Εκδήλωση “Οι περιπέτειες του Κυπριακού 1912-2017: Από τις χαμένες ευκαιρίες στα σημερινά αδιέξοδα”. Χανιά, 06.02.2017

Εκδήλωση “Οι περιπέτειες του Κυπριακού 1912-2017: Από τις χαμένες ευκαιρίες στα σημερινά αδιέξοδα”. Χανιά, 06.02.2017

«Οι περιπέτειες του Κυπριακού, 1912-2017» είναι το θέμα εκδήλωσης, που διοργανώνει το  Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», τη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2017 στις 6:30 μ.μ. στις εγκαταστάσεις του στη Χαλέπα. Η εκδήλωση εντάσσεται στον κύκλο «Ιστορία και Επικαιρότητα» που εγκαινιάστηκε πρόσφατα από το Ίδρυμα με αφιέρωμα στη συνθήκη της Λωζάννης.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα γίνει αναδρομή στην ιστορική εξέλιξη του Κυπριακού ζητήματος. Με αφετηριακό σημείο το 1912, όταν ως αποτέλεσμα της διπλωματικής οξυδέρκειας του Ελευθερίου Βενιζέλου, η βρετανική πλευρά εμφανίστηκε διατεθειμένη να παραχωρήσει την Κύπρο στο ελληνικό κράτος με αντάλλαγμα την παραχώρηση λιμενικών διευκολύνσεων στην Κεφαλονιά. Όταν πράγματι προσφέρθηκε η Κύπρος στην Ελλάδα, το 1915, η τότε ανακτορική κυβέρνηση αρνήθηκε την προσφορά. Ήταν το ξεκίνημα μιας ιστορίας σκληρών αγώνων, θυσιών και αδιεξόδων με τραγική κατάληξη το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή το 1974. Επίσης, θα εξεταστούν οι ατέρμονες διαπραγματεύσεις των τελευταίων δεκαετιών, τα σχέδια λύσης, η σημασία της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, των δημοψηφισμάτων του 2004 και της οικονομικής κρίσης που κορυφώθηκε το 2013.
Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στη σημερινή θέση του Κυπριακού, τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις, τα υπό διαμόρφωση σχέδια λύσης (διζωνική-δικοινοτική ομοσπονδία κ.Α.), τους κινδύνους που ελλοχεύουν για την ελληνοκυπριακή πλευρά και την προοπτική μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης. Επίσης, θα γίνει αναφορά στους λόγους για τους οποίους η Τουρκία μπαίνει σε διαπραγμάτευση, καθώς και στο καίριο ζήτημα να μη χάσει η Κυπριακή Δημοκρατία την αναγνώριση της διεθνούς κοινότητας.
Ομιλητές θα είναι οι Πέτρος Παπαπολυβίου, αναπληρωτής καθηγητής Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Κύπρου, Άγγελος Συρίγος αναπληρωτής καθηγητής Τμήματος Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών Παντείου Πανεπιστημίου και Ευάνθης Χατζηβασιλείου, καθηγητής Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών.

Πρόσκληση-Πρόγραμμα

Εκδήλωση για την επανάσταση του Θερίσου. Θέρισο 04.03.2017
Εκδήλωση για την επανάσταση του Ακρωτηρίου. Ακρωτήρι 12.02.2017


Μετάβαση στο περιεχόμενο