Ημερίδα για τα 100 χρόνια από τη λήξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου (Χανιά, 15.12.2018).

Ημερίδα για τα 100 χρόνια από τη λήξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου (Χανιά, 15.12.2018).

Ημερίδα με θέμα «100 χρόνια από τη λήξη του Α’ παγκοσμίου πολέμου και τη συμβολή της Ελλάδας στη νίκη», διοργανώνει το Εθνικό Ίδρυμα «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», το Σάββατο 15 Δεκεμβρίου, στις εγκαταστάσεις του στη Χαλέπα Χανίων. Κορυφαίοι Έλληνες και ξένοι πανεπιστημιακοί και ερευνητές θα αναλύσουν το πολιτικό πλαίσιο της εποχής και τις στρατιωτικές επιχειρήσεις. Παράλληλα, θα λειτουργήσει έκθεση σπάνιων ενθυμημάτων του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, που για πρώτη φορά θα παρουσιαστεί στην Κρήτη.
Η συμβολή της Ελλάδας στη συμμαχική νίκη κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο υπήρξε σημαντική. Η απόφαση του πρωθυπουργού Ελευθερίου Βενιζέλου για τη δημιουργία μετώπου στη Μακεδονία ανάγκασε τις Κεντρικές Δυνάμεις να εγκαταστήσουν στρατεύματα στην περιοχή, αφαιρώντας σημαντικές δυνάμεις από το Δυτικό Μέτωπο. Επίσης, ο σερβικός στρατός, που ήταν σε υποχώρηση, βρήκε ασφαλές καταφύγιο στην Ελλάδα και μπόρεσε να ανασυνταχθεί και να εισέλθει ξανά στον πόλεμο. Στη διάρκεια του 1918 ο ελληνικός στρατός επικράτησε σε μάχες στρατηγικής σημασίας με κορυφαία τη μάχη του Σκρα. Η Ελλάδα συμπεριλαμβανόταν μεταξύ των νικητών του Πολέμου, είχε κατοχυρώσει σε μεγάλο βαθμό τα δικαιώματά της στη Μακεδονία και το επόμενο διάστημα κέρδισε τη συμμαχική υποστήριξη στις διεκδικήσεις της στη Θράκη και τη Μικρά Ασία.
Σύντομα θα ανακοινωθούν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το πρόγραμμα και τους ομιλητές.

Οι επαναστατικές συναθροίσεις των Κρητών στις Πλακούρες Ακρωτηρίου. 120 χρόνια μετά (Πλακούρες Ακρωτηρίου, 31.10.2018).
Τιμήθηκαν οι πεσόντες Έλληνες και Σέρβοι στρατιώτες στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο στην πόλη Πίροτ (Πίροτ Σερβίας, 20.09.2018).


Μετάβαση στο περιεχόμενο