Ο Ελευθέριος Βενιζέλος στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών (μόνιμη έκθεση)

Ο Ελευθέριος Βενιζέλος στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών (μόνιμη έκθεση)

Ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών “Ελευθέριος Βενιζέλος” και το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος”, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, παρουσίασαν την ανανεωμένη έκθεση με τίτλο “Ο Ελευθέριος Βενιζέλος στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών”.
Η προσωπικότητα, η πολιτική διαδρομή και ο ρόλος του κορυφαίου Έλληνα πολιτικού στη διαμόρφωση της ιστορικής πορείας της σύγχρονης Ελλάδας, αποκαλύπτονται στον επισκέπτη μέσα από μία διαδραστική προσέγγιση. Με ένα σύστημα έξι ενοποιημένων οθονών φωτίζονται σημαντικές πτυχές της ζωής και του έργου του και αναδεικνύεται η πρόσληψη της προσωπικότητάς του σήμερα. Παράλληλα, παρουσιάζονται η ιστορική οικία Βενιζέλου στη Χαλέπα Χανίων και η πολύπλευρη δράση του Εθνικού Ιδρύματος “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος”. Με τη χρήση διαδραστικής διεπιφάνειας, ο επισκέπτης μπορεί να επιλέξει την προβολή αλληλουχίας πληροφοριών και πλούσιου αρχειακού υλικού (κινηματογραφικά στιγμιότυπα, φωτογραφίες, χάρτες κ.ά.). H έκθεση περιλαμβάνει ακόμη επιλογή δημοσιευμάτων του διεθνούς Τύπου για τον Βενιζέλο. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στην καθοριστική συμβολή του στην εξέλιξη της πολιτικής αεροπορίας στην Ελλάδα, καθώς ήταν ο ιδρυτής του υπουργείου και της κρατικής υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας και υπήρξε ο πρώτος υπουργός Αεροπορίας. Επίσης, εκτίθεται προτομή του Βενιζέλου, έργο του γλύπτη Θεόδωρου Βασιλείου. Τα φωτογραφικά πάνελ και τα βίντεο δημιουργήθηκαν από ειδικούς συνεργάτες του Εθνικού Ιδρύματος “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος” με αξιοποίηση του αρχείου του.
Η έκθεση εγκαινιάστηκε στις 7 Δεκεμβρίου 2012 από τον πρόεδρο της Βουλής και επίτιμο πρόεδρο του Εθνικού Ιδρύματος “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος”, Ευάγγελο Μεϊμαράκη.

Η έκθεση βρίσκεται στο επίπεδο αναχωρήσεων (είσοδος 3, ημιώροφος), με πρόσβαση ελεύθερη στο κοινό ολόκληρο το 24ωρο.

airport_exhibition      veni-aia4airport_exhibition2

 

Έκθεση "Ελευθέριος Βενιζέλος: Ο διπλωμάτης και ο επαναστάτης: Πτυχές από τη δράση του" (Αθήνα, Οκτώβριος 2014)
Έκθεση "Βαλκανικοί Πόλεμοι 1912-1913: Η έναρξη του ελληνικού 20ού αιώνα" (Αθήνα, 12.12.2012-10.03.2013)


Μετάβαση στο περιεχόμενο