25 Ιαν Αμαλία Κωτσάκη, ‘Αλέξανδρος Νικολούδης 1874-1944: Αρχιτεκτονικά Οράματα, Πολιτικές Χειρονομίες’.
N/A
10 Απριλίου, 2008
Την Πέμπτη 10 Απριλίου 2008 και ώρα 19:00, στην αίθουσα «Σταύρος Σ. Νιάρχος» του Ιδρύματος πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του βιβλίου της Αμαλίας Κωτσάκη, Επίκουρης Καθηγήτριας Αρχιτεκτονικής Πολυτεχνείου Κρήτης, "Αλέξανδρος Νικολούδης 1874-1944, Αρχιτεκτονικά Οράματα, Πολιτικές Χειρονομίες", Ποταμός, Αθήνα 2008.
Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν το Ίδρυμα και οι Εκδόσεις ΠΟΤΑΜΟΣ με την υποστήριξη του Πολυτεχνείου Κρήτης και του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος-Τμήμα Δυτικής Κρήτης.
Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ο Εμμανουήλ Μαρμαράς, Δρ. Αρχιτεκτονικής, Καθηγητής Αρχιτεκτονικής Σχολής Πολυτεχνείου Κρήτης, ο Μιχάλης Τσαπόγας, Δρ. Νομικής Πανεπιστημίου Μονάχου, και η συγγραφέας Αμαλία Κωτσάκη, Δρ. Αρχιτεκτονικής, Επίκουρη Καθηγήτρια Πολυτεχνείου Κρήτης.
Παρέμβαση έκανε η Αιμιλία Κλάδου Μπλέτσα, Αρχιτέκτων. Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Νικόλαος Παπαδάκης, Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος, ο Ιωακείμ Γρυσπολάκης, Πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης και ο Αντώνης Πιταριδάκης, Πρόεδρος ΤΕΕ-Τμήμα Δυτικής Κρήτης.
Το έργο του Αλέξανδρου Νικολούδη, ενός από τους πρωταγωνιστές της νεοελληνικής αρχιτεκτονικής των ετών 1900-1940 παρέμενε άγνωστο. Το βιβλίο της Αμαλίας Κωτσάκη έρχεται να καλύψει αυτό ακριβώς το κενό, συνεισφέροντας στην έρευνα τη μονογραφία της, η οποία περιλαμβάνει το σύνολο των μέχρι σήμερα ευρημάτων για τον αρχιτέκτονα και το έργο του μαζί με μια προσπάθεια ευρύτερης ερμηνείας τους.
Ο Αλέξανδρος Νικολούδης (1874-1944) με λαμπρές σπουδές στην παρισινή École des Beaux-Arts συνδυάζει στο πρόσωπό του τέσσερις ρόλους, άρρηκτα συνδεδεμένους με την εξουσία, του ελεύθερου επαγγελματία, του καθηγητή (υπήρξε ιδρυτικό στέλεχος και πρώτος καθηγητής της Αρχιτεκτονικής Σχολής ΕΜΠ), του επιχειρηματία και του συμβούλου του κράτους. Με δεδομένη την επιλογή του από τον Ελευθέριο Βενιζέλο ως αρχιτέκτονα κατάλληλου να εκφράσει το όραμά του για αστικό εκσυγχρονισμό στο πεδίο της αρχιτεκτονικής και της πολεοδομίας, η πολιτική διάσταση της αρχιτεκτονικής του Νικολούδη αποτέλεσε το πρίσμα θέασης του ερευνητικού υλικού, ενώ η αναζήτηση των ευρωπαϊκών προτύπων στην αρχιτεκτονική του αποτελεί μία από τις κύριες ερμηνευτικές παραμέτρους.