25 Ιαν Βραβείο Αριστείας και Τιμητική Διάκριση στο Εθνικό Ίδρυμα «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος».
N/A
31 Μαρτίου, 2009
Στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» απονεμήθηκε το Βραβείο Αριστείας για το έργο «Επιστημονική Τεκμηρίωση και Ψηφιοποίηση Προσωπικού Αρχείου Ελευθερίου Βενιζέλου – Ανάδειξη και Προβολή Ψηφιακού Περιεχομένου μέσω του Διαδικτύου» και η Τιμητική Διάκριση Βέλτιστης Πρακτικής για τις υψηλές επιδόσεις και την επιτυχημένη υλοποίηση των έργων της Κοινωνίας της Πληροφορίας.
Μεταξύ άλλων βραβεύτηκαν το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, το Μουσείο Μπενάκη, το ΕΛΙΑ, η Ακαδημία Αθηνών, το Ίδρυμα Μελετών Χερσονήσου του Αίμου (ΙΜΧΑ), το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ), κ.α.
Η βράβευση πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 31 Μαρτίου 2009 στην Αθήνα (θέατρο Παλλάς) από τη Διαχειριστική Αρχή «Ψηφιακή Σύγκλιση» στην εκδήλωση με τίτλο «Η Ψηφιακή Πολιτιστική Δημιουργία στο Ε.Π. Κοινωνία της Πληροφορίας», στην οποία παρουσιάστηκαν τα έργα πολιτισμού του Ε.Π. «Κοινωνία της Πληροφορίας», τα οποία υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο του Γ΄ ΚΠΣ 2000-2006 και της Ψηφιακής Σύγκλισης, με τη συνδρομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στην εκδήλωση βραβεύτηκαν 59 φορείς έργων πολιτισμού απ’ όλη την Ελλάδα στο πλαίσιο της καθιέρωσης του θεσμού της Αριστείας. Επιπροσθέτως, ειδικοί εμπειρογνώμονες με επικεφαλής τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Μιχάλη Μεϊμάρη διαμόρφωσαν ειδικά κριτήρια αξιολόγησης και επιβράβευσαν με την «Τιμητική Διάκριση Βέλτιστης Πρακτικής έργων ψηφιακού πολιτισμού» 30 φορείς.
Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο Ειδικός Γραμματέας Ψηφιακού Σχεδιασμού Καθ. Βασίλης Ασημακόπουλος και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού κ. Θ. Δραβίλλας, ενώ η κ. Βάσω Κολυβά, Υπεύθυνη Δημοσιότητας του Ε.Π. αναφέρθηκε στα έργα πολιτισμού και την καθιέρωση του θεσμού Αριστείας.
Το Ίδρυμα, πέρα από τη συμμετοχή του στο Ε.Π. «Κοινωνία της Πληροφορίας» συμμετέχει και στο πρόγραμμα Michael/Ελλάδα (Multilingual Inventory of Cultural Heritage in Europe, http://www.michael-culture.gr) –το διαδικτυακό κατάλογο των ψηφιακών συλλογών Μουσείων, Βιβλιοθηκών, Αρχείων και άλλων πολιτιστικών φορέων από όλη την Ελλάδα- με τη δημοσίευση πληροφοριών για τις ψηφιακές συλλογές του και τον ιστοχώρο του, επιτυγχάνοντας μ’ αυτόν τον τρόπο προβολή όχι μόνο στο εγχώριο αλλά και στο ευρωπαϊκό και παγκόσμιο κοινό.