ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ «Από τις Σέβρες στη Λωζάννη» (Αθήνα, 15-18.12.2022).

ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ «Από τις Σέβρες στη Λωζάννη» (Αθήνα, 15-18.12.2022).

Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από το τέλος της Μικρασιατικής εκστρατείας, τη Μικρασιατική Καταστροφή και την υπογραφή της συνθήκης της Λωζάννης, το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και την Δημοκρατία και το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» (Χανιά) συνδιοργανώνουν διεθνές συνέδριο με τίτλο: «Από τις Σέβρες στη Λωζάννη».
Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στο Κεντρικό Κτήριο του ΕΚΠΑ το διάστημα 15-18 Δεκεμβρίου 2022.
Το τέλος του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου και η Συνθήκη των Σεβρών εισήγαγαν μία περίοδο σημαντικών μεταβολών στο πολιτικό τοπίο της ανατολικής Μεσογείου, ενώ η συνθήκη της Λωζάννης αποτέλεσε για την Ελλάδα τον επίλογο της Μικρασιατικής εκστρατείας και Καταστροφής αλλά και τη διεθνή πράξη που διευθέτησε οριστικά το χρονίζον Ανατολικό Ζήτημα και συνεχίζει να διέπει μέχρι και σήμερα τις διεθνείς σχέσεις στην ανατολική Μεσόγειο.
Στο συνέδριο θα συμμετάσχουν καταξιωμένοι Έλληνες και ξένοι πανεπιστημιακοί και ερευνητές από ένα ευρύ φάσμα γνωστικών πεδίων, το ερευνητικό έργο των οποίων επικεντρώνεται στην περίοδο που καθορίστηκε από αυτά τα δύο ορόσημα του 20ού αιώνα.
Στόχος του συνεδρίου είναι να εμπλουτίσει τον ακαδημαϊκό διάλογο και να συμβάλει ουσιαστικά στην έρευνα γύρω από τις συνθήκες, οι οποίες καθόρισαν την τελευταία φάση του Ανατολικού Ζητήματος.
Θα υπάρξει νεότερη ενημέρωση για το πρόγραμμα του συνεδρίου.

Οργανωτική επιτροπή:
-Νικόλαος Παπαδάκης, Γενικός Διευθυντής Εθνικού Ιδρύματος «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος»
– Ευάνθης Χατζηβασιλείου, Γενικός Γραμματέας Ιδρύματος της Βουλής, Καθηγητής Ιστορίας, ΕΚΠΑ
– Ελένη Γαρδίκα-Κατσιαδάκη, Επιστημονική σύμβουλος Εθνικού Ιδρύματος «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», Ομότιμη ερευνήτρια Ακαδημίας Αθηνών
– Σπυρίδων Γ. Πλουμίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής Ιστορίας, ΕΚΠΑ.

Σύντομα βίντεο δίνουν απαντήσεις για τον Ελευθέριο Βενιζέλο: νέα παραγωγή του Ιδρύματος στο YouTube.
Το ημερολόγιο του Μανούσου. Ιστορικό παραμύθι της Άρτεμης Πλανάκη.


Μετάβαση στο περιεχόμενο