Ξεκινούν οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της επετείου των 100 ετών από τη Μάχη του Σκρα

Ξεκινούν οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της επετείου των 100 ετών από τη Μάχη του Σκρα

Με την Ημερίδα με θέμα «Η Μάχη του Σκρα και το Μακεδονικό Μέτωπο» θα ξεκινήσουν, το Σάββατο 28 Απριλίου 2018, στις 17:00, στο Πολιτιστικό Κέντρο Πολύκαστρου, οι εκδηλώσεις εορτασμού των 100 ετών από τη μάχη του Σκρα, που διοργανώνουν ο Δήμος Παιονίας και το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», με την υποστήριξη του Παραρτήματος Μακεδονίας του Ιδρύματος. Η μάχη του Σκρα, μία από τις σημαντικότερες μάχες του Α΄ Παγκοσμίου πολέμου, έκρινε οριστικά την τύχη της Ελληνικής Μακεδονίας. Σ’ αυτήν πολέμησαν οι Μεραρχίες Κρήτης, Αρχιπελάγους και Σερρών και είχαν αληθινή εκατόμβη θυμάτων.
Ομιλητές της Ημερίδας θα είναι οι Ιάκωβος Μιχαηλίδης, Αναπληρωτής Kαθηγητής, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Ιωάννης Μουρέλος, Καθηγητής, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Βασίλειος Νικόλτσιος, Έφορος Συλλογών και Εκθέσεων του Ιδρύματος του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα, Αλεξάνδρα Πέτσιναρ, Ιστορικός-Φιλόλογος, Δρ Διπλωματικής Ιστορίας, Πανεπιστήμιο Βελιγραδίου, Πέτρος Παπαπολυβίου, Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο Κύπρου, Στράτος Δορδανάς, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Χρήστος Σαμαράς, Δάσκαλος και Νικόλαος Παπαδάκης, Γενικός Διευθυντής Εθνικού Ιδρύματος «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος».
Την ίδια ημέρα, στις 21:00, θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της έκθεσης για το Μακεδονικό Μέτωπο με ιστορικά κειμήλια της εποχής.

Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν την Κυριακή 13 Μαΐου 2018, στο Σκρα, με κεντρικό ομιλητή την Α.Ε. τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπιο Παυλόπουλο.

Ομιλία του Γάλλου πρέσβη Christophe Chantepy στο πολιτικό μνημόσυνο των Ελευθερίου & Σοφοκλή Βενιζέλου. Χανιά, 18.03.2018.
Ψήφισμα της Εκτελεστικής Επιτροπής για τον θάνατο του Άγγελου Δεληβορριά.


Μετάβαση στο περιεχόμενο