Μουσειοσκευή “Μετά φιλικωτάτων αισθημάτων. Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος”. Παρουσιάσεις και αίτηση δανεισμού

Μουσειοσκευή “Μετά φιλικωτάτων αισθημάτων. Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος”. Παρουσιάσεις και αίτηση δανεισμού

Παρουσιάσεις σε Αθήνα, Ηράκλειο Κρήτης και Θεσσαλονίκη.
Αίτηση δανεισμού.

Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» στο πλαίσιο της συνεργασίας του με την εκπαιδευτική κοινότητα ολοκλήρωσε και προτίθεται να διακινήσει (μέσω δανεισμού) σε σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ένα πολυδιάστατο και ταυτόχρονα καινοτόμο εκπαιδευτικό υλικό.
Η μουσειοσκευή του Ιδρύματος με τίτλο «Μετά φιλικωτάτων αισθημάτων.  Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» είναι ένα σύνολο κινητού δανειστικού υλικού που πηγάζει από τις θεματικές της μουσειακής συλλογής της Οικίας-Μουσείου Ελευθερίου Βενιζέλου στη Χαλέπα Χανίων. Με εποπτικό (αντίγραφα αντικειμένων και ιστορικών πηγών, χρονογραμμή/ιστοριογραμμή, επιτραπέζιο παιχνίδι) και έντυπο υλικό (οδηγό εκπαιδευτικού με προτεινόμενο εκπαιδευτικό πρόγραμμα) «ταξιδεύει» το μουσείο στο σχολείο. Στοχεύει στη διευκόλυνση μαθητών/τριών και εκπαιδευτικών των οποίων η πρόσβαση στο συγκεκριμένο μουσείο είναι δύσκολη, αλλά και στην προετοιμασία μαθητών/τριών για επικείμενη επίσκεψη.
Το υλικό της μουσειοσκευής  απευθύνεται σε μαθητές/τριες της  Στ΄ τάξης Δημοτικού, Α΄, Β΄, Γ΄ Γυμνασίου και Α΄ Λυκείου. Για την καλύτερη εφαρμογή του έργου προβλέπεται η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών που θα παραλάβουν το υλικό, πριν το εφαρμόσουν στην τάξη, έτσι ώστε να επιτευχθεί η όσο το δυνατόν καλύτερη αξιοποίησή του  με την εφαρμογή σύγχρονων παιδαγωγικών μεθόδων.
Η ομάδα σχεδιασμού της μουσειοσκευής απαρτίζεται από τους Ρία Μαρκουλάκη, μουσειοπαιδαγωγό του Εθνικού Ιδρύματος «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», Χαρά Ανδρεάδου, σχολική σύμβουλο Α/θμιας Εκπαίδευσης Χανίων, Μαρία Δρακάκη, σχολική σύμβουλο Α/θμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου και  Κωνσταντίνο Μανωλάκη, εκπαιδευτικό, οι οποίοι θα έχουν και την ευθύνη της εμψύχωσης των εργαστηρίων για τους εκπαιδευτικούς.

  • Η πρώτη παρουσίαση πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα τη Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2017, σε συνεργασία με το Υπουργείο  Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Πρόσκληση
Video παρουσίασης

  • Η δεύτερη παρουσίαση πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης (Πολιτιστικό Συνεδριακό  Κέντρο, αίθουσα Σεμιναρίων), τη Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2017, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, τον Δήμο Ηρακλείου, την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης και το Εθνικό Ίδρυμα «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος».

Πρόσκληση

Εγκύκλιος (περιέχει τη φόρμα συμμετοχής)

  • Η τρίτη παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη (αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφερειακής Διεύθυνσης Κεντρικής Μακεδονίας) την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2017, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας.

Πρόσκληση

Εγκύκλιος  (περιέχει τη φόρμα συμμετοχής).

Επετειακή εκδήλωση για τα 100 χρόνια από την αγροτική μεταρρύθμιση του Ελευθερίου Βενιζέλου. Μουρνιές, 30.08.2017
Εκδήλωση για την επέτειο της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα. Χανιά, 1η Δεκεμβρίου 2017


Μετάβαση στο περιεχόμενο