίου Βενιζέλου, κορυφαίων αγωνιστών και πλήθος κόσμου.
Η σχηματική αυτή προσέγγιση στην ιστορία της Κρήτης συμπληρώνεται από το πρωτότυπο υλικό που εκτίθεται, το οποίο μέσα από τη μοναδικότητά του οδηγεί τον επισκέπτη σε έναν περίπατο μνήμης στον τόπο και την ιστορία.
Την έκθεση συνδιοργάνωσαν, εκτός από τους παραπάνω φορείς, και οι: Βικελαία Βιβλιοθήκη Ηρακλείου, ΓΑΚ – Αρχεία Ν. Ηρακλείου, ΓΑΚ –Ιστορικό Αρχείο Κρήτης, Εταιρεία Γραμμάτων  & Τεχνών Ανατολικής Κρήτης, Ιστορική & Λαογραφική Εταιρεία Ρεθύμνου, Εταιρεία Κρητικών Ιστορικών Μελετών – Ιστορικό Μουσείο Κρήτης,  Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου, Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου, Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, Πολιτιστικός Αθλητικός Οργανισμός Δήμου Αγίου Νικολάου, Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τη Δημοκρατία και τον Κοινοβουλευτισμό.

Έκθεση φωτογραφίας "Ακρωτήρι 1897" (περιοδική)
Έκθεση "Ελευθέριος Βενιζέλος: Ο διπλωμάτης και ο επαναστάτης: Πτυχές από τη δράση του" (Αθήνα, Οκτώβριος 2014)


Μετάβαση στο περιεχόμενο