Ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών και απόδημοι τιμήθηκαν για την προσφορά τους (ρεπορτάζ εκδήλωσης 09.08.2023).

Ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών και απόδημοι τιμήθηκαν για την προσφορά τους (ρεπορτάζ εκδήλωσης 09.08.2023).

Σε κλίμα συγκίνησης και υπερηφάνειας πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 9 Αυγούστου 2023 η καθιερωμένη τελετή αναγόρευσης μεγάλων ευεργετών και εταίρων, που αποτελούν τις ανώτατες τιμητικές διακρίσεις που απονέμει το Ίδρυμα σε αυτούς που προσέφεραν σημαντικές υπηρεσίες προς αυτό ή στην ιστορική μνήμη του Ελευθερίου Βενιζέλου.
Όπως επεσήμανε ο Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος κ. Νικόλαος Παπαδάκης, «το 2004 ξεκίνησε ο θεσμός απόδοσης τιμών σε κορυφαίους Έλληνες της Ομογένειας οι οποίοι προσφέρουν σημαντικές υπηρεσίες στο Ίδρυμα αλλά και στην ιστορική μνήμη του Ελευθέριου Βενιζέλου. Το έργο και η προσφορά τους επιβάλλεται να αναγνωρίζεται και συνδέει το Ίδρυμα με την ελληνική Ομογένεια ενώ το σημαντικότερο όλων είναι ότι αναδεικνύει και επαναφέρει στην επικαιρότητα το μεγάλο έργο του Ελευθερίου Βενιζέλου στον διεθνή χώρο. Διότι ο Βενιζέλος δεν ήταν μόνο ο πολιτικός που άλλαξε τον χάρτη της Ελλάδας. Ήταν μια προσωπικότητα τεραστίων διαστάσεων η οποία στην εποχή της κατάφερε να κερδίσει την παγκόσμια κοινή γνώμη και να προσφέρει τεράστιες υπηρεσίες στην ειρήνη στη χώρα μας, στα Βαλκάνια, στη Μέση και στην Εγγύς Ανατολή. Επομένως η τιμή που αποδίδεται έχει μεγάλη σημασία διότι αναδεικνύεται ο διεθνής ρόλος του Βενιζέλου και όλα αυτά τα χρόνια έχουν τιμηθεί ομογενείς από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Αυστραλία, την Ευρώπη και από άλλες περιοχές του κόσμου».
Σε Μεγάλο Ευεργέτη και Εταίρο του Ιδρύματος αναγορεύθηκε ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος». Την διάκριση παρέλαβε ο Πρόεδρος του Αεροδρομίου, Ριχάρδος Λαμπίρης, ο οποίος επεσήμανε ότι: «η συνεργασία με το Ίδρυμα “Ελευθέριος Βενιζέλος” υπάρχει από την αρχή του αεροδρομίου και έχει μεγάλη αξία για εμάς. Αυτό που προσφέρει το Εθνικό Ίδρυμα στη χώρα αναδεικνύοντας το έργο του Ελευθερίου Βενιζέλου είναι πολύ σημαντικό, όπως σημαντικό είναι το γεγονός ότι η κεντρική πύλη εισόδου στη χώρα μας, το Αεροδρόμιο Αθηνών, έλαβε το όνομα του μεγάλου πολιτικού, που μεταξύ όλων των άλλων έργων του, έθεσε τα θεμέλια της Πολιτικής Αεροπορίας στην Ελλάδα. Ο κ. Λαμπίρης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην αξία που έχει η πολιτική του Βενιζέλου ακόμα και στις μέρες μας αλλά και στη σημασία του έργου του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Βενιζέλος». «Το Ίδρυμα καλύπτει με απόλυτη επιτυχία ένα κενό που υπήρχε στην έρευνα για τη ζωή και το έργο του Ελευθερίου Βενιζέλου και τις επιπτώσεις που το έργο αυτό είχε στη δημιουργία του σύγχρονου ελληνικού κράτους. Παράλληλα, αποτελεί έναν συνεχώς εξελισσόμενο θεσμό, ο οποίος απευθύνεται σε ένα ευρύτατο κοινό και δίνει τη δυνατότητα, ιδιαίτερα στους νέους, να έρθουν σε επαφή με το έργο και την εποχή του. Και αυτό έχει επιτευχθεί χάρη στην έμπνευση, τη δημιουργικότητα, την προσήλωση και την πίστη των ανθρώπων του, τους οποίους θα ήθελα να συγχαρώ και να ευχαριστήσω στο πρόσωπο του Γενικού Διευθυντή, κ. Νίκου Παπαδάκη» τόνισε.
Στη συνέχεια έγινε η αναγόρευση του κ. Ιάκωβου Μπούτζουκα, πρ. προέδρου της Παγκρητικής Ένωσης Αμερικής, ο οποίος τόνισε την κοινή ευθύνη που έχουν οι παγκρητικές ενώσεις ανά τον κόσμο και το Ίδρυμα “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος” να παραδώσουν στα παιδιά, στην δεύτερη, τρίτη και τέταρτη γενιά ομογενών, τους λόγους για τους οποίους είμαστε περήφανοι που είμαστε Έλληνες και τα στοιχεία που κάνουν την ιστορία μας τόσο σπουδαία. «Είμαι ευγνώμων που μέσω της θέσης μου είχα τη δυνατότητα να βοηθήσω σε αυτό το θέμα και θεωρώ ότι η εκδρομή που διοργανώσαμε πέρυσι και η οποία είχε τεράστια συμμετοχή, με τη βοήθεια του Ιδρύματος και του κ. Παπαδάκη, ήταν πολύ επιτυχημένη. Μέρος των εσόδων, άλλωστε, αυτής της εκδρομής διατέθηκαν για την μετάφραση της βιογραφίας του Βενιζέλου». «Είσαι τόσο καλός, όσο οι άνθρωποι που σε περιβάλλουν, λένε, και έχουν δίκιο, γιατί με τη βοήθεια των συνεργατών μου και ιδιαιτέρως του κ. Καστρινάκη, μπορέσαμε να κάνουμε αρκετά πράγματα στη θητεία μου ως πρόεδρος. Είναι σημαντικό, όταν έχουμε τη δύναμη και τη δυνατότητα, να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διαφυλάξουμε την ταυτότητά μας» ανέφερε ο κ. Μπούτζουκας. Ο κ. Μπούτζουκας αναφέρθηκε επίσης στη σχέση του παππού του με τον Βενιζέλο, καθώς υπήρξε σωματοφύλακας και θερμός υποστηρικτής του. Αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι ο Βενιζέλος θεωρούσε πολύ σημαντικό να περιβάλλεται από εγγράμματους ανθρώπους: «όταν ο παππούς μου έφυγε από το χωριό ήταν αγράμματος, όταν όμως επέστρεψε, ήταν αυτός που διάβαζε και έγραφε τα γράμματα των συγχωριανών του» τόνισε χαρακτηριστικά.
Ακολούθησε η αναγόρευση του Νικόλαου Καστρινάκη, Γενικού Επόπτη της Παγκρητικής Ένωσης Αμερικής, ο οποίος μεταξύ άλλων επεσήμανε ότι: «Αυτό το Ίδρυμα είναι γνωστό σε όλους για την ποσότητα αλλά πρωτίστως για την ποιότητα του έργου που παράγει. Το όραμα του Ελευθερίου Βενιζέλου όπως ο ίδιος το έχει εκφράσει διαθέτοντας όλο του το πυρ, σωματικό και ψυχικό, για την επίτευξη των στόχων του, αποτελεί πρότυπο για μένα. Ο τρόπος που έζησε και ο τρόπος που διαχειρίστηκε γεγονότα και καταστάσεις στην εποχή του, έχουν πολύ μεγάλη αξία και μπορούν να γίνουν οδηγός για τον καθένα από ‘μας. Γι’ αυτό και η προοπτική της μετάφρασης στα αγγλικά της βιογραφίας του Βενιζέλου που έχει γράψει ο κ. Παπαδάκης θεώρησα ότι είναι πολύ σημαντική, γιατί είναι μια γλώσσα που θα βοηθήσει τους Έλληνες του εξωτερικού, τα παιδιά τους αλλά και ξένους ερευνητές να μελετήσουν τη ζωή και το έργο του Βενιζέλου». Με μεγάλη συγκίνηση ο κ. Καστρινάκης ανέφερε τα προσωπικά και οικογενειακά του βιώματα σε σχέση με τον Βενιζέλο, ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι για πολλούς Έλληνες ο Βενιζέλος διασφάλισε αυτό που σήμερα θεωρούμε αυτονόητο, την ελευθερία. Για τους απόδημους Κρητικούς ο Βενιζέλος έχει μια ιδιαίτερη αξία γιατί είναι μια προσωπικότητα διεθνούς εμβέλειας και χαίρομαι πολύ γιατί και το Ίδρυμα αυτό αντιπροσωπεύει επάξια το όνομά του και διαθέτει επίσης διεθνή εμβέλεια.
Τέλος, εταίρος αναγορεύτηκε ο κ. Αναστάσιος Τάμης, Διευθυντής του Αυστραλιανού Ινστιτούτου Ελληνικών Ερευνών και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου στο Παράρτημα του Ιδρύματος στην Αυστραλία ο οποίος στη σύντομη ομιλία του ανέδειξε τον ρόλο της μάθησης για τη διατήρηση της ιστορικής ταυτότητας αναφέροντας ότι: «Για τους Έλληνες της διασποράς ο Βενιζέλος είναι ένας οικουμενικός άνθρωπος, ο οποίος είχε ως στόχο όχι μόνο να μεγαλώσει τα σύνορα της χώρας μας αλλά κυρίως να διδάξει, να μεταφέρει το όραμά του για την Ελλάδα και τους Έλληνες. Είναι πολύ σημαντικό το έργο που επιτελεί το Εθνικό Ίδρυμα “Ελευθέριος Βενιζέλος”, ο κ. Παπαδάκης και οι συνεργάτες του, γιατί μπόρεσαν να εντοπίσουν, να αξιολογήσουν, να τεκμηριώσουν και να μεταλαμπαδεύσουν αυτό το όραμα της μνήμης του Ελευθερίου Βενιζέλου όχι μονάχα στον ελλαδικό χώρο αλλά και στη διασπορά.
Το θέμα της ταυτότητας είναι πολυσύνθετο για τους Έλληνες της διασποράς και έχει πολλές πτυχές. Γι’ αυτόν τον λόγο οι ηγέτες του Ελληνισμού στη διασπορά θα πρέπει να έχουν ως στόχο τη μάθηση μέσα από τα σχολεία και την οικογένεια σε ότι αντιπροσωπεύει και ότι μεθοδεύει αυτό που καλλιεργείται συστηματικά σε αυτό εδώ το ίδρυμα. Η ίδρυση των παραρτημάτων αποσκοπεί στο να αποτελέσει τη γέφυρα η οποία θα ενώσει ιστορικά, πολιτισμικά, κοινωνικά τον Ελληνισμό της διασποράς με την Ελλάδα και το Ίδρυμα “Ελευθέριος Βενιζέλος”».
Την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό της Ελλάδας εκπροσώπησε ο Γενικός Γραμματέας Αποδήμου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, Ιωάννης Χρυσουλάκης ο οποίος τόνισε ότι: «Βρίσκομαι σήμερα εδώ για να τιμήσουμε τους ομογενείς μας, τους διακεκριμένους ανθρώπους που έχουν πραγματικά στην καρδιά τους την Ελλάδα, σηκώνουν ψηλά την ελληνική σημαία σε όλο τον κόσμο και τους ευχαριστούμε πολύ γι’ αυτό».

VIDEO εκδήλωσης: https://youtu.be/zyWqRX3zy4M

Εκδήλωση για τα 100 χρόνια από τη Συνθήκη της Λωζάννης (Μουρνιές, 30.08.2023).
Απόδοση τιμής στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών και σε απόδημους για την προσφορά τους (Χανιά, 09.08.2023).


Μετάβαση στο περιεχόμενο