Ενημέρωση Προέδρου της Δημοκρατίας και Προέδρου της Βουλής για θέματα του Ιδρύματος. Συνέδριο για τον Βενιζέλο στο Παρίσι το 2019.

Ενημέρωση Προέδρου της Δημοκρατίας και Προέδρου της Βουλής για θέματα του Ιδρύματος. Συνέδριο για τον Βενιζέλο στο Παρίσι το 2019.

Διαδοχικές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση είχε την Παρασκευή 25 Μαΐου στην Αθήνα ο Γενικός Διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» Νικόλαος Παπαδάκης. Όπως είναι γνωστό, ο κ. Παυλόπουλος είναι επίτιμος πρόεδρος του Ιδρύματος και ο κ. Βούτσης πρόεδρος του Δ.Σ.
Στις συναντήσεις αυτές ο κ. Παπαδάκης είχε την ευκαιρία να τους ενημερώσει για τις τρέχουσες δράσεις και να παρουσιάσει τον προγραμματισμό του Ιδρύματος για το προσεχές διάστημα. Ειδικότερα, αναφέρθηκε στη δρομολόγηση των διαδικασιών για την ίδρυση παραρτήματος του Ιδρύματος στο Βελιγράδι, έπειτα από σχετική πρωτοβουλία σημαντικών πνευματικών προσωπικοτήτων της Σερβίας. Επίσης, στον προγραμματισμό της διοργάνωσης διεθνούς συνεδρίου στα τέλη του 2019 στο Παρίσι, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από τη σύγκληση του Συνεδρίου της Ειρήνης στη γαλλική πρωτεύουσα, όπου ο Ελευθέριος Βενιζέλος είχε διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο.

Συνέδριο για τον Ελευθέριο Βενιζέλο στο Παρίσι στα τέλη του 2019.
Σε θερμό κλίμα πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 24 Μαΐου στη Γαλλική Πρεσβεία η συνάντηση του Γενικού Διευθυντή του Ιδρύματος Νικόλαου Παπαδάκη με τον Πρέσβη Κριστόφ Σαντεπί. Στη συνάντηση ήταν παρόντες ο αντιπρόεδρος του Παραρτήματος Αττικής του Ιδρύματος, βουλευτής Επικρατείας Θεόδωρος Φορτσάκης, η επίτιμη πρόξενος της Γαλλίας στα Χανιά Κατερίνα Καστρινάκη-Γελασάκη και ο επιστημονικός συνεργάτης του Ιδρύματος Γιώργος Κουκουράκης.
Βασικό θέμα της συνάντησης ήταν ο προγραμματισμός δράσεων για την ανάδειξη της στενής σχέσης του Ελευθερίου Βενιζέλου με τη Γαλλία, με έμφαση στις επιρροές που δέχθηκε από τη γαλλική πολιτική σκέψη, το μεταρρυθμιστικό του έργο και αντίστοιχα γαλλικά υποδείγματα, καθώς και την εγκατάστασή του στο Παρίσι σε δύο κρίσιμες περιόδους της ζωής του (μετά την εκλογική ήττα του 1920 και έως το 1927 και σε δεύτερη φάση μετά το αποτυχημένο κίνημα του 1935 και μέχρι τον θάνατό του τον Μάρτιο του 1936). Σε αυτό το πλαίσιο, προτάθηκε από το Ίδρυμα η διοργάνωση διεθνούς συνεδρίου στα τέλη του 2019 στη γαλλική πρωτεύουσα, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από τη σύγκληση του Συνεδρίου της Ειρήνης, όπου ο Ελευθέριος Βενιζέλος είχε διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο. Ο κ. Σαντεπί, ο οποίος είχε προκαλέσει αίσθηση με την ομιλία του στα ελληνικά στο εφετινό πολιτικό μνημόσυνο του Βενιζέλου στο Ακρωτήρι, αποδέχθηκε την πρόταση και δήλωσε τη διάθεση της Πρεσβείας να συνεργαστεί με το Ίδρυμα για να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Ισολογισμός χρήσης 2017.
Newsletter (Ιούνιος 2018).


Μετάβαση στο περιεχόμενο